2025. október 27., hétfő

Tormaszósz Mözsi módra - sült, vagy főtt hússal


A tormaszósz főtt hússal - háttérben a leves, amiben főtt a hús, 
 és a házi cérnametélt...



...és a szósz átsütött csirkecombokkal...


A tormaszósz közelebbről


Gyerekkoromban sokszor volt hasonló a vasárnapi ebéd. Először is elkészült a tyúkhúsleves, amiben az egész tyúk benne volt, minden porcikája. Szinte egész délelőtt főtt, szép lassan, gyöngyözve, sok zöldséggel. És akkor a második fogás a főtt hús volt, amihez Nagymamám valamilyen gyümölcsszószt csinált, vagy egy ilyen, vagy inkább  hasonló tormaszószt. Mert gyerek lévén akkor még nem érdekeltek a receptek 😄.
Az ízét még most is a számban érzem, ha rágondolok, de az akkori pontos receptet sajnos már senkitől nem tudom megkérdezni, sem tőle, sem Anyukámtól.....

Hozzávalók: 10 dkg friss tormához 1-1 evőkanál liszt és vaj, tej amennyi szükséges, só és cukor ízlés szerint.

Elkészítése:
A friss tormát lereszeltem. Szárazon kicsit megpirítottam egy teflon serpenyőben, majd kb. fél dl tejjel felengedtem. Sóztam, és tovább kevergetve pároltam-főztem, kb 5 percig.
Ekkor a vajból és lisztből készített rántást hozzákevertem a tormához. Felengedtem még annyi tejjel, hogy ne legyen túl sűrű, de folyós sem.
Cukorral ízesítettem. Annyival, hogy lehessen érezni kicsit az édes ízét, viszont túl cukros se legyen. De ez már ízlés dolga.

Fogyaszthatjuk levesben főtt húshoz, ahogy ezt régen szoktuk, gyerekkoromban, és rajtunk kívül még sokan mások is Mözsön. De nagyon finom sült húsokhoz is - a mostani ízlésem inkább ehhez áll közelebb -, mi most inkább így ettük.


A hozzávalók: torma az otthoni kertből, és a csirkecombok,
 melyek mind a négyen a levesben főttek

A torma a párolása közben



5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett ezzel a pikáns szósszal! Nekem is nagymamám jutott eszembe mert a vasárnapi ebéd nála is húsleves zöldség- hús külön felszolgálva és egy kis egyszerű sütemény ami nagyon finom volt! Ezt a szószt eddig nem ismerte de nagyon jó lehet a húshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, én nagyon szerettem ezt gyerekkoromban. Hogy régen pontosan hogy készült nem tudom, de hasonlított rá az enyém is. Egyáltalán nem volt csípős, kicsit édeskés, mint ahogy most is sikerült. És a kertben mindig volt torma, amit csak ki kellett ásni.

      Törlés
  2. Én maradok pl. a meggymártásnál...Egyszer próbáltam tormaszószt - de nem volt nagy sikere nálam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk ízlett évtizedekkel ezelőtt is, és most is. Ez mindig csak friss tormából készült, kicsit édeskés, semmit sem csípős, gyerekek is tudták enni. Egy régi sváb étel volt.

      Törlés
  3. Hát igen! Azok a régi ízek! Nagymamám nem mért semmit, mégis utánozhatatlan volt a húslevese, a kakaspörkölt és mások. Anyu már mérte a sütiket, de mást nem. Nálunk is kötelező volt a húsleves vasárnap, amit már szombaton megfőzött. Mi apuval elcsipegettünk egy kis húst, sárgarépát. Másnap anyu gyúrta a tésztát, és főzte a többit. Van egy sütiféle, aminek az íze a számban van, de nem tudom, hogyan készül, pedig nagyon egyszerű. A platnin sütötte szárazon. Talán gyúrt tésztából. Szószokat nem készített. Talán csak meggyszószt, de abban sem vagyok biztos. Anyósom volt a nagy mártás főző. Én is szeretem. Finom lehet ez a tormaszósz. Még nem készítettem, csak ecetes tormát kínáltam a főtt húsokhoz.

    VálaszTörlés