2023. február 23., csütörtök

Parasztpite almával


Tálalva

Megszórva porcukorral

Még a tepsiben, felszeletelés előtt




Mint már sokszor, most is az Ízőrzők műsora adta az ötlete, hogy mit süssek. Nagyhegyesen készült ezen a néven egy finom könnyű kelt pite. Finom lett, s mivel csak egy fél adagot készítettem, így frissen hamar el is fogyott. Kicsit édesebbre csináltam, és egy kis fahéjat is adtam hozzá, amúgy minden másban követtem az eredeti receptet. És tálalásnál megszórtam porcukorral. 😋

Hozzávalók nálam, a tésztához: 3,5 dl tej, 30 dkg finomliszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 4 púpozott evőkanál cukor, csipetnyi só, 0,25 dl étolaj, 
a töltelékhez: 2 nagyobb alma, 1 evőkanál étolaj, 2 púpozott evőkanál cukor, 2 kiskanál citromlé, 1 kiskanál faháj.

Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam. Egy dl-hez adtam 1 teáskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, lisztet hintettem rá, és megvártam míg megkel. 
A tojásokat elkevertem 4 evőkanál cukorral, az étolajjal, a liszttel, a felfutott élesztővel, majd a maradék langyos tejjel simára kevertem. Sűrű palacsintatészta állagú tésztát kaptam, amit konyharuhával letakartam, és meleg helyen 30-40 percig kelesztettem.
Közben az almákat meghámoztam, lereszeltem, és meglocsoltam citromlével. Két evőkanál cukrot szórtam rá, és pár percig állni hagytam. Ekkor kicsit kinyomkodtam a levét, megszórtam fahéjjal, és 1 evőkanál étolajon megpároltam.
Egy 18 x 32 cm-es tepsit jól kikentem zsírral, majd beleborítottam a megkelt tésztát. Tetejére az almából halmokat raktam úgy, hogy majd minden szelet közepébe jusson belőle 1-1.
180 fokon, kb. 25 perc alatt megsütöttem. Porcukorral megszórva, és kockákra vágva kínáltam.

 
A megkelt tészta

Tepsiben, benne van az alma is, lehet sütni


10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet a kelt tészta az almával a közepén. Én egy kis mazsolát is csempésztem volna a töltelékbe..... mi imádjuk a mazsolát. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt, de mazsolával lehet hogy még finomabb lett volna 😋. Nem is gondoltam, hogy tegyek bele, pedig jó ötlet, és szeretjük is a mazsolát 😊.

      Törlés
  2. De jó, megint elcsábultam! Egy újabb nagyon jó ötlet, amit mindenképp ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, próbáld ki, biztos ízlik majd!

      Törlés
  3. Ez az almás süti nagyon érdekes, az almás kupacokkal. Egyszer kipróbálom. Nagyon szép a látványa is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, neked is szívből ajánlom az elkészítését!

      Törlés
  4. Jól néz ki azokkal az "almafészkekkel". :-D Bár nálunk a férjem csak nagyon-nagyon sok töltelékkel szereti az almásat, ő lehet, hogy ebben keveslené. Viszont uzsonnás dobozba a lányoknak biztosan tökéletes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! A férjem is egy kicsit kevesellte benne az almát, de így szólt a recept :-) Ezek az Ízőrzős receptek régi falusi receptek, amikor az volt a lényeg, hogy gyorsan elkészíthető és laktató legyen. Én szeretem nézni és elkészíteni ezeket a régi recepteket, már amelyik elnyeri a tetszésemet.

      Törlés
  5. Már sütés előtt is milyen jól néz ki. Készen pedig látszik rajta a pihe-puhaság. Én egy kis durvára vágott dióval szórtam volna meg a tetejét, szeretem ezt a párosítást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, igazad van, a dió csak a javára válhatott volna 😊.

      Törlés