A szörp üvegekben és ásványvízzel hígítva.... |
...és a szép piros csipkebogyók még a bokron, ahol szedtük |
Itt az ideje, hogy begyűjtsük az erdők, mezők kincseit... Még kora ősszel szedtünk erdei fekete szedret, most a hecsedlit, és amikor szerencsénk van, és találunk kökényt és borókabogyót is gyűjthetünk.....
Majdnem minden éveben készítek a csipkebogyókból szörpöt, kb. kétévente lekvárt, és teának valót is. Szörp is van már fent a blogomon, több is.
Ha teának szárítok, akkor a bogyókat kettévágom, az összes magot eltávolítom, és idén a fél szemeket még két-három felé aprítottam, hogy könnyebben kiázhassanak. Nem a legkönnyebb feladat, de nekem megéri a pepecselés vele....😀 Tisztább, esztétikusabb így.
Hozzávalók a szörphöz, amiből most készült: 40 dkg csipkebogyó, 1,5 liter víz, kb. 80 dkg cukor (vagy ízlés szerint több-kevesebb), egy csapott kiskanál borkősav, 1 citrom leve,
a tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A szép érett, egészséges szemeket megtisztítottam - két végét levágtam -
megmostam, majd késsel.feldaraboltam. Ráöntjük a vizet, forrásig hevítettem, ezután már csak kis lángon főztem, hogy ne
forrjon, kb. 20-30 percig.
Két napig állni hagytam, közben többször megkevertem. Ekkor leszűrtem, a léhez hozzáadtam a cukrot, megvártam, hogy felforrjon, de nem forraltam tovább. Hozzáadtam a borkősavat és a citromlevet is. Forrón jól zárható üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Hűvös helyen egy évig is eláll.
Ásványvízzel, szódavízzel kínáljuk, ízlés szerint hígítva, és ha még szükséges, csepegtethetünk hozzá citromlét.
Két napig állni hagytam, közben többször megkevertem. Ekkor leszűrtem, a léhez hozzáadtam a cukrot, megvártam, hogy felforrjon, de nem forraltam tovább. Hozzáadtam a borkősavat és a citromlevet is. Forrón jól zárható üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Hűvös helyen egy évig is eláll.
Ásványvízzel, szódavízzel kínáljuk, ízlés szerint hígítva, és ha még szükséges, csepegtethetünk hozzá citromlét.
A csipkebogyók már itthon, a tálban |
A bogyók feldolgozása |
Elkezdjük főzni... |
A leszűrés, ami után lehet hozzáadni a cukrot, és be lehet fejezni a szörpfőzést |
Végül összegyűjtöttem néhány teakeverékből készült teát, amelyekben mind van csipkebogyó, vagy ahogy én jobban szeretem nevezni, hecsedliből
(A képek alatti megnevezésre kattintva előjön az eredeti bejegyzés, ahol a teák leírása olvasható)
Csipkebogyó tea hibiszkusszal |
Earl grayvel készült teakeverék csipkebogyóval |
Tea csipkebogyós házi teakeverékből |
Végül egy finom gőzölgő gyümölcstea keverékkel, ami már a telet és az ünnepeket idézi..... |
Nagyon finom, és vitamindús szörpöt készítettél. Jó lesz majd a náthás időszakban elővenni, és elkortyolgatni. Nem kis munka lehetett vele.... az előzőekben készített teáid is nagyon finomak lehettek, és a színük nagyon szép a csipkebogyótól. Gyerekként lecsíptük, kettévettük, megpróbáltuk a szőrös-magos belsejét eltávolítani és úgy rágcsáltuk. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! A jó érett bogyók biztos finomak és édesek lehettek, amiket elrágcsáltatok, és abban biztos az összes vitamin benne is maradt!
TörlésNagyon szép és finom lehet ez a vitaminban gazdag szörpöd!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! A főzéstől biztos veszít a vitamintartamából, de finomnak finom lesz, és egy kis C-vitamin remélhetőleg maradt még benne....
TörlésA csipkebogyóval szörp formájában még nem találkoztam. Lekvárként viszont gyerekkorom óta imádom, de házilag mindig túl macerásnak tűnt elkészíteni. Ha találok csipkebogyót el fogom készíteni. Csodás színe van, az ízéért meg már most odáig vagyok.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, csipkebogyót még lehet szedni, volt amikor novemberben is szedtünk még, és addigra talán a dér is megcsípi, úgyhogy lehet még vele ténykedni... 😀
TörlésSzőrösen főzöd meg a csipkebogyót ,??? Én nagyon szeretem, de szörnyen macerás az eltevése. Én félbevágom, kimagozom , megmosás után a "szőrök" eltűnnek és ebből a "tiszta gyümölcshúsból" főzöm a lekvárt. Rettentő munka, kevés sikerrel - de a szőrös lekvárt nem szeretem... Régen lehetett a piacom kapni kifőzött bogyó-levet, amit otthon cukorral még tovább kellett főzni - de ilyent már évek óta nem láttam...Nem is ettem csipkelekvárt - pedig milyen finom.....
VálaszTörlésKöszönöm Mari, én mindig így főzöm, nagyon sok munka lenne az összes szemből a magokat mind eltávolítani. De sem a lekvárban, sem a szörpben nem szoktuk érezni a szőröket. Apró lyukú szitán szoktam átpasszírozni, így nagyon jót át lehet szűrni. A lekvár finom krémes, selymes lesz, igaz teszek bele dzsemfixet is. A szörpös üvegek alján egy kb. ujjnyi kicsit sűrűbb rész szokott lerakódni, de ez sem zavaró.
TörlésCsak a teához valót szoktam teljesen megtisztítani a szemeket.
Nagyon ügyes vagy. Csodállak a türelmedért.
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm kedves Ani!
Törlés