2012. március 10., szombat

Női szeszély


Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 12 dkg vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál tej,
a tetejére sárgabaracklekvár, 6 tojásfehérje, 1 citrom reszelt héja, 13-15 dkg porcukor, vagy ízlés szerint, kb. egy maroknyi dió.

A lisztet a csipet sóval, sütőporral elkeverjük, a vajjal elmorzsoljuk. A tojássárgájákat a cukorral és a tejjel habosra keverjük. Ezt a keveréket a lisztes anyaggal összekeverjük, átgyúrjuk. Kisodorjuk, tepsibe tesszük, és kb. 12-14 percig elősütjük, míg a tészta kicsit feljön. Közben felverjük a tojásfehérjék habját, a porcukrot folyamatosan adagoljuk hozzá, majd a végén a citrom reszelt héját is belekeverjük. A félig megsült tésztát megkenjük a sárgabaracklekvárral, és rásimítjuk a habot. Tetejét megszórjuk durvára vágott dióval, majd visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
Női szeszélyt akkor érdemes sütni, ha van felesleges tojásfehérjénk, így nem vész el két sárgája.

Az elősütött tésztára rákenjük a lekvárt, majd a tetejére a habot ...

.... és megszórjuk a dióval

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Pilisi blogomra új képeket tettem fel a múlt hétvégi kirándulásainkról, a Pesthidegkúthoz tartozó Kálvária-hegyről, Máriaremetéről, a Remete-szurdokról és a Remete-hegyről, akit érdeket itt tekintheti meg.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a süteményed! :) Egyszerű, mégis biztosan nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  2. Jó kis süti, még sosem készítettem. A kirándulós képeid nagyon tetszenek, alig várom, hogy mi is menjünk végre valamerre a szabadba, bár egyenlőre a kertben van jópár tennivalónk..:)

    VálaszTörlés
  3. Még én sem készítettem sosem, pedig a Horváth Ilona szakácskönyvben már többször kinéztem:) Tényleg egyszerű és irtó finomnak néz ki:)

    VálaszTörlés
  4. Hannka, Lilla, Trollanyu, köszönöm. Valóban egyszerű elkészíteni, és finom is. Napokig el lehet tenni, ha közben nem fogy el :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kis ennivaló szeletkék:-) A tányér is nagyon szép, odavagyok a cserépedényekért!

    VálaszTörlés
  6. Bocsi, de nekem is előbb a tányérodon, aztán a terítőn, majd a finom sütiden is megakadt a szemem :)

    VálaszTörlés
  7. Te jó ég...ez egy nagyon régi recept, mert kis gyerek koromban még MO-ágon, emlékszem hogy a nagymamám szokta sütni, de talán azóta sem emlékszem hogy valaki is sütötte ezt a finomságot!
    Nagyon hálás vagyok a receptért, és igazán mondhatom hogy gyönyörüséges, és nagyon fimom!

    VálaszTörlés
  8. Gerdi, Vicuska, Elisabeth, köszönöm.
    A tányért Korondon vettük, én is nagyon szeretem a cserépedényeket. Ha megyünk Erdélybe, mindig megakad a szemem valami szép dolgom, és akkor muszáj vásárolni. A terítőt én hímeztem, a minta torockói. Torockón, Ida néni kis múzeumában láttuk meg az eredetijét, lefényképeztem, és otthon kinagyítva leszámoltam a szemeket. Nagyon szerettem csinálni, sokáig "dolgoztam" vele, ami inkább szórakozás volt.

    VálaszTörlés
  9. Mi is mindig felpakolunk korondi holmival:-) A varrottashoz meg gratulálok, meg is akadt azon is a szemem, de így kivarrni... elismerésem!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Gerdi! Nagyon szeretek hímezni, nem volt nehéz csinálni, csak sokáig tartott, mire elkészült.

    VálaszTörlés
  11. Vicuska, köszönöm, nagyon kedves vagy!

    VálaszTörlés
  12. Végre látom ezt a sütit! Annyit hallottam már róla gyerekkoromban, de mindig csak süteményes könyvekben láttam a receptjét... Nagyon fincsi lehet, Én egyébként is imádom az ilyen jellegű süteményeket. :)

    VálaszTörlés
  13. Gabriella, köszönöm! Tényleg nagyon finom, főleg a dió a tetején.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...