2020. június 29., hétfő

Kunsági széllelbélelt





Borbás Marcsi szakácskönyve című tv műsort mindig megnézzük, abban láttunk, hogy kunsági széllelbéleltet sütött, még a tavasszal. Hasonlít a vargabélesre, s mivel azt szeretjük, így ezzel is megpróbálkoztam, kisebb változtatásokkal, pl. kevesebb cukrot tettem bele.....
Nagyon finom lett 😋

Hozzávalók nálam, az alsó tésztához: 22 dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 púpozott evőkanál tejföl, 1 tojás, csipet só, 1 vaníliás cukor, 1 kiskanál sütőpor,
a cérnametélthez: 14 dkg liszt, 1 tojás, só, kevés víz,
a cérnametélt megfőzéséhez: 3,5 dl tej, 3,5 dl víz, 5 dkg vaj, 7dkg mazsola,
a túrótöltelékhez: 45 dkg túró, 15 dkg cukor, 6 tojássárgája, 1 citrom héja, 1 dl tejföl, 1 vaníliás cukor,
a tetejére: 6 tojás fehérje, 6 evőkanál porcukor.

Elkészítése:
Először összeállítottam az alsó tésztát, majd hűtőbe tettem pihenni.
Ezután a cérnametéltet készítettem el. A hozzávalóiból meggyúrtam a tésztát, kicsit pihentettem, kisodortam és összemetéltem. Ez utóbbiakat a tésztagép csinálta helyettem.
A cérnametélt megfőzéséhez a pici sóval és a mazsolával felforraltam a tejet és a vizet, majd beletettem az összemetélt tésztát, aztán pár másodperc után elzártam alatta a lángot.
A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tejfölt és a citromhéját. A sárgájákat a 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral géppel fehéredésig kikevertem, majd hozzáöntöttem a túrót és a megduzzadt tésztát. Ekkorra már az összes tejet és vizet felszívta.
A hűtőben pihentetett tésztát kisodortam, és a kivajazott lisztezett tepsibe tettem.
Ráöntöttem a túrós tölteléket, és előmelegített sütőben közepes, majd mérsékelt lángon 40-45 percig sütöttem.
Közben felvertem a fehérjéket a cukorral, és a sütemény tetejére simítottam. Újabb 15 percre visszatettem a sütőbe, míg a hab megpirult.

A tészta metélése

A tejben való megfőzése

A túró a tejföllel és a citromhéjjal

Az alsó tészta a formában

A kikevert sárgáják a cukorral és a túróval, mellette a tejben megdagadt tészta

A túrós töltelék formába való öntése

A háromnegyedig megsült tészta és a tojásfehérje hab rákanalázasa

Rajta az összes hab, mehet vissza a sütőbe

Készre sütve



10 megjegyzés:

  1. A betyarjat! Milyen kivanatos! Ezt nagyon eltalaltad! En is szivesen megkostolnam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Juci, szívesen megkínálnálak vele, de mér elfogyott 😋

      Törlés
  2. Nagyon guszta finom lehetett!

    VálaszTörlés
  3. Már a neve is tetszik! :-) El tudom képzelni, milyen finom lehet! Ahhoz kicsit macerás, hogy mostanság nekilássak, de ha beleéltem magam teljesen a nyárba, szabadságba, sorra veszem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Melinda! Ha egyszer nagyon ráérsz, készítsd el, biztos ízlik majd 😊

      Törlés
  4. Érdekes neve van, széllelbélelt. Mivel mi is szeretjük a vargabélest, így ez is jöhetne. Csodásan néz ki a széllelbélelted.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia! Azt mondták a műsorban, hogy valószínű azért ez a neve, mert a tetején a hab olyan, mintha fújná a szél 😊

      Törlés
  5. Hűűha! 😊 Istenien néz ki! Szeretem a vargabélest, ez is jöhet. Ráadásul házi készítésű tészta van benne, garantáltan finom.

    VálaszTörlés