Elérkezett december 6-a, eljött a Mikulás 😀...
Gondoltam készítek valami finom nassolni valót. Aztán eszembe jutott, hogy fahéjas mandulát már csináltam régebben, most ennek mintájára elkészítettem dióból.
Finom ropogtatni való lett belőle!
Finom ropogtatni való lett belőle!
Hozzávalók: dió, cukor, vaníliás cukor, őrölt fahéj.
Elkészítése:
A diót először egy teflon serpenyőben, kis lángon, sűrű megkevergetve megpirítottam, vigyázva, nehogy megégjen. Mikor kihűlt viszonylag könnyen le lehet dörzsölni, kapargatni a vékony barna héját.
Ezután elkészítettem a szirupot.
A diót először egy teflon serpenyőben, kis lángon, sűrű megkevergetve megpirítottam, vigyázva, nehogy megégjen. Mikor kihűlt viszonylag könnyen le lehet dörzsölni, kapargatni a vékony barna héját.
Ezután elkészítettem a szirupot.
A dió súlyának fele-háromnegyede súlyú kristálycukorban elkevertem a vaníliás cukrot és egy kevés fahéjat. Nekem 8 dkg volt a megtisztított dió, amibe kb. fél kiskanál fahéjat tettem, és 1-2 evőkanál vizet. Ezt felforraltam, egy-két percig főztem, majd beleöntöttem a tisztított diót, jól átkevertem, hogy mindenhol bevonja a diót a cukormáz.
Utána kiborítottam egy tányérra, elrendeztem a szemeket, hogy ne ragadjanak össze, így hagytam megszáradni, ami hamar bekövetkezett.
A megpörkölt, héjától letisztított dió... |
....és már rajta a fahéjas cukros máz |
Más....
Volt egy régen, még 2011-ben indított elfekvő blogom, amit most átalakítottam, és a kézműves "alkotásaimat", hímzéseimet, virágaimat töltöm rá, illetve majd fogom a jövőben. Most egyenlőre olyanok kerülnek fel, amik a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódnak.
A blog címe, rákattintva elérhető: Hobbi, virágok, kézműves alkotásaim...
Most nemrég töltöttem fel rá a hatodik bejegyzésemet, a részben saját, családi készítésű Betlehemünkről.
Ha van rá időtök, kedvetek, vagyis ha ilyen dolgok érdekelnek, nézzetek be ide is.....
A dió héjatlanítására láttam egy nagyon jó ötletet, kipróbáltam és működik.
VálaszTörlésAbba a hálóba kell betenni a megpörkölt diót, amiben a citromot vesszük, és utána csak néhányszor ide-oda kell rázogatni.
Gyors, hatásos, ajánlom- Helga
Köszönöm az infót! Van olyan dió, amiről pörkölés után szinte magától lejön a héja, de van olyan is, amit csak késsel kapargatva lehet megszabadítani a barna héjától. Majd megpróbálom.
TörlésIgazán finom téli csemegét készítettél, jó elropogtatni jövet-menet. Átnéztem a másik blogodra is, hihetetlen, hogy mennyire sokoldalú vagy. Ezentúl ezt is figyelem.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea a kedves szavaidat! Szeretek alkotni, ötletem is mindig van, csak megvalósítani vagy nincs időm, vagy nem tudom kivitelezni. De azért igyekszem 🙂....
TörlésJó kis ropogtatnivalót készítettél. És milyen hangulatosan mutatod! Gratulálok az új bloghoz. Ani
VálaszTörlésKöszönöm kedves Ani, nagyon finom lett! És köszi a gratulációdat is az új blogomhoz!
TörlésNagyon finom csemegével lepted meg a Mikulást! Én grillázst szoktam diógrillázst szoktam csinálni, na azt sem lehet abbahagyni..... Gyönyörű a Betlehemetek, végig néztem az új blogodban a képeket! Gratulálok a kreatív blogodhoz, nagyon szépek a képek, és sok jó ötletet osztottál meg már eddig is.
VálaszTörlésKöszönöm kedves Éva! A grillázs is nagyon finom, egy-kétszer én is csináltam már, régebben.
TörlésKöszönöm a gratulációdat is, a Betlehemünket már régebben csináltuk, amit minden évben kitesszük a karácsonyfa közelébe. Még van ötletem, hogy miket fogok kitenni az új blogomra, de nagy része majd a jövő évre fog maradni 🙂.
Nagyon finom csemegét készítetté! Új blogodhoz gratulálok !
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nagyon finom volt, és gyorsan fogyott!
TörlésAz új blogomra remélem sok mindent tudok majd feltenni, most a karácsonyiakkal kezdem.
De jó, hogy megosztottad! Egyszer kaptunk ilyet ajándékba, de nem tudtam hogyan készül. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, próbáld majd ki te is.
Törlés