![]() |
A bal oldali az üvegben és a pohárban egy régi, több mint 10 éves bor, jobb oldalt az idei, két napja cukros sziruppal felöntött bogyók egyik üvegje... |
![]() |
...jól látszik rajta, hogy egy-két nap alatt is már kezd szépen elszíneződni a felöntő víz |
Ez egy régi recept, Vizvári Mariska (1877–1954) színésznő szakácskönyvéből, melyet 1957-ben adtak ki, és amit a Nagymamámtól örököltem meg.
Már gyerekkoromban is készített a családunk ilyen bort, és azóta is sokszor. De aztán az évek múlásával valahogy feledésbe merült. Az utolsó bor már több mint 10 éves, és még mindig van belőle, valahogy elbújt a spájzban egy üveggel 😃.
Az idei lekvárnak, szörpnek és teának való hecsedli szedése után a hétvégei kirándulás alkalmával találtunk még szép szemeket, és gondoltam, hogy próbálkozzunk meg egy újabb bor adaggal is....
Már van egy hecsedli bor a blogomon, ez most egy kisebb adag, és kicsit több a hozzáadott víz.
Hozzávalók, az eredeti recept szerint: 5 kg csipkebogyó, 12 liter víz, 5-6 kg cukor (attól függően, hogy mennyire édes bort szeretnénk).
Nálam ennyiből készült: 1 kg csipkebogyó, 3 liter víz és 1 kg cukor.
Elkészítése:
A
csipkebogyók mindkét végét vágjuk le, mossuk meg, töltsük üvegekbe, a
vízben forraljuk fel a cukrot, hűtsük langyosra, és öntsük rá a
bogyókra. Egy vászonnal kössük le, és tartsuk langyos helyen. Két héten
keresztül, naponta rázogassuk meg. Két hét múlva már nyugton hagyjuk,
így marad két hónapig. Majd kössük le hólyagpapírral (a zsírpapír is
megfelel), és ismét két hónapig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, ekkora
már a bogyók leszállnak az üveg aljára.
A 4 hónap érlelés után még kétszer meg lehet ismételni a felöntést (no nem a garatra 😂), ugyanúgy mint először. Tehát összesen egy évig tart a bogyókból készült borágy.
A bogyókat szeptemberben vagy októberben szedjük, amikor még nem csípte meg a dér, és még nem puhulnak a szemek.
Finom, különleges zamatú, a tokaji aszúhoz emlékeztető borkülönlegesség. Az idő múlásával egyre sötétebb, aranyló barna színű lesz.
Természetesen kisebb adagot is készíthetünk, ügyelve az arányokra.
![]() |
Szedem a hecsedlit.... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése