2021. január 6., szerda

Sült tarja édesburgonyával és színes zöldségekkel




Január első napjaiban ettük ezt az egyszerű, de mégis nagyszerű, ünnepélyes sültet, sok színes zöldséggel, zacskóban egybesütve. Egyszerű, mert az elkészítése már nem is lehetne egyszerűbb. Csak mindent bele kell tenni a zacskóba, jól megfűszerezni, sütőbe tenni és megvárni míg lehet tálalni. De ugyanakkor finom, mutatós és egészséges, mert nagyszerű zöldségeket válogattunk hozzá, csupa bio, melyek mind Apukám kertjében termettek....

Hozzávalók a képeken látható mennyiséghez: 3 szelet tarja, só, sertés fűszerkeverék, 3 gerezd fokhagyma, kb. 80 dkg édesburgonya, 1 sárgarépa, 3-4 kisebb sonkahagyma, egy darabka sütőtök (nem mértük a súlyát), 2 db mélyhűtött bébikukorica, 1 db jamszgyökér.

Elkészítése:
Közös főzés volt, így a tarjaszeleteket sóztuk, fűszereztük, rászórtuk a fokhagyma darabkákat, majd kiklopfoltuk.
A zöldségeket nagyobb darabokra vágtuk, beletettük a sütőzacskóba, besóztuk, majd a jól összeráztuk. A zöldségek tetejére fektettük a hússzeleteket, a zacskó száját lezártuk, pár lyukat szúrtunk rá, tepsibe tettük, s már mehetett is a sütőbe. Gyakorlatilag más teendő nem is volt már vele. 
A hús finom porhanyós lett, és a zöldségek is kellően puhák.

A jamszgyökér nálunk szinte teljesen ismeretlen, különleges, Kelet-Ázsiából származó növény. Főként a trópusokon terjedt el, ahol a burgonyát helyettesíti. Szára akár 2-3 méterre is felfut, ízletes gyökere pedig mélyre le a földbe.
Magas a béta-karotin tartalma, hatása kifejezetten jó a változókor tüneteinek enyhítésére. Emellett erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt.

A hozzávalók: hátul az édesburgonya, a hagyma, a répa,
elől a jamszgyökér, a bébikukorica és a hús....

....és a hús mellett a sütőtök

Már minden a sütőzacskóban



8 megjegyzés:

  1. Micsoda színpompás, ízletes fogás. A jamszgyökérrel kiváncsivá tettél, mindenképpen kipróbálom, ha sikerül valahol beszerezni, mert eddig még csak nem is hallottam róla.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Nea, szeretjük a színes ételeket, ami nem csak a szájnak, hanem a szemnek is kellemes 😀.
    Apukám felajánlotta, hogy szívesen küld majd neked jamszgyökér magot, és akkor tavasszal elvetheted 😊.

    VálaszTörlés
  3. Csodás színe van, biztos, hogy az íze is az. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin, nagyon fincsi volt 😀.

      Törlés
  4. Dicsértem ezt az ételed is már akkor is amikor a felsorolásban volt, de most is csak azt tudom írni, hogy csodás színek, csodás ízek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Lívia, amilyen szép színes volt, olyan finom is 😁.

      Törlés
  5. Nagyon guszta és finom lehetett! Szeretem a sütőzacskós megoldást de krumplit eddig még nem tettem mellé egyszer teszek egy próbát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, próbáld ki egyszer a krumplit is hozzátenni. Szeretek sok féle zöldséget összesütni, nagyon jól átveszik egymás ízét. Csak arra kell figyelni, hogy ami gyorsabban puhul, azt nagyobb darabokra vágjuk.

      Törlés