2023. július 3., hétfő

Csirkemájas-gombás kenyérlángos, aszalt paradicsommal







Az Ízőrzők Szomolya epizódja adta az ötletet ehhez a finom kenyérlángoshoz, amin aztán több mindent megváltoztattam, még a címét is. 
A feltétje talán kicsit szokatlan a májjal, de nagyon finom. Én két kicsi, egy-egy személyes lángost sütöttem, ami frissen kisülve mindjárt el is fogyott. És rá nem friss paradicsom, hanem az Apukám által tavaly ősszel készített aszalt paradicsomból került, ami nagyon finom volt rajta.

A feltét hozzávalóinak mennyisége ízléstől függően változtatható, ki mit szeret jobban, vagy kevésbé, aszerint lehet egy-egy valamiből többet vagy kevesebbet rátenni. Azt is mindenki maga döntheti el, hogy a feltét, vagy a tészta domináljon jobban. Mi szeretjük, ha kicsit vastagabb a tészta, aminek széle jó ropogósra sülve nagyon finom, a belseje pedig könnyű, lágy, ruganyos. 
 
Ezért az alább leírtak tájékoztató jellegűek, változtathatóak, de ha elolvassuk az eredeti receptet, akkor még okosabbak leszünk 😁....

Hozzávalók nálam, a tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, só, kb. 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 
a feltéthez: 20 dkg csirkemáj, 1 vöröshagyma, 15-20 dkg gomba, pár szelet kápia paprika, kis maréknyi aszalt paradicsom, kevés olaj, só, őrölt bors, kakukkfű, 
a tetejére: 1 lila hagyma, és kb. 5 dkg reszelt trappista sajt,  
tálalásnál: friss kakukkfű, esetleg erős zöldpaprika.

A lisztben elkevertem a sót, az olívaolajat, hozzáöntöttem az 1 dl langyos vízben felfuttatott élesztőt, majd a többi vízzel (illetve annyi vízzel, amennyi szükséges) viszonylag lágy tésztát gyúrtam.
Amíg kelt a tészta, elkészítettem a rávalót. Egy serpenyőben a vöröshagymát kevés olajon megpároltam, majd hozzáadtam a feldarabolt májat, a felszeletelt gombát, fűszereztem, és együtt tovább sütöttem. Mikor majdnem elkészült, beletettem a kápia paprikát és az olajos vízben felpuhított aszalt paradicsomot, ezekkel együtt készre pároltam.
Amikor megkelt a tészta kétfelé választottam. Kisodortam, majd a tepsiben 10-15 percig újra kelesztetem. Ekkor villával megszurkodtam, megkentem olajjal, és előmelegített sütőben 5-6 perc alatt elősütöttem. Utána megpakoltam a raguval, rátettem a nyers lila hagyma szeleteket, és megszórtam reszelt sajttal. Visszatettem a sütőbe, és készre sütöttem. 
 
Cikkekre vágva, friss kakukkfűvel, erős zöldpaprika karikákkal és egy pohárka sörrel tálaltam.


A szárított paradicsom, még szárazon

A paradicsom már olajos vízben áztatva,
és az elkészített májas-gombás ragu

Az elősütött tészták...

...és már megpakolva a raguval

Végül rajta a sajt, lehet készre sütni



12 megjegyzés:

  1. Ó, de csábítóan néz ki , nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom vacsora volt.
      Már régebben sütöttem, sajnos nem mostanában ettük 😊.

      Törlés
  2. Nagyon, de nagyon finom lehetett.... jól megpakoltad minden jóval. Megfogom sütni teljes kiőrlésű liszttel, de a tölteléken nem változtatok, mert nagyon szeretem a csirkemájat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, biztos nagyon finom lesz teljes kiőrlésű liszttel is, jó étvágyat majd hozzá, ha megsütöd! Mi is nagyon szeretjük a csirkemájat, finom és az ára is megfizethető 😄.

      Törlés
  3. Nagyon csodálatos ez a kenyérlángos. Mi is szeretjük az ilyen lángosokat. De ritkán csinálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt a csirkemájjal és a gombával, kitűnő vacsora bármikor.

      Törlés
  4. Már a látvány is elcsábított, hát még a tészta rakománya! Nagy csirkemájkedvelő vagyok, így határozottan tudnám szeretni így a kenyérlángost.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, próbáld ki egyszer, biztos ízleni fog! Csak a sütőt ne kellene bekapcsolni hozzá, sűrűbben készülne a nyári napokon is 😊.

      Törlés
  5. Én mindent szeretek benne. Nagyon régen sütöttem kenyérlángost. Adtál egy ötletet.

    VálaszTörlés