Az amerikai káposztasaláta készítésekor megmaradt káposztából kovászoltam ezt a savanyú káposztát. Egy 2-2,5 literes üvegbe tettem, és a nyári melegben 3-4 nap alatt el is készült az erkélyen. Finom lett a kaporral ízesítve, amiből az utána következő napon egy egytálételt főztem, ami szintén nagyon finom lett.
Készíthetünk belőle töltött káposztát, vagy bármi mást, amihez savanyú káposztát használnánk. De savanyúságként is fogyaszthatjuk, ami jól eshet a nyári melegben.
Hozzávalók az üvegben lévő mennyiséghez: 40 dkg szálasra vágott káposzta, pár szemes színes bors és köménymag, 2-3 babérlevél, 1-2 csilipaprika, 1 csokor kapor,
a felöntőléhez: 1 liter vízhez egy púpozott evőkanál só,
a tetejére: egy darab szikkadt kenyér.
Elkészítése:
A káposztát késsel szálasra vágtam, a fűszerekkel együtt üvegbe tettem, majd tetejére a kaprot.
A káposztát késsel szálasra vágtam, a fűszerekkel együtt üvegbe tettem, majd tetejére a kaprot.
A vizet felforraltam, elkevertem benne a sót. Vártam egy kicsit hogy már ne legyen forró, és a káposztára öntöttem. Tetejére raktam a szikkadt kenyeret, s mehetett is az erkélyre, 3-4 napra.
Arra ügyeltem, hogy tűző nap ne érje, nehogy megbuggyanjon, hisz pár napja, mikor készült, 37 C fok is volt.
Kellemesen savanyú lett, a nyáron valószínű még egyszer ismétlés lesz... 🌞
Én is szoktam káposztát, zöldségeket kovászolni. Egészben is, így tölteni is lehet. Nagyon jó a fűszerezése a tiednek. Az enyémeket itt nézheted meg. https://korsocska.blogspot.com/2020/05/kovaszos-toltott-kaposzta.html Zöldségekkel: https://korsocska.blogspot.com/2018/07/kovaszolt-zoldsegek-kovasz-nelkul.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani, megnéztem, nagyon jól néznek ki, finomak lehettek! Egyszer régebben és is csináltam sváb "kovászost", de aztán nem is tudom miért, visszatértem az eredetihez 😊.
TörlésHát ez a savanyúság nagyon finom lehetett, majdnem úgy kell készíteni, mint a kovászos uborkát. Bár én a csilipaprikát egyáltalán nem bírom, ezért ezt kihagynám.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Ha még nem készítettél ilyet, egyszer kipróbálhatod. Erőset természetesen nem muszáj beletenni, nélküle is finom 😊.
TörlésÉn még nem savanyítottam nyáron így káposztát ( télre már többször is, nagyobb mennyiséget). de lehet, ezt most kipróbálom, legyen valami más is ne csak a "kovi-ubi".
VálaszTörlésKöszönöm Mari, jó étvágyat majd hozzá! 😊
TörlésNagyon guszta és finom lehet! Már hallottam erről a módszerről de eddig még nem próbáltam ki.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, próbáld ki, ha csak egy kis adagot, remélem nektek is ízlik majd.
TörlésMár látványra is gyönyörű az üvegben.... eltudom képzelni milyen finom lehet. Én még nem csinálta, de emlékszem a nagymama annak idején rendszeresen kovászolta nyáron a káposztát. Nagyon finom volt, nem is tudom én miért nem próbáltam még ki. Köszönöm az ötletet.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, próbáld ki te is. Ebből is látszik, hogy nincs új a Nap alatt, csak sűrűbben kéne elővennünk nagyanyáink receptjeit 😊.
TörlésNagyon impozáns látvány már az üvegben is. A régi idők receptjeiben én még sohasem csalódtam. Mennyei lesz, ha elkészül.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, jól sikerült 😊.
Törlés