2011. október 25., kedd

Hecsedli (csipkebogyó) likőr

Elkészült a likőr, nagyon finom lett


Hozzávalók: 1 liter összevagdalt nyers csipkebogyó, 3 liter 40 fokos pálinka (pl. tiszta vodka), 1 kg cukor.

"Az összevagdalt nyers csipkebogyót egy nagy befőttes üvegbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a pálinkát, lekötjük, majd 3-4 héten át szobahőmérsékleten érleljük. Ezután szűrőpapíron átszűrjük, üvegekbe tesszük és ledugaszoljuk.
(Szerk. megj.: A különleges likőr receptjét Borsos Zsuzsanna, gyergyócsomafalvi olvasónk küldte azzal a megjegyzéssel, hogy „ezt a likőrt az öregek életcseppjének is nevezik.” A csipkebogyó (hecsedli) nagyon sok C-vitamint tartalmaz – nem véletlen a bölcs népi elnevezés. Próbálják ki Önök is az öregek életcseppjét.)"

A fent leírtak teljes egészében az Új Kelet című internetes oldalról származnak. Nagyon megtetszett nekem ez a likőr, így  összeállítottam egy kis adagot 3 dl pálinkából, annyi eltéréssel, hogy az összevagdalt bogyókat nem literben, hanem dkg-ban mértem ( 1 liter helyett 1 kg-ra gondoltam), így ez mennyiségre valamivel több. De erre csak később jöttem rá, viszont nem baj, mert ezáltal jobban érezni a csipkebogyó ízét.

A likőr az első napon


Pár nap múlva már kezd színesedni a pálinka

8 megjegyzés:

  1. :(:(:(:(
    Én ide tegnap kommenteltem, de látom, még mindig nem jelent meg. AZt hittem, moderáció van, de látom, mégsem. VAjon, hová tűnt akkor?

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom mi lehet, de már mások is panaszkodtak, hogy nem jelenik meg a megjegyzésük a blogomon. Moderáció nincs rajta, de valami hiba az van, csak sajnos nem tudom, mi :(

    VálaszTörlés
  3. Szia! Most csináltam először csipkéből likőrt és azt szeretném megkérdezni tőled hogy az én likőröm zavaros ahogy benne ázik a bogyó ez természetes le fog tisztulni? Köszönöm mielőbbi válaszodat! Üdvözlettel: Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Már elég rég csináltam ilyen likőrt, de úgy gondolom hogy nem probléma, és le fog majd tisztulni. Ahogy nézem a képeimet, az enyém is kicsit zavaros az elején. Aztán az is lehet, hogy most már dércsípte a csipkebogyó, ezáltal puhábbak a szemek, és azért lett zavarosabb. De a szesznek mindenképpen le kell tisztulni, leülepednie, és a leszűrés után tisztának lennie. Legalábbis nagyon remélem!

      Törlés
    2. Szia! Köszönöm a válaszod én is erre gondoltam mert én már úgy szedtem le hogy megcsípte a dér remélem jó lesz majd megírom neked mi lett az eredmény. Köszi szépen hogy válaszoltál

      Törlés
    3. Nagyon szívesen! Remélem sikerül majd, és finom lesz :-)

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Az eredeti leírást én is úgy vettem át, hogy pontosan mire gondoltak, nem tudom, és hogy én mivel szűrtem át, azt sem tudom, mert már régebben készítettem. De szerintem egy kávéfilter tökéletesen megfelel.
      Jó likőrkészítést!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...