Tálalva |
Megszórva porcukorral |
Még a tepsiben, felszeletelés előtt |
Mint már sokszor, most is az Ízőrzők műsora adta az ötlete, hogy mit süssek. Nagyhegyesen készült ezen a néven egy finom könnyű kelt pite. Finom lett, s mivel csak egy fél adagot készítettem, így frissen hamar el is fogyott. Kicsit édesebbre csináltam, és egy kis fahéjat is adtam hozzá, amúgy minden másban követtem az eredeti receptet. És tálalásnál megszórtam porcukorral. 😋
Hozzávalók nálam, a tésztához: 3,5 dl tej, 30 dkg finomliszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 4 púpozott evőkanál cukor, csipetnyi só, 0,25 dl étolaj,
a töltelékhez: 2 nagyobb alma, 1 evőkanál étolaj, 2 púpozott evőkanál cukor, 2 kiskanál citromlé, 1 kiskanál faháj.
Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam. Egy dl-hez adtam 1 teáskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, lisztet hintettem rá, és megvártam míg megkel.
A tojásokat elkevertem 4 evőkanál cukorral, az étolajjal, a liszttel, a felfutott élesztővel, majd a maradék langyos tejjel simára kevertem. Sűrű palacsintatészta állagú tésztát kaptam, amit konyharuhával letakartam, és meleg helyen 30-40 percig kelesztettem.
Közben az almákat meghámoztam, lereszeltem, és meglocsoltam citromlével. Két evőkanál cukrot szórtam rá, és pár percig állni hagytam. Ekkor kicsit kinyomkodtam a levét, megszórtam fahéjjal, és 1 evőkanál étolajon megpároltam.
Egy 18 x 32 cm-es tepsit jól kikentem zsírral, majd beleborítottam a megkelt tésztát. Tetejére az almából halmokat raktam úgy, hogy majd minden szelet közepébe jusson belőle 1-1.
180 fokon, kb. 25 perc alatt megsütöttem. Porcukorral megszórva, és kockákra vágva kínáltam.
Közben az almákat meghámoztam, lereszeltem, és meglocsoltam citromlével. Két evőkanál cukrot szórtam rá, és pár percig állni hagytam. Ekkor kicsit kinyomkodtam a levét, megszórtam fahéjjal, és 1 evőkanál étolajon megpároltam.
Egy 18 x 32 cm-es tepsit jól kikentem zsírral, majd beleborítottam a megkelt tésztát. Tetejére az almából halmokat raktam úgy, hogy majd minden szelet közepébe jusson belőle 1-1.
180 fokon, kb. 25 perc alatt megsütöttem. Porcukorral megszórva, és kockákra vágva kínáltam.
A megkelt tészta |
Tepsiben, benne van az alma is, lehet sütni |
Nagyon finom lehet a kelt tészta az almával a közepén. Én egy kis mazsolát is csempésztem volna a töltelékbe..... mi imádjuk a mazsolát. :)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom volt, de mazsolával lehet hogy még finomabb lett volna 😋. Nem is gondoltam, hogy tegyek bele, pedig jó ötlet, és szeretjük is a mazsolát 😊.
TörlésDe jó, megint elcsábultam! Egy újabb nagyon jó ötlet, amit mindenképp ki kell próbálnom!
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, próbáld ki, biztos ízlik majd!
TörlésEz az almás süti nagyon érdekes, az almás kupacokkal. Egyszer kipróbálom. Nagyon szép a látványa is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, neked is szívből ajánlom az elkészítését!
TörlésJól néz ki azokkal az "almafészkekkel". :-D Bár nálunk a férjem csak nagyon-nagyon sok töltelékkel szereti az almásat, ő lehet, hogy ebben keveslené. Viszont uzsonnás dobozba a lányoknak biztosan tökéletes.
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa! A férjem is egy kicsit kevesellte benne az almát, de így szólt a recept :-) Ezek az Ízőrzős receptek régi falusi receptek, amikor az volt a lényeg, hogy gyorsan elkészíthető és laktató legyen. Én szeretem nézni és elkészíteni ezeket a régi recepteket, már amelyik elnyeri a tetszésemet.
TörlésMár sütés előtt is milyen jól néz ki. Készen pedig látszik rajta a pihe-puhaság. Én egy kis durvára vágott dióval szórtam volna meg a tetejét, szeretem ezt a párosítást.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, igazad van, a dió csak a javára válhatott volna 😊.
Törlés