2022. július 19., kedd

Sajtos-zöldfűszeres cukkini lepénykék






Ezt a cukkinit is otthonról, Édesapámtól hoztuk, és még akkor készült, amikor visszajöttünk a mözsi nyaralásból. Cukkiniből fasírtot sokszor készítettem már, még Anyukámtól volt meg az első ilyen recept...
Most sajttal és sárgarépával gazdagítottam, friss zöldfűszerekkel ízesítettem, amik a cukkinivel együtt mind szintén Apukám kertjében termettek. Nagyon finom lett, még hidegen is nagyon ízlett.

Hozzávalók: egy 65-70 dkg-os cukkini, 2 kisebb sárgarépa, 1 hagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma áttörve, só, bors, házi ételízesítő, 1 tojás, 10 dkg reszelt trappista, friss tárkony, bazsalikom és petrezselyemzöld apróra metélve, kb. 2-3 evőkanál zsemlemorzsa és kukoricaliszt, 
a kisütéséhez: valamilyen zsiradék.

Elkészítése:
A cukkinit megmostam, kettévágtam, magjait kivájtam, majd nagyobb lyukú reszelőn héjastól lereszeltem, a meghámozott sárgarépával együtt. Besóztam, hagytam állni.
Ekkor jól kinyomkodtam, kétszer is, majd hozzáadtam az összes többi hozzávalót. Jól átkevertem. A zsemlemorzsából és a kukoricalisztből annyit tettem hozzá, amennyit a zöldséges keverék megkívánt.
Egy jól formázható masszát kaptam, amiből először kicsit nagyobb golyókat formáztam, majd ellapítottam. Serpenyőben olajat hevítettem - nem kell úszniuk benne a lepénykéknek -, majd mindkét oldalukat szép aranybarnára megsütöttem.

Tálalhatjuk majonézzel vagy tartármártással, rizzsel, sült krumplival, vagy csak magában. Vagy, ahogy én most, sült-párolt zöldségekkel, ami áll: apró újkrumpliból, zsenge sárgarépából, karfiolból, piros húsú paprikából és fehér hagymából.

A cukkini és a sárgarépa lereszelése, és a többi hozzávaló

Megkeverve a zöldséges keverék...


A lepénykék kisütése



8 megjegyzés:

  1. Hasonló zöldséges lepényt én is készítettem régebben. Nagyon finom! :) Guszta a tálalás! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin, finomak tudnak lenni ezek a zöldséges ételek is, főleg ilyenkor nyáron 😀.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom volt, nem is hiányzott hozzá a hús 😀.

      Törlés
  3. Nagyon guszták ezek a lepénykék, és nagyon szép a tálalása is. Én is készítettem már hasonló zöldséges lepénykéket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, akkor te is tudod, hogy milyen finomak 😀.

      Törlés
  4. Igazán szép színes és ízes zöldség dömping. Gyanítom, hogy a kukoricaliszttől még ropogósabb lett az állaga. Guszta, nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Mostanában sokszor eszünk zöldséges ételeket, finomak, könnyűek, színesek, igazi nyári fogások. Kukoricalisztet is viszonylag sűrűn használok, tócsnikban is mindig, liszt helyett.

      Törlés