Vajas kenyéren vagy zsömlén is nagyon finom |
Egy finom ételízesítő, amiről garantáltan tudjuk, hogy mi van benne, főleg ha a zöldségeket is magunk termeljük meg. Mi Édesapámtól kaptuk minden hozzávalót (még a receptet is), amiket saját kertjében termesztett.
Használhatjuk gulyások, pörköltek ízesítésesére, de reggelire egy szelet vajas kenyérre kenve is finom.
Aki szeret ilyen házi krémekkel kísérletezni, annak szívből ajánlom az elkészítését, nem fogja megbánni!
Hozzávalók (az eredeti recept szerint, ahogy kaptam) : 1,5 kg paradicsom, 1,5 kg piros húsú paprika, 2 db erős paprika (én többet tettem bele), 1 zellergumó a zöldjével, 1 fej fokhagyma, 3-4 babérlevél, 3 evőkanál só, 3 mokkáskanál törött paprika, 1-1 mokkáskanál őrölt bors és őrölt köménymag, amikből szintén többen tettem bele, mert ezt a menyiséget meg sem lehetett érezni benne, tetejére késhegynyi szalicil.
A zöldségeket összedaraboltam (a paradicsomot meg lehet hámozni), mint az alábbi képen látható, és az összes hozzávalóval - kevés víz hozzáadásával - fedő alatt teljesen puhára főztem. Közben többször kóstolgattam, hogy melyik fűszerből, vagy sóból kell még beletennem. Nem árt, ha kicsit sósabb. És amikor nagyon elfőtte a vizét, azt is pótoltam.
Mikor készre főtt botmixerrel pépesítettem, még egyszer felforraltam, kis üvegekbe töltöttem, tetejükre késhegynyi szalicil tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Elkezdjük főzni a zöldségeket |
A régi jó, békebeli gulyáskrém :) Nagyon szép lett!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésÉrdekes módon én ezt a receptet nem ismertem, csak az u.n. sós(piros)paprikát szoktam eltenni. De nagyon csábító a leírás, még nem is vagyok elkésve, ki fogom próbálni, mert nem lehet ez rossz !
VálaszTörlésKöszönöm! Próbáld ki, akár kisebb mennyiségből is érdemes, ha először készíted... De nem fogsz benne csalódni :-)
TörlésMegcsináltam ! Nagyon finom lett. Felveszem a recept-táramba !!! :-)
TörlésJaj de örülök :-)
TörlésHát nem semmi a gulyáskrém elkészítése? De örülök, hogy már van energiád ennyi
VálaszTörlésmunkához. Bizonyára meg van az eredménye és egész télen ontja majd a vitamint annak
aki magához veszi.
Jó étvágyat hozzá!
Köszönöm! Nem nagy gond elkészíteni, mert fedő alatt tud magában is főni:-)
TörlésAmúgy is szeretek ilyen pepecselős dolgokat készíteni, bár ez annyira nem is volt pepecselős. Energiám szerencsére eddig sem volt kevesebb, így most sincs több :-) így nem tudom hogy mire gondolsz....
Szuper finom! De jól jön a téli napokra :)
VálaszTörlésKöszi Vicuska!
TörlésMilyen szép a színe, az izéről pedig nem is beszélve! :)
VálaszTörlésKöszi Okki :-)
Törlés