2020. június 12., péntek

Zöld dió cukorban


Az egy-két éves zöld dió befőtt....Egy nagyon finom csemege, amit régen a szüleim szoktak eltenni, és torták, pudingok, poharas desszertek ízesítésére, díszítésére szoktunk felhasználni. Most már pár éve nem készült, de volt még egy régebbi eltevésből, ez látható a fenti képeken.
Mikor május végén, pünkösdkor otthon jártunk Apukámnál, sikerült szednünk kb. egy kiló zöld diót, amit elkezdtünk előkészíteni, a végleges befőzése pedig maradt Apukámra.

Ilyenkor, június 10-20. között kell szedni, mi kicsit korábban szedtük, akkor voltunk diófa közelében. Ha valakinek van a kertjében, és kedvet kapna erre a csemegére, még elkészítheti.

A recept Vizvári Mariska (1879-1954) színművésznő receptes könyvéből származik, egy 1957-es kiadású könyvből.

A hozzávalók és az elkészítése, a színésznő receptje szerint:


A diókat vékony kötőtűvel kb. 4 helyen keresztülszúrtuk. Ezt ajánlatos gumikesztyűben vagy egy nejlon zacskóba bujtatott kézzel csinálni, mert eléggé fog a színük. Aztán naponta 1-2 alkalommal cseréltük a rajtuk lévő áztató vizet.
A Vizvári Mariska által ajánlott 1 hét helyett 14 napig áztattuk, mert körülnéztem az interneten, ahol több helyen is ezt olvastam. Illetve nem sós, hanem ecetes vízben történt a főzésük, ezt is olvastam valahol. (1 liter vízhez egy jó kiskanálnyi 10 %-os ecettel).

A leszedett friss diók

A diók szurkálása

Másnap, a víz első cseréje

Két hét múlva a már sötét színű diók

Az ecetes vízben való főzésük

Főzésük után, leszűrve

A sziruppal való leöntésük, amit még két napig kell megismételni,
mire üvegekbe lehet tölteni.6 megjegyzés:

 1. Mindig szerettem volna megkóstolni ezt az ínyenséget, de sajnos nincs diófánk. A leírás alapján nagyon munkás, de biztos vagyok benne, hogy a végeredmény megér nminden fáradozást. Apukád aranyat ér.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük kedves Nea! Sajnos már nálunk sincs diófa, de gyerekkoromban még volt egy nagy fánk.
   Igen, elég munkás, de így hogy nem nekem kell befejezni a főzését, nem annyira 😊😊
   Apukám is örömmel olvasta, amit írtál 😊

   Törlés
 2. Hallani hallottam már erről de még nem kóstoltam biztos nagyon finom!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük kedves Éva, biztos ez is nagyon finom lesz 😊

   Törlés
 3. Nagyon finom lehet ez a csemege, de igencsak macerás lehet az elkészítése. Nekünk is volt diófánk amikor még volt kertünk a Szentiványi 117 fajtanevű, ami 3 év után termőre fordul, és már akkor nagy fává is nőtt. De nem készítettem a dióból ilyen csemegét. Apukád mint mindenben, ebben is jeleskedik, nagyon ügyes.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük szépen kedves Lívia, Apukám nevében is 😊

   Törlés