2024. október 22., kedd

Hecsedli (csipkebogyó) szörp citrommal


A szörp üvegekben és ásványvízzel hígítva....



...és a szép piros csipkebogyók még a bokron, ahol szedtük


Itt az ideje, hogy begyűjtsük az erdők, mezők kincseit... Még kora ősszel szedtünk erdei fekete szedret, most a hecsedlit, és amikor szerencsénk van, és találunk kökényt és borókabogyót is gyűjthetünk.....
 
Majdnem minden éveben készítek a csipkebogyókból szörpöt, kb. kétévente lekvárt, és teának valót is. Szörp is van már fent a blogomon, több is.
 
Ha teának szárítok, akkor a bogyókat kettévágom, az összes magot eltávolítom, és idén a fél szemeket még két-három felé aprítottam, hogy könnyebben kiázhassanak. Nem a legkönnyebb feladat, de nekem megéri a pepecselés vele....😀 Tisztább, esztétikusabb így.

Hozzávalók a szörphöz, amiből most készült: 40 dkg csipkebogyó, 1,5 liter víz, kb. 80 dkg cukor (vagy ízlés szerint több-kevesebb), egy csapott kiskanál borkősav, 1 citrom leve, 
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A szép érett, egészséges szemeket megtisztítottam - két végét levágtam - megmostam, majd késsel.feldaraboltam. Ráöntjük a vizet, forrásig hevítettem, ezután már csak kis lángon főztem, hogy ne forrjon, kb. 20-30 percig.
Két napig állni hagytam, közben többször megkevertem. Ekkor leszűrtem, a léhez hozzáadtam a cukrot, megvártam, hogy felforrjon, de nem forraltam tovább. Hozzáadtam a borkősavat és a citromlevet is. Forrón jól zárható üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Hűvös helyen egy évig is eláll.

Ásványvízzel, szódavízzel kínáljuk, ízlés szerint hígítva, és ha még szükséges, csepegtethetünk hozzá citromlét.


A csipkebogyók már itthon, a tálban

A bogyók feldolgozása

Elkezdjük főzni...


A leszűrés, ami után lehet hozzáadni a cukrot, és be lehet fejezni a szörpfőzést



Végül összegyűjtöttem néhány teakeverékből készült teát, amelyekben mind van csipkebogyó, vagy ahogy én jobban szeretem nevezni, hecsedliből
(A képek alatti megnevezésre kattintva előjön az eredeti bejegyzés, ahol a teák leírása olvasható)

Csipkebogyó tea hibiszkusszal

Earl grayvel készült teakeverék csipkebogyóval

Tea csipkebogyós házi teakeverékből

Végül egy finom gőzölgő gyümölcstea keverékkel, ami már a telet és az ünnepeket idézi.....



10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, és vitamindús szörpöt készítettél. Jó lesz majd a náthás időszakban elővenni, és elkortyolgatni. Nem kis munka lehetett vele.... az előzőekben készített teáid is nagyon finomak lehettek, és a színük nagyon szép a csipkebogyótól. Gyerekként lecsíptük, kettévettük, megpróbáltuk a szőrös-magos belsejét eltávolítani és úgy rágcsáltuk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! A jó érett bogyók biztos finomak és édesek lehettek, amiket elrágcsáltatok, és abban biztos az összes vitamin benne is maradt!

      Törlés
  2. Nagyon szép és finom lehet ez a vitaminban gazdag szörpöd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! A főzéstől biztos veszít a vitamintartamából, de finomnak finom lesz, és egy kis C-vitamin remélhetőleg maradt még benne....

      Törlés
  3. A csipkebogyóval szörp formájában még nem találkoztam. Lekvárként viszont gyerekkorom óta imádom, de házilag mindig túl macerásnak tűnt elkészíteni. Ha találok csipkebogyót el fogom készíteni. Csodás színe van, az ízéért meg már most odáig vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, csipkebogyót még lehet szedni, volt amikor novemberben is szedtünk még, és addigra talán a dér is megcsípi, úgyhogy lehet még vele ténykedni... 😀

      Törlés
  4. Szőrösen főzöd meg a csipkebogyót ,??? Én nagyon szeretem, de szörnyen macerás az eltevése. Én félbevágom, kimagozom , megmosás után a "szőrök" eltűnnek és ebből a "tiszta gyümölcshúsból" főzöm a lekvárt. Rettentő munka, kevés sikerrel - de a szőrös lekvárt nem szeretem... Régen lehetett a piacom kapni kifőzött bogyó-levet, amit otthon cukorral még tovább kellett főzni - de ilyent már évek óta nem láttam...Nem is ettem csipkelekvárt - pedig milyen finom.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, én mindig így főzöm, nagyon sok munka lenne az összes szemből a magokat mind eltávolítani. De sem a lekvárban, sem a szörpben nem szoktuk érezni a szőröket. Apró lyukú szitán szoktam átpasszírozni, így nagyon jót át lehet szűrni. A lekvár finom krémes, selymes lesz, igaz teszek bele dzsemfixet is. A szörpös üvegek alján egy kb. ujjnyi kicsit sűrűbb rész szokott lerakódni, de ez sem zavaró.
      Csak a teához valót szoktam teljesen megtisztítani a szemeket.

      Törlés
  5. Nagyon ügyes vagy. Csodállak a türelmedért.

    VálaszTörlés