Három "csónak" még a tálon.... |
...és az egyik már a tányéron |
A cukkinis ételeimet most ezzel a töltöttel zárom, amit még augusztusban otthon 3 sütöttük Apukámnál, egy ebédre. A cukkini is, a hozzávaló fűszerek, a paprika és a hagyma is a kertjében termettek. Úgyhogy ez is bioebéd volt 😄. Egy fél cukkini, vagyis egy "csónak" elegendő is volt személyenként.
Hasonló töltöttet régebben is csináltam, ez most annyiban különbözik, hogy ennek a töltelékébe rizst is tettünk.
Hozzávalók: 2 db közepes méretű cukkini, 35 dkg darált hús, 1 nagyobb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál párolt rizs, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kisebb kápia paprika, 1-2 evőkanál házi gulyáskrém, kevés olaj, só, bors, szárított morzsolt oregánó, pár szál friss petrezselyemzöld és kapor,
a tetejére: reszelt sajt.
Elkészítése:
Először a párolt rizst készítettük el, hagyományos módon. A kis kockákra vágott szalonnát kisütöttük, majd hozzáadtuk a a hagymát, a húst, és a szintén kis kockára vágott kápiát. Sóztuk, fűszereztük, és együtt készre pároltuk.
Mikor elkészült hozzákevertük a rizst, az apróra vágott zöldfűszereket és a gulyáskrémet.
A cukkiniket hosszában ketté vágtuk, sóztuk, és megtöltöttük az elkészült töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattuk őket, és alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tettük.
180-200 fokon addig sütöttük így, míg a cukkini meg nem puhult. Ekkor levettük a fóliát, megszórtuk reszelt sajttal, és már fólia nélkül addig sütöttük, míg szép piros-barna lett a sajt.
Petrezselymes rizzsel fogyasztottuk, és tálalásnál egy-két friss bazsalikom levél is került mellé a kertből.
Mikor elkészült hozzákevertük a rizst, az apróra vágott zöldfűszereket és a gulyáskrémet.
A cukkiniket hosszában ketté vágtuk, sóztuk, és megtöltöttük az elkészült töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattuk őket, és alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tettük.
180-200 fokon addig sütöttük így, míg a cukkini meg nem puhult. Ekkor levettük a fóliát, megszórtuk reszelt sajttal, és már fólia nélkül addig sütöttük, míg szép piros-barna lett a sajt.
Petrezselymes rizzsel fogyasztottuk, és tálalásnál egy-két friss bazsalikom levél is került mellé a kertből.
Nagyon finom lehetett, guszta!
VálaszTörlésKöszi szépen 😁!
TörlésGyakran készítek én is, mert szeretjük mi is. Nagyon jól néz ki ez a töltött cukkini, és finom lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, mi is szeretjük. Nagyon finom volt, főleg így, friss, kertben termett zöldségekből.
TörlésEhhez hasonló rizses töltött változatot már én is készítettem. Szeretem a cukkinit....
VálaszTörlésKöszi Mari, mi is szeretjük.
TörlésA töltött cukkinit mi is szeretjük. Illetve mindenhogy jöhet. Hasonlóan készítem én is. Unokás változat egy kis sajtvitorlával: https://korsocska.blogspot.com/2015/07/mit-visz-kishajo-rizst-kolest-sajtot.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Cukkiniből sok minden készíthető, finom, könnyű fogások.
TörlésA kis hajótok nagyon ötletes és mutatós volt 😀.
Hű, de megéheztem, annyira jól néz ki. A cukkini minden változatáért rajongok, szerencse, hogy egész évben kapható, de azért a "hazai"-nál nincs is jobb.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Igen, a saját termés mindig jobb és becsesebb 😊.
Törlés