2021. december 1., szerda

Sajtos zabpelyhes ropogós







Ezeket a finom ropogós paprikás stanglikat még október közepén sütöttem, de mindig tolódott a posztolásuk, és csak most kerültek fel. Egy újabb szép pilisi kiránduláshoz sütöttem, és vittük magunkkal az impozáns Vaskapu-sziklához, ami a Pilis-tető (756 m) keleti, meredeken leszakadó oldalában található, a Vaskapu-völgy felső végében, a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként.
Jó most visszanézni a képeket ebben a nyirkos, szürke, hűvös időben, és visszaemlékezni a szép őszi napsütésre és erre a gyönyörű, de nem a legkönnyebb kirándulásra....

Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 10 dkg sima liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 13 dkg vaj, 12 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál tejföl, 10 dkg tejszínes krémsajt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, 2 teáskanál só, 1 evőkanál őrölt paprika,
a tetejére: 1 tojásfehérje, füstölt sajt, köménymag.

Elkészítése:
A zabpelyhet finomra ledaráltam, majd hozzáadtam a kétféle lisztet, a sütőport, a sót, a reszelt sajtot, a puha vajat, a pirospaprikát, a tejfölt és az ömlesztett sajtot.
Az egészet jól összedolgoztam, majd hűtőben pihentetem. Én egy egész délutánt hagytam, de minimum 45 percet pihentessük.
Ekkor lisztezett deszkán kisodortam, tetejét megkentem a tojásfehérjével, megszórtam a reszelt sajttal és köménymaggal. Feldaraboltam, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, és  előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem.

A recept forrása, módosításokkal: innen.

 

Néhány kép a Vaskapu-sziklához való kirándulásunkról, erről a szép őszi napról.

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, nézzetek be "Pilisjárók" oldalamra, ahol bővebben, több kép látható erről a csodálatos sziklaképződményről, és amerre egész nap jártunk: ITT

Rögtönzött terítés - háttérben az ősz csodálatos színeivel pompázó erdők


A két boltíves, kapuszerű képződményből először ezt pillantottuk meg. Ez az alacsonyabb...

Ez pedig a nagyobb, magasabb kapu - mi állunk alatta...

...és a kőkapu a másik feléről nézve



9 megjegyzés:

  1. Megint gyönyörű helyen jártatok, és biztosan jólesett ez a finom ropogós a sok gyaloglás közben. Nagyon tetszik a recept, lopom is, és hamarosan meg is sütöm. Köszönet érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, szép volt a kirándulás és a stangli is jól esett közben. Sok sikert a sütéshez és jó étvágyat majd hozzá. Váljon egészségetekre!

      Törlés
  2. Nagyon finom ropogóst vittetek magatokkal a már elmúlt kirándulásotokra. Jó volt nézni a fotókat is, érdekes helyek ezek amiket láttatok. És jó lehet nektek is megnézni a fotókat, szép emlékek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt a ropogtatni való. A kirándulás is klassz volt, kicsit nehéz, mert nagyon meredeken kellett lemenni. Elég sokan voltak, mások is bukdácsoltak, de szerencsére mi nem estünk el...

      Törlés
  3. Nagyon guszta ez a sós ropogósod !

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó kis recept, friss és ropogós! 😀

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lehetett ez a ropogós! :)

    VálaszTörlés