Tavaly nyáron a telkibányai nyaralásunk alkalmával egyik nap a közeli Pálházán ebédeltünk, vagyis inkább már vacsora volt, az egész napos kirándulás után. Mindenképpen helyi specialitást szerettünk volna megkóstolni, így esett a választásunk erre a finom sztrapacskára.
Itthon rendszeresen csinálok sztrapacskát, mert nagyon szeretjük, juh- és tehéntúró keverékkel, tejföllel, sajttal és szalonna pörcökkel a tetején, aztán sütőben még átsütve. Ezt a receptet már rég kaptuk, kedves barátainktól, mikor egyszer náluk vacsoráztunk.
A Zemplénben kicsit másképpen elkészítve tálalták, de ez is nagyon finom volt. Ennek is sok tejföl és szalonna volt a tetején, de még lila hagyma is, és pirospaprikával megszórva. Most ezt a változatot készítettem el.
Próbáljátok ki mindkettőt, ha még valamelyik változatot nem ismernétek, megéri!
Itthon rendszeresen csinálok sztrapacskát, mert nagyon szeretjük, juh- és tehéntúró keverékkel, tejföllel, sajttal és szalonna pörcökkel a tetején, aztán sütőben még átsütve. Ezt a receptet már rég kaptuk, kedves barátainktól, mikor egyszer náluk vacsoráztunk.
A Zemplénben kicsit másképpen elkészítve tálalták, de ez is nagyon finom volt. Ennek is sok tejföl és szalonna volt a tetején, de még lila hagyma is, és pirospaprikával megszórva. Most ezt a változatot készítettem el.
Próbáljátok ki mindkettőt, ha még valamelyik változatot nem ismernétek, megéri!
Hozzávalók a galuskákhoz: 20-25 dkg nyers krumpli, 1 tojás, só, kb. 10 dkg liszt,
a tetejére: 25 dkg tehéntúró, tejföl, lila hagyma, kb. 10 dkg szalonna, pirospaprika.
Elkészítése:
A krumplit apró lyukú reszelőn nyersen lereszeltem, kis vizet öntöttem rá, hogy a krumpli ne barnuljon meg. Sóztam, hozzáadtam a tojást, a lisztet, és annyi vizet, hogy közepesen kemény galuska tésztát kapjak.
Forrásban lévő sós vízbe galuskaszaggatón beleszaggattam és kifőztem. Utána leöblítettem, lecsepegtettem, hozzáadtam a túrót, a tetejét meglocsoltam tejföllel.
Közben a szalonnát kis kockákra vágtam, kisütöttem, és a kész sztrapacska tetejére szórtam. Rátettem a lila hagyma szeleteket is, és meghintettem törött paprikával.
A nyers krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a tojást |
A tésztát kifőzzük |
Hű, de nagyon jól néz ki. Ízletes, laktató étek, biztos nem marad senki éhes utána. Ezt el kell valamikor készítenem.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finom, és tényleg laktató volt 😊. Váljék egészségetekre, ha elkészíted majd!
TörlésMi is szeretjük a sztrapacskát, és ezt a változatot nem ismertem. Bár tövises galuskakènt ismerjük, s nem pont ilyen. Amiben krumpli van, csak jó lehet! Ani http://korsocska.blogspot.com/2020/02/tovises-galuska.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani, ezt a változatot én sem szoktam készíteni, de ez is nagyon finom volt. Én a másik félét szoktam megcsinálni, amikor még sajt is kerül a tetejére, és sütőben összesütöm.
TörlésMegnéztem a tövises galuskádat, emlékeztem is rá, finom lehetett az is!
Ismerem a sztrapacskát, de még soha nem készítettem. Nagyon jól néz ki az ételed.Egyszer majd kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Ha még nem készítetted, akkor itt az ideje, mert nagyon finom, biztos ízlene nektek is 😊.
TörlésNagyon finom lehet, de bevallom én még soha nem csináltam. Lehet itt az ideje, mert nagyon guszta.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, ha még nem csináltál soha sztrapacskát, akko tényleg itt az ideje 😊. Mi nagyon szeretjük. A másik váltazatot szoktam, amikor a végén összesütöm és sajt is van a tetején. De ez is nagyon ízlett.
TörlésNagyon, nagyon régen nem csináltam, pedig milyen finom ! Én nem szoktam hagymát tenni a tetejére - de nem lehet rossz azzal se.
VálaszTörlésFinom volt a lila hagymával, amúgy én sem szoktam rátenni, de a Zemplénben így tálalták, hát most én is így csináltam 😊.
Törlés