Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 12 dkg vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál tej,
a tetejére: sárgabaracklekvár, 6 tojásfehérje, 1 citrom reszelt héja, 13-15 dkg porcukor, vagy ízlés szerint, kb. egy maroknyi dió.
Elkészítése:
A lisztet a csipet sóval, sütőporral elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk. A tojássárgájákat a cukorral és a tejjel habosra keverjük. Ezt a keveréket a lisztes anyaggal összekeverjük, átgyúrjuk.
Kisodorjuk, tepsibe tesszük, és kb. 10-12 percig elősütjük, míg a tészta kicsit feljön.
Közben felverjük a tojásfehérjék habját, a porcukrot folyamatosan adagoljuk hozzá, majd a végén a citrom reszelt héját is belekeverjük. A félig megsült tésztát megkenjük a sárgabaracklekvárral, és rásimítjuk a habot.
Tetejét megszórjuk durvára vágott dióval, majd visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
Női szeszélyt akkor érdemes sütni, ha van felesleges tojásfehérjénk, így nem vész el két sárgája.
Az elősütött tésztára rákenjük a lekvárt, majd a tetejére a habot ... |
.... és megszórjuk a dióval |
Nagyon szép lett a süteményed! :) Egyszerű, mégis biztosan nagyon finom! :)
VálaszTörlésJó kis süti, még sosem készítettem. A kirándulós képeid nagyon tetszenek, alig várom, hogy mi is menjünk végre valamerre a szabadba, bár egyenlőre a kertben van jópár tennivalónk..:)
VálaszTörlésMég én sem készítettem sosem, pedig a Horváth Ilona szakácskönyvben már többször kinéztem:) Tényleg egyszerű és irtó finomnak néz ki:)
VálaszTörlésHannka, Lilla, Trollanyu, köszönöm. Valóban egyszerű elkészíteni, és finom is. Napokig el lehet tenni, ha közben nem fogy el :))
VálaszTörlésNagyon kis ennivaló szeletkék:-) A tányér is nagyon szép, odavagyok a cserépedényekért!
VálaszTörlésBocsi, de nekem is előbb a tányérodon, aztán a terítőn, majd a finom sütiden is megakadt a szemem :)
VálaszTörlésTe jó ég...ez egy nagyon régi recept, mert kis gyerek koromban még MO-ágon, emlékszem hogy a nagymamám szokta sütni, de talán azóta sem emlékszem hogy valaki is sütötte ezt a finomságot!
VálaszTörlésNagyon hálás vagyok a receptért, és igazán mondhatom hogy gyönyörüséges, és nagyon fimom!
Gerdi, Vicuska, Elisabeth, köszönöm.
VálaszTörlésA tányért Korondon vettük, én is nagyon szeretem a cserépedényeket. Ha megyünk Erdélybe, mindig megakad a szemem valami szép dolgom, és akkor muszáj vásárolni. A terítőt én hímeztem, a minta torockói. Torockón, Ida néni kis múzeumában láttuk meg az eredetijét, lefényképeztem, és otthon kinagyítva leszámoltam a szemeket. Nagyon szerettem csinálni, sokáig "dolgoztam" vele, ami inkább szórakozás volt.
Mi is mindig felpakolunk korondi holmival:-) A varrottashoz meg gratulálok, meg is akadt azon is a szemem, de így kivarrni... elismerésem!
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi! Nagyon szeretek hímezni, nem volt nehéz csinálni, csak sokáig tartott, mire elkészült.
VálaszTörlésFantasztikus vagy!!!!
VálaszTörlésVicuska, köszönöm, nagyon kedves vagy!
VálaszTörlésVégre látom ezt a sütit! Annyit hallottam már róla gyerekkoromban, de mindig csak süteményes könyvekben láttam a receptjét... Nagyon fincsi lehet, Én egyébként is imádom az ilyen jellegű süteményeket. :)
VálaszTörlésGabriella, köszönöm! Tényleg nagyon finom, főleg a dió a tetején.
VálaszTörlés