2021. szeptember 13., hétfő

Töltött cukkini


Három "csónak" még a tálon....

...és az egyik már a tányéron

A cukkinis ételeimet most ezzel a töltöttel zárom, amit még augusztusban otthon 3 sütöttük Apukámnál, egy ebédre. A cukkini is, a hozzávaló fűszerek, a paprika és a hagyma  is a kertjében termettek. Úgyhogy ez is bioebéd volt 😄. Egy fél cukkini, vagyis egy "csónak" elegendő is volt személyenként.
Hasonló töltöttet régebben is csináltam, ez most annyiban különbözik, hogy ennek a töltelékébe rizst is tettünk.

Hozzávalók: 2 db közepes méretű cukkini, 35 dkg darált hús, 1 nagyobb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál párolt rizs, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 1 kisebb kápia paprika, 1-2 evőkanál házi gulyáskrém, kevés olaj, só, bors, szárított morzsolt oregánó, pár szál friss petrezselyemzöld és kapor, 
a tetejére: reszelt sajt.

Elkészítése:
Először a párolt rizst készítettük el, hagyományos módon. A kis kockákra vágott szalonnát kisütöttük, majd hozzáadtuk a a hagymát, a húst, és a szintén kis kockára vágott kápiát. Sóztuk, fűszereztük, és együtt készre pároltuk.
Mikor elkészült hozzákevertük a rizst, az apróra vágott zöldfűszereket és a gulyáskrémet.
A cukkiniket hosszában ketté vágtuk, sóztuk, és megtöltöttük az elkészült töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattuk őket, és alufóliával letakarva előmelegített sütőbe tettük.
180-200 fokon addig sütöttük így, míg a cukkini meg nem puhult. Ekkor levettük a fóliát, megszórtuk reszelt sajttal, és már fólia nélkül addig sütöttük, míg szép piros-barna lett a sajt.

Petrezselymes rizzsel fogyasztottuk, és tálalásnál egy-két friss bazsalikom levél is került mellé a kertből.

Egy pohár rozé bor is jól esett mellé

Az egyik darab kettévágva



10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, guszta!

    VálaszTörlés
  2. Gyakran készítek én is, mert szeretjük mi is. Nagyon jól néz ki ez a töltött cukkini, és finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, mi is szeretjük. Nagyon finom volt, főleg így, friss, kertben termett zöldségekből.

      Törlés
  3. Ehhez hasonló rizses töltött változatot már én is készítettem. Szeretem a cukkinit....

    VálaszTörlés
  4. A töltött cukkinit mi is szeretjük. Illetve mindenhogy jöhet. Hasonlóan készítem én is. Unokás változat egy kis sajtvitorlával: https://korsocska.blogspot.com/2015/07/mit-visz-kishajo-rizst-kolest-sajtot.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Cukkiniből sok minden készíthető, finom, könnyű fogások.
      A kis hajótok nagyon ötletes és mutatós volt 😀.

      Törlés
  5. Hű, de megéheztem, annyira jól néz ki. A cukkini minden változatáért rajongok, szerencse, hogy egész évben kapható, de azért a "hazai"-nál nincs is jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Igen, a saját termés mindig jobb és becsesebb 😊.

      Törlés