Egy nagyon finom sajtcsemegét készítettem, igazi üde, tavaszi sajtkülönlegesség lett belőle, amit az "Ízőrzők" siklósi epizódjában láttam meg. Az alaprecept onnan származik, némi módosítással, volt amit kihagytam belőle, a tejszínt, a szőlőt és a diót, de gazdagítottam többféle hagymával és paprikával.
Kínálhatjuk csak önmagában, vagy tehetjük hidegtálakra, mert szépen lehet szeletelni, de még a húsvéti ünnepi asztalon is megállná a helyét...
Hozzávalók nálam: 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg ementáli sajt, egy 10 dkg-os sonkás tömlős sajt, 2 dl tejföl, 1 tasak zselatin (por alakú, 20 grammos), pici só és őrölt bors,
az ízesítők: 1 zöldhagyma, egy nagyobb lila hagyma fele, ízlés szerint pár karika piros kápia paprika és erős zöldpaprika.
az ízesítők: 1 zöldhagyma, egy nagyobb lila hagyma fele, ízlés szerint pár karika piros kápia paprika és erős zöldpaprika.
Elkészítése:
Az ementáli és a füstölt sajtot apró lyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a tömlős sajtot.
A paprikákat és a hagymákat apróbb darabokra vágtam, a zöldhagymának a leveleiből is vágtam bele.
A tejfölt felmelegítettem, elkevertem benne a zselatint, és forrásig együtt még melegítettem, majd elzártam alatta a gázt. Kicsit sóztam, és megszórtam őrölt fekete borssal, majd hozzáöntöttem a sajtokhoz. Alaposan átkevertem, majd hozzáadtam a zöldségeket is, ezekkel is átkevertem még.
Egy őzgerinc forma egyik végét egy kisebb befőttesüveggel lerövidítettem - mert a sajtmasszám nem volt olyan sok -, majd kibéleltem folpackkal.
Beleöntöttem a már készre kevert sajtmasszát, és hűtőbe tettem. Két-három óra múlva levettem róla a formát és a folpackkot. Ekkor már lehet szeletelni és fogyasztani.
A lereszelt sajtok és a zöldségek |
Az összedarabolt paprikák és hagymák |
A sajtkrémben már benne van a zselatinos tejföl, és a zöldségek is |
A formában |
Nagyon guszta és finom lehet. Ezt én is láttam tetszett csak nem tudom hogy miért én a zselatint nem nagyon kedvelem .
VálaszTörlésKöszi Éva, én szeretem ezt a por alakú zselatint, mindig beválik 😊
TörlésJó ötlet a sajtcsemege, köszönöm, még nem készítettem sosem, és tényleg ünnepi tálalás is lehet vele. Túróval sokszor készítettem már ilyen vegyes zöldséggel, szereti a család.
VálaszTörlésKöszönöm Kincse, finom volt, ünnepekre is jó lenne 😊
TörlésDe jól néz ki! Első ránézésre arra számítottam, hogy házilag készült sajt lesz. Még nem találkoztam ezzel a recepttel, de mivel csupa sajt meg zöldség, megjegyzem magamnak! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, érdemes kipróbálni, ha csak egy kisebb adaggal is, biztos nem csalódnál benne 😊
TörlésHasonlót én is szoktam készíteni szivárványszelet néven, de abban nincs sajt. Nagyon finom lehetett.
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa, amit te készítesz az is biztos nagyon finom. Majd utánanézek, hogy milyen 😊
TörlésNagyon jól néz ki, és az összetvők miatt csak jó lehet. Kipróbálom, lehet, hogy húsvétra. Egyszerű és nagyszerű.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia, valóban egyszerű és nagyszerű, nyugodt szívvel tudom ajánlani kipróbálásra 😊
TörlésMicsoda finomság! Hasonlót láttam már, és tervbe van véve, hogy elkészítem. :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, jó étvágyat majd hozzá 😊
Törlés