Ennek a kenyérnek az elkészítési módját, a hajtogatását, a férjem találta az Interneten, egy videón mutatták be. Gondoltuk megpróbálkozunk vele - közösen hozzá is láttunk -, mert idáig az a néhány kenyér, amit régebben itthon sütöttünk, nem lett igazán kifogástalan. De ez most nagyon jól sikerült, olyan igazi kenyér íze lett 😋, ruganyos, belül jól átsült, a héja nem égett meg, de ropogós lett.
Ideje lenne újra sütni, mert ez még október közepén készült, csak mindig elmaradt a posztolása.....
Ideje lenne újra sütni, mert ez még október közepén készült, csak mindig elmaradt a posztolása.....
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 teáskanál só, 1,5-2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 dl víz.
Elkészítése:
A lisztet átszitáltuk, sóztuk. Az élesztőt a teáskanál cukorral kevés vízben felfuttattuk, majd hozzáadtuk a liszthez. Belekevertük az olajat, és a többi vizet, majd hagytuk hogy a dagasztógép 8-10 percig dolgozzon.
Ekkor elkezdtük a hajtogatását, az alábbi képek szerint, de legjobb ha a belinkelt videót nézitek meg, nagyon jól mutatja, hogy mit hogyan kell csinálni. Kézzel kicsit kinyújtottam, két oldalát jobbról és balról egymásra behajtottam, majd feltekertem. Az így kapott kis veknit hosszában újra feltekertem, a széleket összecsíptem, majd ezt a műveletet még egyszer megismételtem. Kicsit átgörgettem, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Így pihent konyharuhával letakarva kb. 45 percig. Ezután vízzel lekentük, liszttel meghintettük, tetejét éles késsel bevagdostuk. Előmelegített sütőbe tettük, aminek az aljába egy vízzel teli lapos jénai tálat helyeztünk el.
Kb. 35 percig sült, utána vizes ecsettel megkentünk, mindjárt egy konyharuhába csomagoltam, és csak egy 50 perc múlva szeleteltük fel.
A lisztet átszitáltuk, sóztuk. Az élesztőt a teáskanál cukorral kevés vízben felfuttattuk, majd hozzáadtuk a liszthez. Belekevertük az olajat, és a többi vizet, majd hagytuk hogy a dagasztógép 8-10 percig dolgozzon.
Ekkor elkezdtük a hajtogatását, az alábbi képek szerint, de legjobb ha a belinkelt videót nézitek meg, nagyon jól mutatja, hogy mit hogyan kell csinálni. Kézzel kicsit kinyújtottam, két oldalát jobbról és balról egymásra behajtottam, majd feltekertem. Az így kapott kis veknit hosszában újra feltekertem, a széleket összecsíptem, majd ezt a műveletet még egyszer megismételtem. Kicsit átgörgettem, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Így pihent konyharuhával letakarva kb. 45 percig. Ezután vízzel lekentük, liszttel meghintettük, tetejét éles késsel bevagdostuk. Előmelegített sütőbe tettük, aminek az aljába egy vízzel teli lapos jénai tálat helyeztünk el.
Kb. 35 percig sült, utána vizes ecsettel megkentünk, mindjárt egy konyharuhába csomagoltam, és csak egy 50 perc múlva szeleteltük fel.
Nagyon ügyesek vagytok szép kenyérkét sütöttetek!
VálaszTörlésKöszönjük Éva, mi is meg voltunk elégedve vele 😊.
TörlésNagyon szép lett a kenyér, és látszik rajta, hogy milyen finom! Ügyesek vagytok! :) Nincs is jobb az házi kenyérnél.
VálaszTörlésKöszönjük szépen Iza, finom volt. Majd biztos még kísérletezünk más kenyerekkel is 😊.
TörlésNagyon szép kenyeret sütöttél, örülök, hogy végre sikerült. Mi állandóan sütjük, csak ezzel az a baj, hogy már nem ízlik a bolti.
VálaszTörlésKöszi szépen Ani, mi is nagyon örültünk, hogy végre sikerült egy jó kis kenyeret sütni. Ha sűrűn nem is, de néha biztos lesz folytatás...😊
TörlésCsodálatos kenyeret sütöttetek közösen a férjeddel. Én is sütöttem már kenyeret, de nem sűrün szoktam, pedig nem szeretjük a bolti kenyereket. Itt a közelünkben levő bevásárló központban nincsenek szépek és finomak, csak ritkán.
VálaszTörlésKöszönjük Lívia, finom volt. Ahol mi vesszük a kenyeret nagyon finom, meg vagyunk vele elégedve, de nagy ritkán jól esik egy kis hazai is 😊.
TörlésNagyon szép kenyeret sütöttetek, váljék egészségetekre.Látszik rajta hogy milyen könnyű a bélezete, de jó is lenne egy szeletke finom kacsazsírral megkenve.
VálaszTörlésKöszönjük szépen Éva, valóban ruganyos, könnyű volt a belseje. A kenyér sajnos már nagyon rég elfogyott, de finom kacsazsírunk van, én sütöttem ki hájból. Szoktunk vacsorára enni, nagyon szeretjük, hagymával, egy-két szelet paprikával, megsózva és jól megszórva pirospaprikával. Nem egy fogyókúrás fogás, de máris megéheztem ahogy írom 😊.
TörlésSzép kenyeret hoztatok össze, a belseje is tökéletes! Ha lenne időm, mindig itthon sütném a kenyeret. De havonta egy-kétszer ha nekiugrok...
VálaszTörlésNagyon köszönjük Melinda, egyszer talán megint sorra kerül majd 😊.
Törlés