A tálcán elöl vannak a lekváros kiflik, mögötte a diósak |
Egy-egy kifli kettévágva |
Ismét egy héttel közelebb kerültünk karácsonyhoz, s máris itt van a következő sütim. Most is egy aprósüteményt választottam, finom citromos-diós töltelékkel, amiből 14 db lett, és 16 db szilvalekvárral töltött, amik kicsit kisebbek, mint a diósak. Itt találtam a receptet - a hozzávalókat feleztem -, finom omlós, nem szárad ki hamar, de nincs is ideje rá, mert addigra elfogyna...
Hozzávalók nálam, a tésztához: 25 dkg liszt, 16 dkg margarin vagy vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor,
a tészta lekenéséhez: 2 evőkanál zsír,
a töltelékhez: 1 tojásfehérje, 10 dkg dió, 7 dkg cukor, 1 kisebb citrom reszelt héja, 1-2 kanál citromlé, és sűrűbb szilvalekvár.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, vékonyra kisodortam, és lekentem olvasztott zsírral. Feltekertem mint egy bejglit, és két darabra vágtam. Hideg helyen 2-3 órát pihentettem.
Ekkor a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem, hozzákevertem a diót, belereszeltem a citromhéjat, és hozzáadtam a citromlét is.
A kis rudakat egyenként vékonyra kisodortam. Az elsőt kb. 15-16 cm szélesre és 40-42 cm hosszúra. Hosszában kettévágtam, feleztem a diós krémet, és mindkét keskeny tésztacsíkra hosszában ráhalmoztam. Feltekertem, és 7-7 db-ra felvágtam. Kicsit meghajlítottam őket mint egy kiflit, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam.
A második kis rudat is kisodortam, ezt háromszögekre vágtam fel, megtöltöttem a lekvárral, és feltekertem kis kiflikké. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Mindkét fajtát lekentem olvasztott zsírral, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütöttem.
Még melegen megszórtam porcukorral.
A diós hasonlít a torockói hamuzsákra, de mindkettő nagyon finom lett, omlós tésztával, finom töltelékekkel.
Ekkor a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem, hozzákevertem a diót, belereszeltem a citromhéjat, és hozzáadtam a citromlét is.
A kis rudakat egyenként vékonyra kisodortam. Az elsőt kb. 15-16 cm szélesre és 40-42 cm hosszúra. Hosszában kettévágtam, feleztem a diós krémet, és mindkét keskeny tésztacsíkra hosszában ráhalmoztam. Feltekertem, és 7-7 db-ra felvágtam. Kicsit meghajlítottam őket mint egy kiflit, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam.
A második kis rudat is kisodortam, ezt háromszögekre vágtam fel, megtöltöttem a lekvárral, és feltekertem kis kiflikké. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Mindkét fajtát lekentem olvasztott zsírral, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt kisütöttem.
Még melegen megszórtam porcukorral.
A diós hasonlít a torockói hamuzsákra, de mindkettő nagyon finom lett, omlós tésztával, finom töltelékekkel.
Egy diós kifli közelebbről |
Jó étvágyat hozzá! |
Itt is elöl a lekváros, mögötte a diós kiflik |
Guszták nagyon én most a lekvárosból kérnék:)
VálaszTörlésKöszi Éva, szívesen megkinálnálak vele 😊!
TörlésÓh, de nagyon szépek lettek, fokozódik a karácsonyi hangulat, látom. 😀
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, szeretem a karácsonyi előkészületeket, a sütik illatát a konyhában... 😊.
TörlésDe szépek! Én is a lekvárost részesítem előnyben! :-) A fotók is hangulatosak- idén nálam is időben jelentkezett a karácsonyvárás, azaz túl korán. :D
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, a lekváros és a diós is nagyon finom, egyformán fogynak 😄.
TörlésHasonlót én is szoktam készíteni van is a blogomban, mi a szilvalekvárosat szeretjük. Nagyon szépek lettek és finomak is lehettek. Ha ennyire előre sütikézel, akkor mi lesz kerácsonykor? Gondolom, hogy marad még sok finomság az ünnepekre is.Sok finomságot szoktál készíteni.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, nagyon finom mindkettő, de nekem most a diós ízlik jobban, talán mert a torockói hamuzsákra emlékeztet, amit nagyon szeretek. Ez még nem karácsonyra készült, csak hétvégi sütinek. 😊
TörlésMilyen szorgalmas vagy! Adventi gyertyák mellett adventi süti! Én is a lekvárosból kérek!
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Apukám most örülni fog, hogy te is a lekvárosat választanád, ugyanis ő főzte a lekvárt nyáron, a saját kertjében termett szilvából 😊. Finom sűrű lett, sütikbe is nagyon jó.
TörlésÉs már meg is gyújtottuk ma a második gyertyát....
Én nem is tudnék választani, mert mindkettő nagyon finom lehet. Egyszer régen egy kollégám kínált meg torockói hamuzsákkal, úgy emlékszem nagyon ízlett. Milyen szép egyformák lettek.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finomak voltak. Egyszer süsd meg te is a torockói hamuzsákot, biztos ízlene. Sokáig eláll, nagyon finom omlós.
TörlésGyönyörűek! :)
VálaszTörlésKöszönöm 😊.
TörlésNagyon guszta kifliket sütöttél, szinte ide érzem a finom illatát.... én mindegyiket megtudnám enni, és nem is egyet. :)
VálaszTörlésKöszönöm Éva, én is tudnék most mindegyikböl enni, de sajnos tegnap megettük az utolsó darabokat 😊.
Törlés