![]() |
Az összes "termék" együtt 😊 |
![]() |
A szörp közelebbről... |
![]() |
A teának való csipkebogyók: fent a még egész szemek, lent balra a már kettévágott és kitisztítottak, mellette jobbra a már száradó hecsedlik |
Egy csipkebogyó bokor a Pilisben, ahol "szüreteltük" a szép szemeket |
Minden ősszel, ha az időjárás engedi, szoktunk szedni hecsedlit - vagy ahogy talán ismertebb a neve: csipkebogyót - és csinálok belőle lekvárt, szörpöt és teának is szárítok félbevágott, teljesen kitisztított szemeket. Régen készítettünk bort is, de már rég nem, nem is tudom miért, pedig nagyon finom, édes desszertbor. Amolyan unikum. 😋
Eddig ezek vannak fent a blogomon:
Eddig ezek vannak fent a blogomon:
Hecsedli (csipkebogyó) bor
Hecsedli (csipkebogyó) lekvár
Hecsedli (csipkebogyó) lekvár - almával, citrommal
Hecsedli (csipkebogyó) likőr
Hecsedli (csipkebogyó) szörp
Hecsedli (csipkebogyó) szörp citrommal
Hecsedli (csipkebogyó) tea
Hecsedli (csipkebogyó) lekvár, szörp, likőr és tea - újra
Idén megpróbáltam a szörpöt hibiszkuszvirággal színezni. Az egységadagomba - ami 50 dkg csipkebogyó és 2 l víz - 2 evőkanál összetördelt hibiszkuszvirágot adtam, ettől szép piros-rózsaszínű lett:
Hozzávalók a hibiszkuszvirágos szörphöz: 50 dkg csipkebogyóhoz 2 liter víz, kb.
75-80 dkg cukor, 2 evőkanál összetördelt hibiszkuszvirág, egy-egy csapott kiskanál borkősav és citromsav,
a tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A szép érett, egészséges szemeket megtisztítottam - két végét levágtam - megmostam, majd feldaraboltam. Késsel 2-3 darabra vágtam. Ráöntöttem a vizet, forrásig hevítettem, ezután már csak kis lángon főztem, hogy ne forrjon, kb. 20 percig.
Két napig hűvös helyen állni hagytam, közben többször megkevergettem.
Két napig hűvös helyen állni hagytam, közben többször megkevergettem.
Ekkor leszűrtem, a léhez hozzáadtam a hibiszkuszvirágot és a cukrot. Megvártam, hogy felforrjon, majd kb. fél órát állni hagytam, hogy a virágokból kioldódjon a szép piros szín.
Ezután újra felmelegítettem forrásig, de nem forraltam tovább. Hozzáadtam a borkősavat, és egy kiskanál citromsavat is, akkor kicsit pikánsabb lesz.
Egy-két perccel ezután, még forrón jól zárható üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Hűvös helyen eláll egy évig, vagy még tovább is, persze csak ha közben nem isszuk meg.
Ásványvízzel kínáljuk, ízlés szerint hígítva.
![]() |
Balra egy lekváros üveg, mellette a teának való, már megszáradt szemek |
![]() |
Szörp még egyszer |
![]() |
A hibiszkusz virág, Herbáriumokban kapható, ez egy Nigériából származó tea |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése