Advent második vasárnapjára a Gizinél látott puszedlit szerettem volna megsütni, mert nagyon megtetszettek nála a sütemények, külalakra is, és a tészta receptje is.
Egy kicsit gazdagítottam, mindegyik közepébe egy szem meggybefőttet rejtettem el, és 21 db szép, nagyobb dió nagyságú golyókat formáztam belőle, majd tisztes távolságban elhelyeztem őket a tepsiben (csak sajnos elfelejtettem lefotózni).
De épp hogy elkezdtek sülni, teljesen kiterültek, és összenőttek. Valószínű hogy a sima liszthez kevesebb szódabikarbónát kellett volna adnom, ezért a kiskanál helyett csak mokkáskanállal írtam a receptembe. Először kicsit elkeseredtem, mert köszönőviszonyban sem voltak Gizi szép puszedlijeihez, de nem estem kétségbe, rögtön jött a mentő ötletem, hogy hogyan menthetem meg a sütimet. Kiszaggattam a kisült tésztát, és csokival, valamint cukormázzal kentem be mindegyik tetejét, és még egy szolid díszítést is kaptak.
Nagyon finomak és ünnepélyesek lettek!
Hozzávalók, nálam: 15 dkg liszt, 5 dkg darált dió, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, csipet só, 1 kisebb citrom reszelt héja, 7 dkg vaj, 2 tojás, mindegyik puszedlibe 1 szem meggybefőtt,
a tetejére: 10 dkg csokoládé, 1 evőkanál étolaj, valamint 1-2 kiskanál citromlé és amennyi porcukrot felvesz, és jó sűrű lesz.
Elkészítése:
Egy tálba tettem a lisztet, a csipet sót, a szódabikarbónát, a mézes fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat, és alaposan összekevertem.
A vajat felolvasztottam, majd hagytam visszahűlni.
Ezután hozzáadtam a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és simára kevertem.
Azután hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, alaposan összekevertem, majd lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem. (Összekeverés után egy lágyabb masszát fogunk kapni, de mire a sütésre kerül a sor a hűtőben megdermed, és könnyen tudjuk majd formázni.)
Közvetlenül sütés előtt kivettem a tálat a hűtőből, majd nedves kézzel nagyobb diónyi golyókat formáztam a masszából, amikbe 1-1 szem meggybefőttet tettem. Egymástól elég távol helyeztem el őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt kisütöttem.
Mikor kicsit hűltek késsel szétválasztottam a puszedliket, egy részét kerek formával szaggattam ki, a másik részét pedig csillag formára.
A kerek sütemények tetejét gőz fölött, olajjal elkevert olvasztott csokoládéval kentem át, és egy fél szem mogyoróval díszítettem. A másik részét citromlével kikevert porcukorral vontam be, és dekor cukorhópihékkel díszítettem ki.
A vajat felolvasztottam, majd hagytam visszahűlni.
Ezután hozzáadtam a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és simára kevertem.
Azután hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, alaposan összekevertem, majd lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem. (Összekeverés után egy lágyabb masszát fogunk kapni, de mire a sütésre kerül a sor a hűtőben megdermed, és könnyen tudjuk majd formázni.)
Közvetlenül sütés előtt kivettem a tálat a hűtőből, majd nedves kézzel nagyobb diónyi golyókat formáztam a masszából, amikbe 1-1 szem meggybefőttet tettem. Egymástól elég távol helyeztem el őket a sütőpapírral bélelt tepsire.
Előmelegített sütőben, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt kisütöttem.
Mikor kicsit hűltek késsel szétválasztottam a puszedliket, egy részét kerek formával szaggattam ki, a másik részét pedig csillag formára.
A kerek sütemények tetejét gőz fölött, olajjal elkevert olvasztott csokoládéval kentem át, és egy fél szem mogyoróval díszítettem. A másik részét citromlével kikevert porcukorral vontam be, és dekor cukorhópihékkel díszítettem ki.
A kisült puszedlik... |
...és kiszaggatásuk után |
Nagyon sajnálom hogy nem úgy sikerült a puszedli, mint ahogy elgondoltad.... így viszont született egy nagyon guszta, és finom sütemény. Nagyon ötletesen megoldottad, és szépen fel is díszítetted. Biztosan a szódabikarbóna az oka hogy elterültek, sok volt a liszthez. A teljes kiőrlésű liszt másképpen működik, tömörebb lesz vele a sütik állaga. Köszönöm hogy belinkelted a blogból a receptet! (Gizi voltam, csak nem enged belépni :( )
VálaszTörlésKöszönöm Gizi, és köszi a receptet is! Igen, a szódabikarbóna volt sok, aztán gondoltam is, hogy a teljes kiőrlésű lisztekkel más a helyzet. De ízre nagyon finomak lettek, csokival is, és a citromos cukormázzal is.
TörlésÉs még annyit, hogy a belépésekkel nekem is sok bajom van mostanában, sokáig kell próbálkoznom, nyomkodni a gombokat 😀, míg végre beenged.
TörlésFinom lehet a dióval szépek lettek!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom lett mindkét változat!
TörlésSemmi nem vész kárba csak átalakul. Ízre így is biztos finomak voltak és végül még szép ünnepi köntöst is öltöttek a sütik. Nagyon kellemes karácsonyi hangulata van a képeidnek.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Jó az a mondás, hogy minden rosszban van valami jó 😀. Ízre finomak lettek, és a külalakjuk is nagyon tetszik most már. Bár már nincs sok belőle...
TörlésNagyon ügyesen megoldottad. Csodaszépek lettek. Áldott készülődést kívánok!
VálaszTörlésKöszönöm Ani, nekünk is nagy tetszettek, és már el is fogytak 😀.
TörlésNagyon ügyesen megoldottad a dolgot. Szépek lettek! :)
VálaszTörlésKöszi szépen 😀.
TörlésÉn is nagyon sajnálom, hogy nem úgy sikerűlt a puszelid ahogy te elképszelted nagyon sajnálomdm De a háttér nagyon szép
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, nem olyan lett amilyenre elképzeltem, de sikerül megmentenem, és most már tetszik, ünnepélyes 🙂.
Törlés