2023. június 26., hétfő

Kakaós-fahéjas csiga








Rég sütöttem már kakaós csigát, most egy-két apróbb módosítással készítettem el újra, pl. a töltelékét még fahéjjal ízesítettem. Nagyon finomak lettek, főleg langyosan. De másnapra is eltehetünk belőlük, mert akkor is nagyon jók még, persze csak ha aznap gyorsan el nem fogynának...

Hozzávalók a tésztához (13-14 db csigához): 30 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 15 dkg margarin, kb. 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 3 kiskanál cukor,
a töltelékhez: 12 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 4 kiskanál fahéj és 2 kiskanál holland kakaó.

Elkészítése:
A liszthez hozzáadtam 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt, a puha margarint, és a tojássárgáját. Lágy tésztát dagasztottam a többi tejjel. 
A töltelékhez kicsit felolvasztottam a vajat (csak annyira, hogy teljesen lágy legyen), és elkevertem benne a cukrot, a fahájat és kakaót.
Amikor megkelt, téglalap alakúra nyújtottam, megkentem a vajas krémmel. Feltekertem, és 1,5 - 2 centiméteres szeletekre vágtam.
Tepsibe tettem, oldalukat és tetejüket megkentem olvasztott vajjal. Rövid ideig még a tepsiben is kelesztettem, majd előmelegített sütőben megsütöttem. 
Amikor kisültek, porcukorral meghintettem.






12 megjegyzés:

  1. Nagyon kínálják magukat ezek a csigák, jó is lenne most belőle akár milyen meleg is van😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, szívesen megkínáltalak volna, de már elfogyott 😊. Tegnap sütöttem, akkor még nem volt olyan nagy meleg. Estére el is fogyott, ez volt a vacsoránki is 😆.

      Törlés
  2. Mi is nagyon szeretjük az ilyen süteményeket. Nagyon guszta a süteményed. Én minden nap megenném, de én a boltban szoktam vásárolni, az is nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Régebben többször, manapság már nagyon ritkán veszünk a pékségben ilyen és hasonló péksüteményeket, mert nagyon felment az áruk. De nagyon finomak, az tény, könnyű, foszlós a tésztájuk, hogy hogy csinálják, az rejtély számomra 😊.
      Ez a házi készítésű más, de nagyon szeretjük. Már vagy 30 éve hasonlóan sütöm....

      Törlés
  3. Még a "múlt században", amikor én ilyent sütöttem, nem fahéjat, hanem a kakaóhoz őrölt diót tettem, az volt a töltelék. Az is finom ám !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jó ötletet, nagyon finom lehet a dió-csokis keverék is! Egyszer majd kipróbálom.

      Törlés
  4. Nagyon gusztusos kis csigák! Bár életmódváltásban vagyok, de ha itt lenne előttem biztos nem tudnék ellenállni neki. Szinte ide érzem a fahéj csábító illatát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finomak voltak, de legközelebb még több fahéjat fogok beletenni 😊.

      Törlés
  5. Nagyon guszta csigák, szívesen megkóstolnám, most úgy megkívántam. :) Nagyon jó ötletet adott "aranyos fodorka" köszönöm neki! Legközelebb kifogom próbálni darált diósan is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, én is megpróbálom majd diósan is, amint legközelebb lesz 😊.

      Törlés
  6. Igazán gyönyörűségesek, guríthatnál erre párat! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen gurítanék belőlük, de már rég elfogytak 😊.

      Törlés