A babos székelykáposzta tálalva tejföllel.... |
...de kínálhatjuk hozzá a vele főtt erős paprikát is |
A lábosban, lehet merni... |
Ez előző bejegyzésemben szereplő kovászolt káposzta amint elkészült, másnap már felhasználtam ehhez a finom egytálételhez, amibe belekerült pulykahús, kolbász, egy-két csípős paprika is, a végén pedig a vörösbab. Készíthetjük hosszabb lével is, akkor fogyaszthatjuk úgy mint egy gulyást, de mindenképpen kínáljunk hozzá friss kenyeret, mert azzal az igazi. És ne felejtsünk el egy-egy pohárka vörösbort sem az asztalra tenni 🍷.....
Hozzávalók a kovászolt káposztához: 40 dkg szálasra vágott káposzta, pár szemes színes bors és köménymag, 2-3 babérlevél, 1-2 csilipaprika, 1 csokor kapor,
a felöntőléhez: 1 liter vízhez egy púpozott evőkanál só,
a tetejére: egy darab szikkadt kenyér.
Hozzávalók a babos székelykáposztához: a fent említett kovászolt káposzta a fűszereivel együtt, 25 dkg pulyka felsőcomb kockákra vágva, 1 nagyobb hagyma, egy-két kanál zsír, só, ízlés szerint 2-3 kiskanál őrölt pirospaprika, őrölt bors, őrölt kömény, szárított csombor, 1-2 evőkanál házi gulyáskrém, 1 doboz vörösbab konzerv,
tálalásnál: tejföl.
Elkészítése a kovászolt káposztának:
A káposztát késsel szálasra vágtam, a fűszerekkel együtt üvegbe tettem, majd tetejére a kaprot.
A káposztát késsel szálasra vágtam, a fűszerekkel együtt üvegbe tettem, majd tetejére a kaprot.
A
vizet felforraltam, elkevertem benne a sót. Vártam egy kicsit hogy már
ne legyen forró, és a káposztára öntöttem. Tetejére raktam a szikkadt
kenyeret, s mehetett is az erkélyre, 3-4 napra.
Arra ügyeltem, hogy tűző nap ne érje, nehogy megbuggyanjon, hisz pár napja, mikor készült, 37 C fok is volt.
Elkészítése a székelykáposztának:
A hagymát apróra vágtam, a zsíron megdinszteltem. Majd mint egy pörköltnél, rátettem a húst, fehéredésig pirítottam. Sóztam, megszórtam az őrölt pirospaprikával, -borssal -köménnyel, és a szárított csomborral. Belekevertem a gulyáskrémet, és már főhetett is. A kolbászkarikákat csak a vége felé adtam hozzá, nem szeretem sokáig főzni, mert akkor minden íz kifől belőle.
Mikor teljesen elkészült hozzákevertem a konzerv vörösbabot, s gyakorlatilag el is készült.
Jó étvágyat hozzá!
Az elkészült kovászolt káposzta |
Elkezdjük a főzést |
Rajta vannak a fűszerek is... |
...és a vége felé a kolbász is. Aztán mikor kész, hozzákeverhetjük a babot is. |
Nagyon tartalmas, gazdag ételben végezte a finom kovászolt káposzta. Én még babot sosem raktam káposztás ételhez, de nagyon tetszik az ötlet. El tudom képzelni, hogy milyen finom volt.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finom volt! Eddig mi sem ettünk még káposztát babbal, de az Ízőrzők-ben többször láttam már ilyen párosítást, gondoltam nem lehet rossz 😊.
TörlésÉn is készítettem már hasonló babos káposztát csak savanyúkáposztából. Nagyon finom lehetett ez az ételed, nagyon laktató és jól is néz ki. Nagyon finom ételként végezte a kovászolt káposztád.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finom és laktató ebédünk volt 😊.
TörlésIgazán étvágygerjesztő a káposztás ételed! Anyósom szokott így káposztát savanyítani, én még nem készítettem, nem is tudom, miért. Babbal dúsítani meg jó ötlet, jóval kiadósabb lehet.
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, nagyon finom volt! Nem is gondoltam volna, hogy a káposzta és a bab ilyen finom lehet együtt. Próbáld ki egyszer....
TörlésBabosan még sosem főztem, de anélkül bizony sokszor, mert szeretem. Nagy adag készül, majd "bedobozolom" - és bármikor elő tudok kapni egy adagot a fagyasztóból.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, próbáld ki egyszer babbal, én sem gondoltam, hogy ilyen finom lesz 😊.
TörlésNagyon guszta, és laktató ebédetek volt. Nagyon finom lehet, én már főztem hasonlót, csak hosszabb lével, mint egy gulyásleves.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, gulyáslevesként is nagyon finom, laktató lehet!
TörlésNice post thank you Tracey
VálaszTörlés