2012. február 18., szombat

Gesztenyés és diós "napraforgó"


A gesztenyés "napraforgó" , alatta saját készítésű kalocsai mintás hímzett terítő

És a diós változat, amiből már fogyott is 

Az alapötlet  Limara pékségéből származik, ott láttam meg először - ami egy kelt tésztás változat -,  mindjárt nagyon megtetszett, gondoltam, ilyet nekem is sütnöm kell  :)
Készen vásárolt, 50 dkg-os fagyasztott leveles tésztából készítettem, már többször is, egyiket gesztenyés, a másikat diót töltelékkel, mindegyik nagyon finom lett, és gyorsan fogyott.

Hozzávalók az én változatomhoz, a tészta: egy adag fagyasztott leveles tészta, 
a gesztenyés töltelék: egy 20 dkg-os gesztenyemassza, rum, ízlés szerint cukor, kevés tej, 
a diós töltelék: kb. 13-15 dkg darált dió, ízlés szerint cukor, 1 kiskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, kevés tej, 
a tetejét megkenéséhez: 1 tojás,
a díszítéshez: hántolt napraforgómag, durvára vágott dió, kristálycukor, esetleg mák.

Elkészítése:
A töltelékhez a gesztenyemasszát felhígítottam egy kis tejjel, cukroztam és rummal ízesítettem.
A diós töltelékhez a diót a cukorral, fahéjjal és a citromhéjjal kevés tejben rövid ideig főztem, majd hagytam kihűlni.
A tésztát szobahőmérsékleten hagytam kiolvadni, ketté vártam, külön-külön kisodortam és kerekre "szabtam" mindkettőt, kb. 28 cm átmérőjűre. Az első lapot a kisodrás után mindjárt a tepsibe tettem, és ott kentem meg a töltelékkel, később már nehezebb lett volna vinni. Rátettem a másik lapot, majd egy poharat nyomtam a közepébe úgy, hogy egy kis bemélyedés legyen rajta, de a tészta ne szakadjon fel. Ennek a peremétől vagdostam be a tésztát 18 egyenlő részre. Ezt egy előzőleg készített sablon segítségével tettem, amit ráfektettem a tésztára, így nagyjából kerek lett, és a szirmok is egyenlő szélesek lettek. Mindegyik szirmon hármat tekertem és megkentem tojással.
A gesztenyés közepébe hántolt nyers napraforgómagokat szúrkodtam, közel egymáshoz, majd meghintettem mákkal. A diós közepére vagdalt diót tettem. Ezután az egészet megszórtam kristálycukorral, és már tettem be az előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc alatt sült meg.
Nagyon mutatós, igazi vendégváró. Süthető házi leveles tésztából vagy kelt tésztából is, és a tölteléknek is csak a fantázia szabhat határt.

A kalocsai terítőt még lánykoromban hímeztem, Anyukámmal több hasonlót készítettünk. Akkor, a 80-as években ez nagy divat volt. Mostanában jutott eszembe, és előkerestem, mert a lakásban már nem teszem ki, bár szépek, és még most is tetszenek, de túlzottan tarkának találom őket.

A kinyújtott tésztán a töltelék

A bevagdosott tészta

Mindegyik "szirmon" tekerünk kettőt-hármat

Lekenve tojással, a közepén az igazi napraforgó magok, amiket még
meg lehet szórni mákkal és cukorral



7 megjegyzés:

  1. gyönyörűek. úgy a kalácsok, mint a terítő.
    és ne szégyelld, nyugodtan használd. olyan szép ez a terítő, kevesek büszkélkedhetnek ilyen sajáttal.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, sokat hímeztünk abban az időben. Mostanában is készítettem terítőket, de csak egyszínűt, főleg pirosakat, torockói motívumokkal. Nagyon szeretem azokat is.

    VálaszTörlés
  3. Júj, ez nagyon finom lehet, és gyönyörű! :)
    Nagyon szép a hímzésed is!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek ezek a kalácsok, muszály lesz kipróbálnom nekem is. És a terítő is csodaszép, nagyon ügyes vagy, hogy saját magad hímezted:)

    VálaszTörlés
  5. Egyik kedves elfoglaltságom volt a kötés-horgolás, festészet mellett a hímzés is. Csodaszépek a munkáid!
    Látványos és finom napraforgók, tetszenek! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a sok szép megjegyzést! Nekem is kedvelt elfoglaltságom volt mindig a kötés, horgolás, hímzés, varrás... Egyszer talán összeszedem és lefényképezem a "műveimet" és felteszem egy sorozatban :)

    VálaszTörlés
  7. A kalácsok fantasztikusak lettek, én is gyakran készítem sós ás édes változatban egyaránt. A terítőd is remekmű, az anyukám hímzett ilyeneket, neki is ez volt a hobbyja:)

    VálaszTörlés