A női szeszélynek egy gyümölcsös változatát sütöttem meg, hisz itt a nyár, érik még a ribizli, bár már nem sokáig. Nagyom finom lett, az édes hab, a savanykás ribizli és a lekvár, valamint a roppanósra sült dió a tetején nagyon jó kvartettet alkottak. 😋
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 12 dkg vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál tej,
a tetejére: ribizlilekvár, 6 tojásfehérje, 1 citrom reszelt héja, 13-15 dkg porcukor, vagy ízlés szerint, 10 dkg ribizli, kb. egy maroknyi dió.
Elkészítése:
A lisztet a csipet sóval, sütőporral elkevertem, a vajat elmorzsoltam benne. A tojássárgájákat a cukorral és a tejjel habosra kevertem. Ezt a keveréket a lisztes anyaggal összekevertem, átgyúrtam.
Kisodortam, tepsibe tettem, és kb. 10-12 percig elősütöttem, míg a tészta kicsit feljött.
Közben felvertem a tojásfehérjék habját, a porcukrot folyamatosan adagoltam hozzá, majd a végén a citrom reszelt héját és ribizli szemeket is belekevertem. A félig megsült tésztát megkentem a ribizlilekvárral, és rásimítottam a habot.
Tetejét megszórtam durvára vágott dióval, majd visszatesszük a sütőbe, és alacsony lángon készre sütöttem.
Női szeszélyt akkor érdemes sütni, ha van felesleges tojásfehérjénk, így nem vész el két sárgája.
Tetejét megszórtam durvára vágott dióval, majd visszatesszük a sütőbe, és alacsony lángon készre sütöttem.
Női szeszélyt akkor érdemes sütni, ha van felesleges tojásfehérjénk, így nem vész el két sárgája.
Nagyon guszta, imádom a ribizlit . Nagyon szép nagy szemű a ribizlitek !
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt. Ezt a ribizlit piacon vettem - valóban szép szemű, a fagyasztóba is került belőle - idén sajnos nem nagyon termett a kertben... 😦
TörlésCsodásan néz ki, s ugyanannyira finom is lehet! Jó sok habbal a tetején... s milyen jól sikerült hab! Nekem néha összeesik.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, szeretem a sok habot a tetején, ezért mindig plusz teszek hozzá még fehérjét. Az úgyis mindig marad, és akkor az megy a fagyasztóba.
TörlésKét-három napra rá maradt még egy-két kocka belőle, teljesen jó volt, de azon már látszott, hogy összébb eset a hab, de addig szép magas maradt.
Nagyon finom süteményt sütöttél... a ribizli és a dió egy finom plusz ízt adott hozzá. Az Édesanyám nagyon sokszor megsütötte, finom sárgabaracklekvárral... de szerettem.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt ribizlilekvárral is, egy kis újítás 😊. A régi ízek mégis feledhetetlenek....
TörlésFinom lehetett ez a sütemény én is szeretetm tojáshabot rajta.Nagyon guszta a tálalása is
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, nagyon finom volt. Mi is sok habbal szeretjük, ezért adok hozzá még plusz tojásfehérjét, hogy magasabb legyen 😊.
TörlésNálunk is népszerűek a habosak. Nem is gondoltam még arra, hogy ezek tulajdonképpen egy női szeszélyek.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, mi is szeretjük a habos sütiket, sokféle gyümölccsel lehet elkészíteni, és akkor mindig más...😊
Törlés