Ennek a finom keksznek sütését egy újságban látottak inspiráltak, megtetszett, mivel mákos kekszet még nem sütöttem. Aztán az alapreceptből nem sok minden maradt meg, több hozzávalót lecseréltem, hozzáadtam, átalakítottam ...😋
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 15 dkg nagy szemű zabpehely, 5 dkg mák, 1 tojás, 14 dkg margarin, 2 evőkanál méz, 6 dkg barna cukor (+ édesítő, ha szükséges), 1 csomag vaníliás cukor, 1-1- mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna, 1 nagyobb citrom reszelt héja és felének a leve, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és kardamom, összesen 6-8 dkg mazsola, aszalt áfonya és kandírozott narancshéj,
a kekszek összeragasztásához: lekvár - én áfonya lekvárt és almás-mézes rozébor lekvárt használtam.
a kekszek összeragasztásához: lekvár - én áfonya lekvárt és almás-mézes rozébor lekvárt használtam.
Elkészítése:
A zabpehelyből 10 dkg-ot a mákkal együtt finomra ledaráltam, a többi 5 dkg zabpelyhet csak durvára, illetve egyben hagytam. A margarint lereszeltem, majd az összes többi hozzávalóval mindent összekevertem, és jól átgyúrtam. 1-2 órára hideg helyen pihentettem.
Ezután 2-3 mm vastagságúra kisodortam és tetszőlegesen kiszaggattam.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 7-8 perc alatt megsültek, de ez az idő sütőktől függően változhat.
Mákos, nagyon jó! Finom lehet, tetszik a gyömbéres és kardamomos fűszerezés -is. A borlekvárok zseniálisak. Arról a bejegyzésről valahogy lemaradtam.
VálaszTörlésKöszi szépen Melinda! Örülök, hogy tetszenek a kekszek is és a borlekvárok is! 😊
TörlésÓh, én már sütöttem remek mákos kekszet, így megértem a lelkesedésed, szépek lettek. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, akkor Te már tudod, hogy milyen egy mákos keksz 😊
TörlésMákosan még nem készítettem, de ez remek keksz, köszönöm az ötletet! :)
VálaszTörlésKöszönöm Kincse! Próbáld ki, finom omlós keksz, főleg amelyeket lekvárral összeragasztottam 😊
TörlésOhh, de szépek! :) Nemrég én is mákosat sütöttem,és nagyon ízlett. A tiéd is finom lehet. :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin! A tied is biztos nagyon fincsi volt😊
Törlés