Szeretjük a gombákat, minden formájában elkészítve, a blogomon is van már több gombapörkölt és gombás étel. Mindegyik kicsit más, de mind finom.
Ez a barna héjú valamivel finomabb is, zamatosabb, mint a fehér 😋. Mostanában többször vettünk, így több recept is lesz majd, amihez gombát használtam fel.
Most egy egyszerű pörköltet hoztam, barna csiperkével, zöldséges bulgurral....
Amennyit a hozzávalóknál írtam, annyiból készítettem a gombapörköltet. Nekünk kettőnknek ennyi elég volt egy ebédre, kicsi még maradt is belőle, amiből este egy gombás lepényt is tudtam sütni 😂.
Hozzávalók, nálam: 30 dkg barna csiperke gomba, 2 hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 kiskanál füstölt pirospaprika, 3 kiskanál házi gulyáskrém, 2 kiskanál házi sózott hagymakrém, 1-1 kiskanál házi erős és édes sózott paprikakrém (így só nekem nem is kellett hozzá), őrölt bors, pár csipet szárított-morzsolt kakukkfű,
a behabaráshoz: 1 evőkanál liszt, és 1-2 evőkanál tejfölt,
köretnek: zöldséges bulgur: 1 dl bulgur, só, pár csipet őrölt fehér bors és őrölt koriander, 1 hagyma, 1-2 evőkanál olíva olaj, kis maréknyi borsó, sárgarépa és csemege kukorica.
köretnek: zöldséges bulgur: 1 dl bulgur, só, pár csipet őrölt fehér bors és őrölt koriander, 1 hagyma, 1-2 evőkanál olíva olaj, kis maréknyi borsó, sárgarépa és csemege kukorica.
A gombapörkölt elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágtam, teflonedényben elkezdtem kisütni.
Hozzáadtam a szintén kis kockákra vágott hagymát, amit enyhén sóztam. Együtt dinszteltem egy-két percig, majd hozzáadtam a nagyobb szeletekre vágott gombát, és így együtt még rövid ideig pároltam. Ezután belekevertem az összes fűszert és az ízesítőt, felöntöttem kevés vízzel, és készre főztem.
Elég gyorsan elkészült, mivel nem akartam plötty puhára főzni a gombát.
Levettem a tűzről, és a liszt-tejföl keverékkel behabartam. Pár perc további főzés következett, csak addig, míg kiforraltam a liszt ízét.
A bulgur elkészítése:
A bulgurt sózott vízben megfőztem, majd leszűrtem. Fűszereztem őrölt fehér borssal, pár csipet őrölt korianderrel.
A bulgur elkészítése:
A bulgurt sózott vízben megfőztem, majd leszűrtem. Fűszereztem őrölt fehér borssal, pár csipet őrölt korianderrel.
Az apróra vágott hagymát megdinszteltem 1-2 evőkanál olívaolajon, majd hozzáadtam borsót és kis kockákra vágott sárgarépát. Kicsit sóztam ezt is, és így együtt pároltam, de gyorsan elkészült. Még hozzákevertem konzerv csemegekukoricát, és megszórtam vágott petrezselyem zölddel.
Mikor minden elkészült, a gombapörköltet és a bulgurt együtt tálaltam.
![]() |
| A gombák |
![]() |
| A párolásuk |
![]() |
| Nemsokára kész |







Nagyon guszta, szeretem a gombát de már régen készítettem. Úgy látom itt az ideje. Kati a pörkölt hozzávalóknál leírtaknál egy betű elírása van
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, és azt is, hogy észrevetted az elírást. Nagyon vicces volt 😂. Már javítottam.
TörlésMi is jobban szeretjük a barna csiperkét, mint a fehéret. Finom, fűszeres pörköltet főztél belőle, és a zöldséges bulgur is finom lehetett. Te bő vízben főzöd? Nagyon hangulatos a kép is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani! Olyan közepesen bő vízben főzöm, most például olyan jól sikerült eltalálni, hogy az összes vizet felszívta, nem is kellett leönteni belőle.
TörlésNagyon guszta és finom!! Én is sokszor használok gombát, nagyon szeretjük. A barna csiperke szerintem is ízletesebb elkészítve.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, finomak a gombák, szeretjük nagyon. Van, hogy jobban esik, mint a hús.
TörlésNagyon szeretem a gombapörköltet, de bulgur mellé soha eszembe nem jutott. De legközelebb kipróbálom, köszönöm!
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, nekünk ízlett. Kicsit változatosabb, ha unjuk már mellé a rizst, a nokedlit vagy a tésztát.... Próbáld ki. És én a bulgurt mindig zöldségekkel tarkítom 😋
TörlésDe jó ötlet ! Elég régen készítettem gombapörköltet - ideje bepótolnom a "mulasztást"...Én szeretem, használok is bulgurt, lehet, azzal fogom készíteni én is.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, finom a gomba és a bulgur együtt, próbáld ki.
TörlésMi mostanában sok gombát eszünk, könnyű és finom fogásokat lehet belőle készíteni.