2022. április 28., csütörtök

Almával-sonkával-sajttal töltött csirkemell, vörösboros-áfonyalekváros szósszal


Az almával-sonkával-sajttal töltött csirkemell sült édesburgonyával



Áfonyalekvárral....

....és vörösboros-áfonyalekváros szósszal

Egy finom csirkemell tekercs almával, sajttal és gépsonkával töltve, mellé sült édesburgonya, az egész vörösboros-áfonyalekváros szósszal meglocsolva, 😋 fenséges hétvégi ebéd. 

Évánál, a Gizi-receptjei blog háziasszonyánál láttam meg - még március közepén -, hogy hasonlót sütött, pulykamellből. Nagyon megtetszett, elhatároztam, hogy én is megcsinálom, s tíz napra rá el is készült. Mindig tolódott a posztolása, most végre eljött az ideje, hogy felkerüljön....

Nagyon finom lett, köszönöm szépen kedves Éva ezt a remek összeállítást! Én édesburgonyával és vele sült zöldségekből készített szósszal tálaltam, amit vörösborral és áfonyalekvárral gazdagítottam. Az áfonyalekvár valódi erdei áfonyából készült, Torockón kaptuk, kedvelt panziónk kedves háziasszonyától 😊.

Hozzávalók, a tekercsekhez: egy tekercshez 3 szelet bacon szalonna, 2 vékony csirkemellszelet, 2 gépsonkaszelet, sajt és almaszeletek ízlés szerint, vagy amennyi ráfér, só, szárnyasokhoz való házi fűszerkeverék (őröl fehér vagy fekete bors, őrölt kömény, őrölt koriander, majoránna, csili vagy csemege paprika őrlemény), 
a tűzálló tál kikenéséhez: kókuszzsír, 
a szószhoz: 1 kisebb alma és egy kis sárgarépa, egy nagy hagyma, egy darab zellergumó, zöldségekhez való házi fűszerkeverék (bazsalikom, kakukkfű, oregánó, őrölt fehérbors, csili vagy csemege paprikapor), ízlés szerint vörösbor és áfonyalekvár, 
a sült édesburgonyához: édesburgonya 😀 és pár csepp olaj.és

Elkészítése:
Két tekercset készítettem. Mindegyikhez leterítettem 3 csík bacon szalonnát a vágódeszkára. Erre tettem 2-2 szelet enyhén kiklopfolt csirkemell szeletet, amit sóztam, fűszereztem (a fűszerkeverék összetevői csak útmutatás, nem szükséges mindet használni - én sem szoktam -, mindenki azzal fűszerezi, ami kedvére való íz).  Utána került rá 2-2 szelet gépsonka, majd almaszeletek. Ezek után feltekertem.
Egy tűzálló tálat kikentem kókuszzsírral, belefektettem a hústekercseket, köré szórtam a feldarabolt zöldségeket. Ezeket is fűszereztem a hozzájuk való fűszerkeverékkel. Vizet öntöttem alá,  lefedtem a tál tetejével, és sütőben készre sütöttem. Közben az elfőtt vizet pótoltam. A végén levettem a tál tetejét, hogy piruljon a tekercsek teteje.

Mikor elkészült a hús kivettem a zöldségeket, amiket botmixerrel pépesítettem. Vörösborral hígítottam, és áfonyalekvárral ízesítettem. Kóstolással állapíthatjuk meg, hogy melyikből mennyi kell hozzá.

Az édesburgonyákat meghámoztam, hasábokra vágtam, pár csepp olajjal átkevertem, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és sütőben megsütöttem. Fűszerezni egyáltalán nem szoktam, kár lenne a finom saját ízét elnyomni. 
Ez az egy-két darab otthonról, Édesapám kertjéből való, még a tavalyi termésből.

Mikor minden elkészült a tekercseket ferdén felszeleteltem, a szósszal meglocsolva, az édesburival és áfonyalekvárral tálaltam. Nagyon finom volt!

A tekercsek előkészítése

Már feltekerve

A zöldségekkel a jénai tálba, sütésre készen



16 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, ami csakis finom lehet !

    VálaszTörlés
  2. Óh de gyönyörű, agyalok, hogy lehetne valami vadhússal elkészíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, biztos vadhúsból is nagyon finom lenne, ahhoz is jól megy az áfonyalekvár 😊.

      Törlés
  3. Nagyon örülök hogy Te is megcsináltad, és ízlett. Nagyon finom lehetett az édes burgonyával és a vörösboros-áfonyalekváros szósszal. Most jó nagyokat nyelek.... :) Nagyon köszönöm hogy megemlítettél, és belinkelted a blogomban lévő receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon ízlett nekünk is! Még egyszer köszi szépen ezt a kiváló receptet! 😊

      Törlés
  4. Nagyon guszta! Elfogadnék egy kis kóstolót most. Tudom, hogy késő…

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, fincsi volt! Most már valóban késő a kóstoláshoz, gyorsan fogyott....😊

      Törlés
  5. Gazdagon töltött-körített husi, igazán finom lehet! Szeretem a hús-gyümölcs párosítást. Egyszer sort kerítek rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, készítsd el, biztos ízlik majd a családnak!

      Törlés
  6. Nagyon finom ételt készítettél, csupa finomságból áll, és nagyon látványos.

    VálaszTörlés
  7. Ó, ez istenien néz ki!! Csupa olyan dolog van benne, amit imádok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, akkor itt az idő, hogy elkészítsd 😊.

      Törlés
  8. Ez az étel tobzódik az ízekben. Még mondja valaki, hogy a csirkemell unalmas. A lekvár is telitalálat hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Nea! Szeretjük a csirkemellet, mert sokféleképpen készíthető el. Szerintem sem unalmas, valamivel mindig fel lehet dobni 😊.

      Törlés