A kókuszkockák.... |
Az egyik félbevágva... |
...és a belőle készített vaníliaöntetes desszert |
Ismét az Ízőrzők műsorból - most a Mezőkomárom részből - kölcsönöztem egy receptet, ami már régóta várakozott, hogy megsüssem, mert enni ettem már, de még sosem készítettem. Jól sikerült, finom lett, de az eredeti recepthez képest a mázba több cukrot tettem, mert nekem nem tűnt túl édesnek.
A posztolásra is sokat kellett várnia, mert már régebben sütöttem, de előbb-utóbb felkerült....
Hozzávalók, az eredeti recept szerint: 20 dkg porcukor, 1 tojás, 2 evőkanál méz, 1 tasak sütőpor, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 30 dkg liszt,
a mázhoz: 3 evőkanál kakaó, 6 evőkanál tej, 6 evőkanál porcukor (én többet tettem bele), 20 dkg vaj,
a forgatáshoz: 20 dkg kókuszreszelék (nekem ennyi nem kellett),
a tepsi kikenéséhez: zsír.
Elkészítése:
Egy keverőtálba a tojáshoz adtam a mézet, a vajat és a porcukrot, ezeket habosra kikevertem. Apránként hozzáöntöttem a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Simára kevertem, és beleborítottam egy zsírral kikent tepsibe. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép világos barnára sütöttem.
Amikor kihűlt felkockáztam.
Elkészítettem hozzá a csokoládémázat. A porcukrot, kakaót, vajat és tejet összemelegítettem, ebben villa segítségével megmártogattam a kockák oldalait. Innét áttettem a kókuszreszelékbe, és abban is átforgattam a kockákat.
Egy keverőtálba a tojáshoz adtam a mézet, a vajat és a porcukrot, ezeket habosra kikevertem. Apránként hozzáöntöttem a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Simára kevertem, és beleborítottam egy zsírral kikent tepsibe. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt szép világos barnára sütöttem.
Amikor kihűlt felkockáztam.
Elkészítettem hozzá a csokoládémázat. A porcukrot, kakaót, vajat és tejet összemelegítettem, ebben villa segítségével megmártogattam a kockák oldalait. Innét áttettem a kókuszreszelékbe, és abban is átforgattam a kockákat.
Másnap egy gyors ötlettől vezérelve hígabb vaníliapudingot főztem hozzá, amivel meglocsoltam négyfelé vágott kockákat. Tetejére még meggybefőttet és csokoládéforgácsot is szórtam, így még egy finom desszertet kaptam.
Nem tudom az okát - de nálunk ez karácsony környéki süti. Vanília öntettel még nem ettem, de biztos finom.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, finom volt, vanília öntettel talán még jobb, szaftosabb, krémesebb volt 😊.
TörlésNálunk otthon soha nem készült, így nem érzem karácsonyi sütinek, de sokan valóban akkor sütik.
Tudtad, hogy ez eredetileg egy ausztrál sütemény s Lamingtonnak hívjàk? Én se kèszítettem mèg soha, egyik ifihétre hozott egy anyuka. http://korsocska.blogspot.com/2014/07/fekete-feher-igen-nem.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani a kiegészítést, ezt én sem tudtam 😊.
TörlésCsodás kèpek! Kár, hogy nem ehetjük a cukor miatt. Ani
VálaszTörlésKöszi Ani, nagyon sajnálom....
TörlésÉn is készítettem már ilyen süteményt. Nagyon finom lehetett a tiéd is. Nagyon guszta a tálalása is.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia! 😊
TörlésNagyon guszta, ez a sütemény a család egyik nagy kedvence. Jó ez a recept szerintem ami nekem van az több cukrot ír, de ezt egyszer tesztelem. Finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nekünk ezekkel az apró változtatásokkal lett jó. Próbáld ki egyszer!
TörlésMamám sokszor készített ilyet és most már én is. Gyerekként frissen szerettem a legjobban, amikor még tocsogott a csokiszószban... <3
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, szerintem is frissen a legjobb, de öntettel is nagyon jó volt 😊.
TörlésMég én sem sütöttem, de nagyon szeretem. Jó tocsogósan, szaftosan a legfinomabb. Nagyon étvágygerjesztőek. Csak nyelek itt nagyokat, mert életmódváltásban vagyok, még csak rá sem nézhetek.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, sajnálom hogy csak nézheted az édességeket, vagy még azt sem 😊. De biztos meglesz az eredménye....
TörlésNagy kedvencem, de már régen sütöttem.
VálaszTörlésKöszönöm! Általában téli, karácsonyi süti ez, de nekem bármikor jöhetne 😋.
Törlés