2020. június 5., péntek

Epres morzsás pite









Itt az eperszezon 🍓, most már érik a szabadföldi gyümölcs is, aminek sokkal finomabb az íze. Ilyen eprekből sütöttem ezt a finom pitét, egy 23 cm átmérőjű kerámia formában. Finom gyümölcsös sütemény, ropogós morzsás tésztával a tetején.

Hozzávalók, a tésztájához: 24 dkg rétesliszt, 2 tojás, 8 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 15 dkg margarin, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja,
a tetejére: 30 dkg eper,
a morzsához: 8 dkg rétesliszt, 5 dkg cukor, 6 dkg margarin.

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. A sárgájákat a margarinnal és a cukrokkal habosra kevertem, majd hozzáadtam a felvert habot, végül beledolgoztam a sütőporral és a citromhéjjal elkevert lisztet is. Ezután belesimítottam a kivajazott, lisztezett formába, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütöttem.
Közben a morzsa hozzávalóit morzsásra összegyúrtam.
Az elősütött tésztát kivettem a sütőből, és beborítottam a félbevágott, illetve a feldarabolt eprekkel. Tetejére szórtam a morzsás tésztát és újabb, kb. 20 perces sütéssel készre sütöttem.
Mikor kihűlt felszeleteltem és porcukorral meghintve tálaltam.

A liszt és a kikevert tojás

A tészta már a formában

Elősütés után

És a morzsa rászórása - lehet készre sütni



10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom és guszta sütemény, elsősorban az eper miatt, de ahogy már korábban is írtam az egyik hasonló sütidnél, én a morzsát elhagynám róla, mert nem szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Persze lehet készíteni morzsa nélkül is, ki hogy szereti, nálunk kedvenc lett 😊

      Törlés
  2. Nagyon guszta és biztos finom volt! Az hogy miért nem tudom de valahogy én eddig nem sok morzsás sütit készítettem !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva! Próbáld ki egyszer, nagyon finom a ropogós morzsa a tetején. Én is csak nemrég szoktam rá 😊

      Törlés
  3. Nálam is jöhet minden, ami epres! Ez nagyon jól néz ki....a formádat meg egyenesen imádom! :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Verus! Nekem is kedvencem ez a forma, nagyon jó benne sütni, nem is túl nagy, és szép mutatós is 😊. És az epret mi is nagyon szeretjük, frissen is, és desszertekbe, sütikbe is 😊.

      Törlés
  4. Amilyen gyorsan elkészül, legalább annyira finom is. Az a legjobb ebben a sütiben, hogy a nyár szinte összes gyümölcsével jól variálható. Én imádom a ropogós réteget rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Én is már várom a következő gyümölcsöt ami érni fog, hogy azzal is kipróbáljam majd 😊

      Törlés
  5. Bármilyen epres süti jöhet, szóval ezt is imádnám. 🍓
    A morzsás sütiket is szeretem, korábban én is csináltam hasonlót őszibarackkal. 😊
    https://vanilinsuti.blogspot.com/2016/09/diomorzsas-oszibarackos-pite.html


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Megnéztem az őszibarackos pitédet, a diós morzsa még finomabb lehet rajta, legközelebb kipróbálom majd 😊

      Törlés