Pikánsan fűszeres kekszet sütöttem, kétféle ízesítéssel. Az egyiket csemege törött paprikával, a másikat bazsalikommal, oregánóval és köménymaggal. Egyik jobb volt mint a másik, kiváló bor- vagy sörkorcsolyának, vagy csak úgy magában rágcsálni...
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg liszt (fehér búzaliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt és fehér rozsliszt keveréke), 2-3 késhegynyi szódabikarbóna, 12 dkg reszelt sajt, 8-9 dkg zsiradék (margarin és mangalica zsír vegyesen), 1 teáskanál só, 1 tojássárgája, tejföl amennyi szükséges a tészta jól gyúrható állagához, kb. 2-3 evőkanállal,
a fűszerek: csemege törött paprika, köménymag, szárított morzsolt bazsalikom és oregánó.
Elkészítése:
A tésztához való hozzávalókat mindent összekevertem, annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Ekkor elfeleztem. Az egyik felébe belekevertem a tetszés szerinti piros paprikát, a másikba a bazsalikomot, az oregánót és a köménymagot.
Egy-két órát hűtőben pihentettem. Ezután kisodortam és hullámos vágóval feldaraboltam.
A zöldfűszeres-köménymagos tésztával kezdtem. 24x24 cm nagyságúra kisodortam, amit 6x6 db-ra vágtam, így ebből 36 db 4x4 cm-es kekszem lett. Pár darabnak a tetejét a hullámos vágóval "megkarcoltam", ezek laposabbak maradtak sütés után, jobban keksz formájúak lettek, a többi ducira meghízott, belül szép levegős lett. Jól látszik a különbség a két különböző formájún, de mindegyik finom lett. 😋
A paprikás tésztát 25x25 nagyságúra sodortam ki, ezt 5x5 cm-es négyzetre daraboltam fel, majd mindegyik négyzetet még keresztben kettévágtam, így kaptam a háromszögeket.
Mindkét fajtából 1-1 gáztepsi tele is lett. Előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt szép ropogósra sültek.
Eltudom képzelni milyen finom lehet, mindkét változat. :)
VálaszTörlésKöszönöm Iza, mindkét változat finom volt, és gyorsan el is fogyott, nagyon hagyta magát enni 😊.
TörlésJó kis rágcsálnivaló finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, fincsi volt 😋!
TörlésNagyon finom rágcsálnivalót készítettél. Mi is szeretjük az ilyen sós kekszeket.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, finomak is 😋.
TörlésRecept elmentve. Néha sütök magamnak ilyen nassolni-valót, elég sokáig eláll és ezerszer jobb akármelyik boltinál...
VálaszTörlésKöszi! Valóban nagyon jók ezek a házi rágcsálnivalók, és tudjuk hogy miből készült. Egy próbát mindenképp megér, nekünk nagyon ízlett, hamar eltüntettük... 😋
TörlésRemek rágcsálnivalót sütöttél! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, fincsi volt! 😋
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki ezek a kekszek. Finomak lehetnek ezekkel a fűszerekkel.
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésSzuper kis rágcsálni valók. Mindig gondban vagyok, hogy a céges bulikra milyen sósat vigyek, ami nem megszokott. Jól fog jönni ez a recept.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, ezek valóban nem a szokványos ízesítésűek. Jó bulizást, ha egyszer rájuk kerül a sor...😊
TörlésKatika, jó választás volt ez a keksz recept - az ilyeneket mi is nagyon szeretjük! Marisz
VálaszTörlésKöszi szépen Marcsi! 😀
Törlés