2021. december 11., szombat

Keksz-szalámi kandírozott fügével és dióval.... - Advent harmadik vasárnapjára




....és még sok minden más finomsággal.
Keksz szalámit készítettem már többször, de egy kicsit mindig másképpen, az alap hozzávalók és az ízesítők, a "töltelékek" terén is. Most ezek voltak itthon: kandírozott füge, dió, kis darab birsalmasajt, cukrozott narancshéj sárgadinnye dzsem, így ezek mind bele is került. Mire az "ízkavalkád" összeért egy nagyon finom, egyedi ízű desszert lett belőle.

Már napokkal az ünnepek, illetve a tálalása előtt elkészíthető - én is már pár napja összeállítottam a vasárnapi desszertet -, mert hűtőszekrényben sokáig eláll, persze csak ha addig nem járunk rá.....

Hozzávalók: 20 dkg háztartási keksz, 4 dkg dió, összesen 17-18 dkg gyümölcs: kandírozott füge, cukrozott narancshéj és birsalmasajt, 5-6 dkg (vagy ízlés szerint) cukor, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 púpozott evőkanál jobb minőségű cukrozatlan kakaópor (holland), 1-2 evőkanál rum, 2 evőkanál sárgadinnye dzsem (hiányában sárgabarack lekvár), esetleg 1-2 kanál tej, ha szükséges.

Elkészítése:

A keksz felét ledaráltam, felét csak összetördeltem. A diót serpenyőben pár perc alatt megpirítottam, majd ledörzsöltem a héját, és durvára összevágtam. a fügét és a birsalmasajtot is kis darabokra összevágtam.
A vajat a cukorral és a kakaóval felolvasztottam, majd melegen a kekszre öntöttem. Hozzáadtam az előzőleg felaprított diót, a gyümölcsöket, a lekvárt, egy-két kanál rumot és a tejet. Jól összekevertem..
Vágtam egy darab frissen tartó fóliát, megszórtam porcukorral, és ráhalmoztam a kekszes masszát. Szalámi vastagságúra formáztam, és a fólia segítségével összegöngyölgettem, megnyomkodtam, hogy belül is jó tömör legyen. Becsomagoltam a fóliába, és így hagytam pihenni hűtőszekrényben. Csak egy nap múlva szeleteltem fel.





10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet a különleges töltelékkel:)

    VálaszTörlés
  2. Én is szoktam hasonlót készíteni, szeretem a sütés nélküli süteményeket. Nagyon finom lehetett a te általad készített sütemény is, és nagyon jól néz ki. Szép a tálalás is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finomak és könnyen elkészíthetők ezek a sütés nélküli sütik 😊. Én is szeretem őket, elkészíteni és enni is...

      Törlés
  3. Csodásan néz ki, nekem is ki kellene próbálnom már egyszer! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, ha még nem készítettél hasonlót, akkor most itt az ideje az ünnepekre 😊.

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki. Mindig öröm idejönni.

    VálaszTörlés