Rég sütöttem már kakaós csigát, most egy-két apróbb módosítással készítettem el újra, pl. a töltelékét még fahéjjal ízesítettem. Nagyon finomak lettek, főleg langyosan. De másnapra is eltehetünk belőlük, mert akkor is nagyon jók még, persze csak ha aznap gyorsan el nem fogynának...
Hozzávalók a tésztához (13-14 db csigához): 30 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 15 dkg margarin, kb. 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 3 kiskanál cukor,
a töltelékhez: 12 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 4 kiskanál fahéj és 2 kiskanál holland kakaó.
a töltelékhez: 12 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 4 kiskanál fahéj és 2 kiskanál holland kakaó.
Elkészítése:
A liszthez hozzáadtam 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt, a puha margarint, és a tojássárgáját. Lágy tésztát dagasztottam a többi tejjel.
A töltelékhez kicsit felolvasztottam a vajat (csak annyira, hogy teljesen lágy legyen), és elkevertem benne a cukrot, a fahájat és kakaót.
Amikor megkelt, téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a vajas krémmel. Feltekertem, és 1,5 - 2 centiméteres
szeletekre vágtam.
Tepsibe tettem, oldalukat és tetejüket megkentem olvasztott vajjal. Rövid
ideig még a tepsiben is kelesztettem, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Amikor kisültek, porcukorral meghintettem.
Nagyon kínálják magukat ezek a csigák, jó is lenne most belőle akár milyen meleg is van😀
VálaszTörlésKöszönöm Éva, szívesen megkínáltalak volna, de már elfogyott 😊. Tegnap sütöttem, akkor még nem volt olyan nagy meleg. Estére el is fogyott, ez volt a vacsoránki is 😆.
TörlésMi is nagyon szeretjük az ilyen süteményeket. Nagyon guszta a süteményed. Én minden nap megenném, de én a boltban szoktam vásárolni, az is nagyon finom.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Régebben többször, manapság már nagyon ritkán veszünk a pékségben ilyen és hasonló péksüteményeket, mert nagyon felment az áruk. De nagyon finomak, az tény, könnyű, foszlós a tésztájuk, hogy hogy csinálják, az rejtély számomra 😊.
TörlésEz a házi készítésű más, de nagyon szeretjük. Már vagy 30 éve hasonlóan sütöm....
Még a "múlt században", amikor én ilyent sütöttem, nem fahéjat, hanem a kakaóhoz őrölt diót tettem, az volt a töltelék. Az is finom ám !!
VálaszTörlésKöszönöm a jó ötletet, nagyon finom lehet a dió-csokis keverék is! Egyszer majd kipróbálom.
TörlésNagyon gusztusos kis csigák! Bár életmódváltásban vagyok, de ha itt lenne előttem biztos nem tudnék ellenállni neki. Szinte ide érzem a fahéj csábító illatát.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finomak voltak, de legközelebb még több fahéjat fogok beletenni 😊.
TörlésNagyon guszta csigák, szívesen megkóstolnám, most úgy megkívántam. :) Nagyon jó ötletet adott "aranyos fodorka" köszönöm neki! Legközelebb kifogom próbálni darált diósan is.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, én is megpróbálom majd diósan is, amint legközelebb lesz 😊.
TörlésIgazán gyönyörűségesek, guríthatnál erre párat! :-D
VálaszTörlésSzívesen gurítanék belőlük, de már rég elfogytak 😊.
Törlés