Az Ízőrzők Szomolya epizódja adta az ötletet ehhez a finom kenyérlángoshoz, amin aztán több mindent megváltoztattam, még a címét is.
A feltétje talán kicsit szokatlan a májjal, de nagyon finom. Én két kicsi, egy-egy személyes lángost sütöttem, ami frissen kisülve mindjárt el is fogyott. És rá nem friss paradicsom, hanem az Apukám által tavaly ősszel készített aszalt paradicsomból került, ami nagyon finom volt rajta.
A feltét hozzávalóinak mennyisége ízléstől függően változtatható, ki mit szeret jobban, vagy kevésbé, aszerint lehet egy-egy valamiből többet vagy kevesebbet rátenni. Azt is mindenki maga döntheti el, hogy a feltét, vagy a tészta domináljon jobban. Mi szeretjük, ha kicsit vastagabb a tészta, aminek széle jó ropogósra sülve nagyon finom, a belseje pedig könnyű, lágy, ruganyos.
Ezért az alább leírtak tájékoztató jellegűek, változtathatóak, de ha elolvassuk az eredeti receptet, akkor még okosabbak leszünk 😁....
Hozzávalók nálam, a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, só, kb. 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj,
a feltéthez: 20 dkg csirkemáj, 1 vöröshagyma, 15-20 dkg gomba, pár szelet kápia paprika, kis maréknyi aszalt paradicsom, kevés olaj, só, őrölt bors, kakukkfű,
a tetejére: 1 lila hagyma, és kb. 5 dkg reszelt trappista sajt,
tálalásnál: friss kakukkfű, esetleg erős zöldpaprika.
A lisztben elkevertem a sót, az olívaolajat, hozzáöntöttem az 1 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt, majd a többi vízzel (illetve annyi vízzel, amennyi szükséges) viszonylag lágy tésztát gyúrtam.
Amíg kelt a tészta, elkészítettem a rávalót. Egy serpenyőben a vöröshagymát kevés olajon megpároltam, majd hozzáadtam a feldarabolt májat, a felszeletelt gombát, fűszereztem, és együtt tovább sütöttem. Mikor majdnem elkészült, beletettem a kápia paprikát és az olajos vízben felpuhított aszalt paradicsomot, ezekkel együtt készre pároltam.
Amikor megkelt a tészta kétfelé választottam. Kisodortam, majd a tepsiben 10-15 percig újra kelesztetem. Ekkor villával megszurkodtam, megkentem olajjal, és előmelegített sütőben 5-6 perc alatt elősütöttem. Utána megpakoltam a raguval, rátettem a nyers lila hagyma szeleteket, és megszórtam reszelt sajttal. Visszatettem a sütőbe, és készre sütöttem.
A szárított paradicsom, még szárazon |
A paradicsom már olajos vízben áztatva, és az elkészített májas-gombás ragu |
Az elősütött tészták... |
...és már megpakolva a raguval |
Végül rajta a sajt, lehet készre sütni |
Ó, de csábítóan néz ki , nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nagyon finom vacsora volt.
TörlésMár régebben sütöttem, sajnos nem mostanában ettük 😊.
Nagyon, de nagyon finom lehetett.... jól megpakoltad minden jóval. Megfogom sütni teljes kiőrlésű liszttel, de a tölteléken nem változtatok, mert nagyon szeretem a csirkemájat.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, biztos nagyon finom lesz teljes kiőrlésű liszttel is, jó étvágyat majd hozzá, ha megsütöd! Mi is nagyon szeretjük a csirkemájat, finom és az ára is megfizethető 😄.
TörlésNagyon csodálatos ez a kenyérlángos. Mi is szeretjük az ilyen lángosokat. De ritkán csinálok.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom volt a csirkemájjal és a gombával, kitűnő vacsora bármikor.
TörlésMár a látvány is elcsábított, hát még a tészta rakománya! Nagy csirkemájkedvelő vagyok, így határozottan tudnám szeretni így a kenyérlángost.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, próbáld ki egyszer, biztos ízleni fog! Csak a sütőt ne kellene bekapcsolni hozzá, sűrűbben készülne a nyári napokon is 😊.
TörlésÉn mindent szeretek benne. Nagyon régen sütöttem kenyérlángost. Adtál egy ötletet.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, jó sütést kívánok!
TörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm 😊!
Törlés