Borbás Marcsi szakácskönyve című tv műsort mindig megnézzük, abban láttunk, hogy kunsági széllelbéleltet sütött, még a tavasszal. Hasonlít a
vargabélesre, s mivel azt szeretjük, így ezzel is megpróbálkoztam, kisebb változtatásokkal, pl. kevesebb cukrot tettem bele.....
Nagyon finom lett
😋
Hozzávalók nálam, az alsó tésztához: 22 dkg liszt, 5 dkg zsír, 2 púpozott evőkanál tejföl, 1 tojás, csipet só, 1 vaníliás cukor, 1 kiskanál sütőpor,
a cérnametélthez: 14 dkg liszt, 1 tojás, só, kevés víz,
a cérnametélt megfőzéséhez: 3,5 dl tej, 3,5 dl víz, 5 dkg vaj, 7dkg mazsola,
a túrótöltelékhez: 45 dkg túró, 15 dkg cukor, 6 tojássárgája, 1 citrom héja, 1 dl tejföl, 1 vaníliás cukor,
a tetejére: 6 tojás fehérje, 6 evőkanál porcukor.
Elkészítése:
Először összeállítottam az alsó tésztát, majd hűtőbe tettem pihenni.
Ezután a cérnametéltet készítettem el. A hozzávalóiból meggyúrtam a tésztát, kicsit pihentettem, kisodortam és összemetéltem. Ez utóbbiakat a tésztagép csinálta helyettem.
A cérnametélt megfőzéséhez a pici sóval és a mazsolával felforraltam a tejet és a vizet, majd beletettem az összemetélt tésztát, aztán pár másodperc után elzártam alatta a lángot.
A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tejfölt és a citromhéját. A sárgájákat a 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral géppel fehéredésig kikevertem, majd hozzáöntöttem a túrót és a megduzzadt tésztát. Ekkorra már az összes tejet és vizet felszívta.
A hűtőben pihentetett tésztát kisodortam, és a kivajazott lisztezett tepsibe tettem.
Ráöntöttem a túrós tölteléket, és előmelegített sütőben közepes, majd mérsékelt lángon 40-45 percig sütöttem.
Közben felvertem a fehérjéket a cukorral, és a sütemény tetejére simítottam. Újabb 15 percre visszatettem a sütőbe, míg a hab megpirult.
|
A tészta metélése |
|
A tejben való megfőzése |
|
A túró a tejföllel és a citromhéjjal |
|
Az alsó tészta a formában |
|
A kikevert sárgáják a cukorral és a túróval, mellette a tejben megdagadt tészta |
|
A túrós töltelék formába való öntése |
|
A háromnegyedig megsült tészta és a tojásfehérje hab rákanalázasa |
|
Rajta az összes hab, mehet vissza a sütőbe |
|
Készre sütve |
A betyarjat! Milyen kivanatos! Ezt nagyon eltalaltad! En is szivesen megkostolnam!
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Juci, szívesen megkínálnálak vele, de mér elfogyott 😋
TörlésNagyon guszta finom lehetett!
VálaszTörlésKedves Éva, köszönöm szépen!
TörlésMár a neve is tetszik! :-) El tudom képzelni, milyen finom lehet! Ahhoz kicsit macerás, hogy mostanság nekilássak, de ha beleéltem magam teljesen a nyárba, szabadságba, sorra veszem!
VálaszTörlésKöszi szépen Melinda! Ha egyszer nagyon ráérsz, készítsd el, biztos ízlik majd 😊
TörlésÉrdekes neve van, széllelbélelt. Mivel mi is szeretjük a vargabélest, így ez is jöhetne. Csodásan néz ki a széllelbélelted.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia! Azt mondták a műsorban, hogy valószínű azért ez a neve, mert a tetején a hab olyan, mintha fújná a szél 😊
TörlésHűűha! 😊 Istenien néz ki! Szeretem a vargabélest, ez is jöhet. Ráadásul házi készítésű tészta van benne, garantáltan finom.
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin 😊
Törlés