2023. február 1., szerda

Túrós derelye


Tejföllel, porcukor nélkül...

...és porcukorral is meghintve

Végül kettévágva

Nevezhetjük derelyének, vagy barátfülének, tölthetjük édesen: lekvárral, túróval, stb... de sósan is. 
A tésztája is lehet különféle, az egyszerű gyúrt tésztától a krumplis változatig, ami nagyjából megegyezik a nudli vagy a szilvás gombóc tésztájával. A formája, alakja is lehet akármilyen, kerek formájúra kiszaggatva és kettéhajtva, vagy négyszögletűre vágott tészta háromszögre hajtva, esetleg csak középen áthajtva, akkor téglalap alakú lesz. 
Nagymamám ilyeneket szokott csinálni, csak egyszerű gyúrt tésztából, belül házi szilvalekvárral töltve, kívül pedig cukrozott darált mákkal megszórva, és kenyér prézlivel meghintve. Ez utóbbi sváb szokás volt, otthon még mindig így készülnek a tésztás ételek. Egyszer majd ezt is elkészítem és lefényképezem, mert az nincs még a blogomon... 
Mi a nudli tésztájút szeretjük, és szilvalekvárral vagy túróval töltve. Most a túró töltelékesre esett a választásom, és háromszög alakúra hajtva. Nagyon finom, próbáljátok meg, ha esetleg nem ismernétek!

Hozzávalók a tésztához (kb. 14-15 db-hoz): 15 dkg főtt áttört krumpli, 1 kis méretű, vagy egy fél tojás, 2 dkg margarin, 1 evőkanál cukor, 12 dkg liszt, 
a töltelékhez: 20 dkg túró, 1 tojássárgája, ízlés szerint cukor, kisebb citrom reszelt héja, 
a meghempergetésükhöz: 20 dkg zsemlemorzsa, vaj vagy olaj,
a tetejükre: tejföl és porcukor.

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrtam (ha túl lágy lenne, liszttel korrigálhatjuk). A tésztát kicsit pihentettem, majd kisodortam, és négyzet alakú darabokra feldaraboltam.
Közben a túrót elkevertem a tojássárgájával, cukorral és citromhéjjal. A feldarabolt tésztalapok közepébe egy-egy kanálkával tettem a túrótöltelékből, majd átlósan kettéhajtottam, széleit jól lenyomkodtam.
Forrásban lévő sós vízben kifőztem, ezután leöblítés nélkül olajon pirított zsemlemorzsába forgattam.
Tálaláskor meglocsoltam porcukorral elkevert tejföllel, és megszórtam még porcukorral is.

Összegyúrjuk a tésztát

A kisodort, feldarabolt tészta megtöltése a túrókrémmel

Kifőzzük

Meghempergetve a morzsában



12 megjegyzés:

  1. Meggyőző, egyszer biztos kipróbálom! Aztán lehet, többször is! :D Mifelénk gyúrt, liszt-tojás tészta készült a derelyének, és szilvalekvárral töltötték, prézlibe forgatták. Épp a napokban emlegettük, hogy az utolsó üveg jóféle szilvalekvár derelyében végzi- egyszer, mikor itthon lesz az egész család. Nagyon ritkán készül, mert ... hát, kicsit időigényes. Pedig annyira finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Nagymamám is mindig gyúrt tésztából csinálta, szilvalekvárral. Finom volt, de én erre a tésztára szoktam rá. Azért ki fogom próbálni egyszer azt is, mert olyat önállóan meg nem készítettem 😄.

      Törlés
  2. Ezt mi is mindig krumplis tésztából csináltuk (=nagymamám idejében) - én már nagyon rég nem ettem, pedig milyen finom !!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, akkor itt az ideje, hogy újra az asztalodra kerüljön 😆.

      Törlés
  3. Én túrósat még nem ettem, csak szilvalekvárosat. Édesanyám nagyon finomat készített. De a te általad készitett is nagyon guszta. Egyszer majd kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Finom lehetett az Édesanyád derelyéje, nálunk otthon is csak szilvalekváros készült. De finom túróval is, próbáld ki egyszer 😊.

      Törlés
  4. Nagyon guszta, váljék egészségetekre! A derelye nálunk is nagy kedvenc, de eddig lekvárral készült. Emlékszem gyerekként a gyúrt tésztásat készítette az Édesanyám, és mindig a jó kemény, kitudja hány éves szilvalekvárt tette bele.... nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Igen, az a legjobb ha régi a lekvár, akkor nem folyik ki belőle. És bármilyen töltelékkel finom 😊.

      Törlés
  5. De sok derelyét ettem gyerekkoromban és milyen finom is volt. Azóta sem készítettem. Jó, hogy eszembe juttatad. Túróval talán még laktatóbb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Nagyon finom szilvalekvárral, és túróval is. De azért a gyermekkori ízeknek nincs párja 😊.

      Törlés