![]() |
| Az összes "termék" együtt 😊 |
![]() |
| A szörp közelebbről... |
![]() |
| A teának való csipkebogyók: fent a még egész szemek, lent balra a már kettévágott és kitisztítottak, mellette jobbra a már száradó hecsedlik |
| Egy csipkebogyó bokor a Pilisben, ahol "szüreteltük" a szép szemeket |
Minden ősszel, ha az időjárás engedi, szoktunk szedni hecsedlit - vagy ahogy talán ismertebb a neve: csipkebogyót - és csinálok belőle lekvárt, szörpöt és teának is szárítok félbevágott, teljesen kitisztított szemeket. Régen készítettünk bort is, de már rég nem, nem is tudom miért, pedig nagyon finom, édes desszertbor. Amolyan unikum. 😋
Eddig ezek vannak fent a blogomon:
Eddig ezek vannak fent a blogomon:
Hecsedli (csipkebogyó) bor
Hecsedli (csipkebogyó) lekvár
Hecsedli (csipkebogyó) lekvár - almával, citrommal
Hecsedli (csipkebogyó) likőr
Hecsedli (csipkebogyó) szörp
Hecsedli (csipkebogyó) szörp citrommal
Hecsedli (csipkebogyó) tea
Hecsedli (csipkebogyó) lekvár, szörp, likőr és tea - újra
Idén megpróbáltam a szörpöt hibiszkuszvirággal színezni. Az egységadagomba - ami 50 dkg csipkebogyó és 2 l víz - 2 evőkanál összetördelt hibiszkuszvirágot adtam, ettől szép piros-rózsaszínű lett:
Hozzávalók a hibiszkuszvirágos szörphöz: 50 dkg csipkebogyóhoz 2 liter víz, kb.
75-80 dkg cukor, 2 evőkanál összetördelt hibiszkuszvirág, egy-egy csapott kiskanál borkősav és citromsav,
a tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A szép érett, egészséges szemeket megtisztítottam - két végét levágtam - megmostam, majd feldaraboltam. Késsel 2-3 darabra vágtam. Ráöntöttem a vizet, forrásig hevítettem, ezután már csak kis lángon főztem, hogy ne forrjon, kb. 20 percig.
Két napig hűvös helyen állni hagytam, közben többször megkevergettem.
Két napig hűvös helyen állni hagytam, közben többször megkevergettem.
Ekkor leszűrtem, a léhez hozzáadtam a hibiszkuszvirágot és a cukrot. Megvártam, hogy felforrjon, majd kb. fél órát állni hagytam, hogy a virágokból kioldódjon a szép piros szín.
Ezután újra felmelegítettem forrásig, de nem forraltam tovább. Hozzáadtam a borkősavat, és egy kiskanál citromsavat is, akkor kicsit pikánsabb lesz.
Egy-két perccel ezután, még forrón jól zárható üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Hűvös helyen eláll egy évig, vagy még tovább is, persze csak ha közben nem isszuk meg.
Ásványvízzel kínáljuk, ízlés szerint hígítva.
![]() |
| Balra egy lekváros üveg, mellette a teának való, már megszáradt szemek |
![]() |
| Szörp még egyszer |
![]() |
| A hibiszkusz virág, Herbáriumokban kapható, ez egy Nigériából származó tea |







Nagyon szorgos vagy, finom vitaminban dús itókát és lekvárt készítettél.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom lett, a lekvár is és a szörp is. Ami pont nem fért bele üvegbe, sokszor marad ki egy kicsi, azt már leteszteltük 😆.
TörlésNagyon finom, és vitamindús szörpöt, lekvárt készítettél.... a színe pedig mindegyiknek csodaszép.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, finomak lettek, és a hibiszkusztól most a színe is nagyon szép lett.
TörlésMaximális elismerésem, mert én tudom, hogy mit jelent a kis bogyókat félbevágva a magoktól megtisztítani. Szerintem valami borzalom, ezért is nem csinálok már évek óta hecsedli lekvárt. ...De tény, hogy nagyon finom és egészséges....
VálaszTörlésKöszi szépen Mari! Sok munka az biztos, már a megszedésétől kezdve. Én csak a teának valót vágom ketté, és tisztítom meg teljesen. Szörpnek és lekvárnak csak a két végét vágom le, aztán megy az aprítógépbe 2-3 másodpercre. A megfőzése után apró lyukú szitán áttöröm, és csak azután ízesítem cukorral, citrommal. A belső kis szöszmöszök pedig egyáltalán nem érződnek benne, teljesen jó lesz. Így azért sokkal könnyebb.
TörlésMicsoda ötlet ! Így azért kicsit könnyebb. Majd körülnézek, hátha találok még - habár az én hajdani "lelőhelyemen" a bokroknak valami bajuk lett, több a beteg, hibás termés, mint a jó...De az ötleted nagyon tetszik !!!
TörlésÖrülök hogy adhattam egy jótanácsot. Talán még találsz az ősz folyamán szép hecsedlit.
TörlésGyönyörű színe lett, tényleg. Szebb, mint a citromos. Igazi csipkebogyó specialista lettél. Gratulálok a szorgalmadhoz. Nekem túl bonyolult ez. A blogba is csak a barátaink által készített recept van szárításos módszerrel, de még azt sem készítettem. http://korsocska.blogspot.com/2022/11/csipkebogyo-feldolgozasa-maskepp.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani, nem olyan nagyon bonyolult 😊. Most legutóbb a lekvárhoz az aprítót használtam, így sokkal gyorsabb és könnyebb, mintha minden egyes szemet külön vagdosnám.
TörlésNéztem a belinkelt bejegyzésedet. Biztos úgy is jó megoldás, és gyors, de teánál maradok a kézzel való vagdosásnál és a teljes kitisztításnál. 😅 Sok munka de nekem így a legesztétikusabb 😊.
Mennyi finomság. A hecsedli gyerekkorom nagy kedvence. Egyszer próbáltam készíteni házilag, de a sok szöszmösz, amit el kell távolítani belőle elvette tőle a kedvemet. A tiéd nagyon gusztusos és persze nincs párja a házinak.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, a lekvár készítésnél idén már aprítógépet használtam, jövőre a szörpnél is már így fogom csinálni. De a teához való szárított szemeknél maradok a kézzel való teljes kitisztításnál. Sok munka, de nekem megéri 😆.
TörlésHa aprítógépet használsz, akkor hogyan távolítod el a belső részt? Úgy tudtam, hogy azért pepecs a tisztítása, mert attól meg kell szabadulni.
VálaszTörlésIdén készítettem először aprítógéppel, de csak a lekvárnál, mert csak most jutott eszembe, hogy így is csinálhatnám.
TörlésAz összezúzott bogyókra - minden részével együtt - vizet öntöttem és puhára főztem. És utána apró lyukú szitán átpasszíroztam. Szép sima gyümölcspépet kaptam.
Más években is így csináltam, csak akkor a vagdosást kézzel végeztem, de a belső részt akkor sem távolítottam el a főzés előtt.
Mi sem a szörpben, sem a lekvárban sosem éreztük még a kis szőröcskéket. Próbáld meg, sokkal egyszerűbb mint mindent kézzel elvégezni.
Csak a teának valót tisztítom meg teljesen, és mindent a vagdosást és a kitisztítást is kézzel csinálom. Arra nagyon kényes vagyok, hogy a teában szép tiszta legyen 😊.
Így már jobban hangzik. Talán akkor én is megpróbálkozom egy kisebb adag lekvárral.
TörlésSok sikert és majd jó étvágyat hozzá! 😋
Törlés