2023. február 26., vasárnap

Sztrapacska - Pálházai módra





Tavaly nyáron a telkibányai nyaralásunk alkalmával egyik nap a közeli Pálházán ebédeltünk, vagyis inkább már vacsora volt, az egész napos kirándulás után. Mindenképpen helyi specialitást szerettünk volna megkóstolni, így esett a választásunk erre a finom sztrapacskára.

Itthon rendszeresen csinálok sztrapacskát, mert nagyon szeretjük, juh- és tehéntúró keverékkel, tejföllel, sajttal és szalonna pörcökkel a tetején, aztán sütőben még átsütve. Ezt a receptet már rég kaptuk, kedves barátainktól, mikor egyszer náluk vacsoráztunk.

A Zemplénben kicsit másképpen elkészítve tálalták, de ez is nagyon finom volt. Ennek is sok tejföl és szalonna volt a tetején, de még lila hagyma is, és pirospaprikával megszórva. Most ezt a változatot készítettem el.
Próbáljátok ki mindkettőt, ha még valamelyik változatot nem ismernétek, megéri!

Hozzávalók a galuskákhoz: 20-25 dkg nyers krumpli, 1 tojás, só, kb. 10 dkg liszt,
a tetejére: 25 dkg tehéntúró, tejföl, lila hagyma, kb. 10 dkg szalonna, pirospaprika.

Elkészítése:
A krumplit apró lyukú reszelőn nyersen lereszeltem, kis vizet öntöttem rá, hogy a krumpli ne barnuljon meg. Sóztam, hozzáadtam a tojást, a lisztet, és annyi vizet, hogy közepesen kemény galuska tésztát kapjak. 
Forrásban lévő sós vízbe galuskaszaggatón beleszaggattam és kifőztem. Utána leöblítettem, lecsepegtettem, hozzáadtam a túrót, a tetejét meglocsoltam tejföllel.
Közben a szalonnát kis kockákra vágtam, kisütöttem, és a kész sztrapacska tetejére szórtam. Rátettem a lila hagyma szeleteket is, és meghintettem törött paprikával.

A nyers krumplit lereszeljük, hozzáadjuk a tojást

A tésztát kifőzzük



10 megjegyzés:

  1. Hű, de nagyon jól néz ki. Ízletes, laktató étek, biztos nem marad senki éhes utána. Ezt el kell valamikor készítenem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finom, és tényleg laktató volt 😊. Váljék egészségetekre, ha elkészíted majd!

      Törlés
  2. Mi is szeretjük a sztrapacskát, és ezt a változatot nem ismertem. Bár tövises galuskakènt ismerjük, s nem pont ilyen. Amiben krumpli van, csak jó lehet! Ani http://korsocska.blogspot.com/2020/02/tovises-galuska.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, ezt a változatot én sem szoktam készíteni, de ez is nagyon finom volt. Én a másik félét szoktam megcsinálni, amikor még sajt is kerül a tetejére, és sütőben összesütöm.
      Megnéztem a tövises galuskádat, emlékeztem is rá, finom lehetett az is!

      Törlés
  3. Ismerem a sztrapacskát, de még soha nem készítettem. Nagyon jól néz ki az ételed.Egyszer majd kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Ha még nem készítetted, akkor itt az ideje, mert nagyon finom, biztos ízlene nektek is 😊.

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet, de bevallom én még soha nem csináltam. Lehet itt az ideje, mert nagyon guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, ha még nem csináltál soha sztrapacskát, akko tényleg itt az ideje 😊. Mi nagyon szeretjük. A másik váltazatot szoktam, amikor a végén összesütöm és sajt is van a tetején. De ez is nagyon ízlett.

      Törlés
  5. Nagyon, nagyon régen nem csináltam, pedig milyen finom ! Én nem szoktam hagymát tenni a tetejére - de nem lehet rossz azzal se.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt a lila hagymával, amúgy én sem szoktam rátenni, de a Zemplénben így tálalták, hát most én is így csináltam 😊.

      Törlés