2020. március 14., szombat

Sajtcsemege zöldségekkel






Egy nagyon finom sajtcsemegét készítettem, igazi üde, tavaszi sajtkülönlegesség lett belőle, amit az "Ízőrzők" siklósi epizódjában láttam meg. Az alaprecept onnan származik, némi módosítással, volt amit kihagytam belőle, a tejszínt, a szőlőt és a diót, de gazdagítottam többféle hagymával és paprikával.

Kínálhatjuk csak önmagában, vagy tehetjük hidegtálakra, mert szépen lehet szeletelni, de még a húsvéti ünnepi asztalon is megállná a helyét...

Hozzávalók nálam: 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg ementáli sajt, egy 10 dkg-os sonkás tömlős sajt, 2 dl tejföl, 1 tasak zselatin (por alakú, 20 grammos), pici só és őrölt bors,
az ízesítők: 1 zöldhagyma, egy nagyobb lila hagyma fele, ízlés szerint pár karika piros kápia paprika és erős zöldpaprika.

Elkészítése:
Az ementáli és a füstölt sajtot apró lyukú reszelőn lereszeltem, hozzáadtam a tömlős sajtot. 
A paprikákat és a hagymákat apróbb darabokra vágtam, a zöldhagymának a leveleiből is vágtam bele.
A tejfölt felmelegítettem, elkevertem benne a zselatint, és forrásig együtt még melegítettem, majd elzártam alatta a gázt. Kicsit sóztam, és megszórtam őrölt fekete borssal, majd hozzáöntöttem a sajtokhoz. Alaposan átkevertem, majd hozzáadtam a zöldségeket is, ezekkel is átkevertem még.
Egy őzgerinc forma egyik végét egy kisebb befőttesüveggel lerövidítettem - mert a sajtmasszám nem volt olyan sok -, majd kibéleltem folpackkal. 
Beleöntöttem a már készre kevert sajtmasszát, és hűtőbe tettem. Két-három óra múlva levettem róla a formát és a folpackkot. Ekkor már lehet szeletelni és fogyasztani.

A lereszelt sajtok és a zöldségek

Az összedarabolt paprikák és hagymák

A sajtkrémben már benne van a zselatinos tejföl, és a zöldségek is

A formában




12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet. Ezt én is láttam tetszett csak nem tudom hogy miért én a zselatint nem nagyon kedvelem .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva, én szeretem ezt a por alakú zselatint, mindig beválik 😊

      Törlés
  2. Jó ötlet a sajtcsemege, köszönöm, még nem készítettem sosem, és tényleg ünnepi tálalás is lehet vele. Túróval sokszor készítettem már ilyen vegyes zöldséggel, szereti a család.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kincse, finom volt, ünnepekre is jó lenne 😊

      Törlés
  3. De jól néz ki! Első ránézésre arra számítottam, hogy házilag készült sajt lesz. Még nem találkoztam ezzel a recepttel, de mivel csupa sajt meg zöldség, megjegyzem magamnak! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, érdemes kipróbálni, ha csak egy kisebb adaggal is, biztos nem csalódnál benne 😊

      Törlés
  4. Hasonlót én is szoktam készíteni szivárványszelet néven, de abban nincs sajt. Nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa, amit te készítesz az is biztos nagyon finom. Majd utánanézek, hogy milyen 😊

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki, és az összetvők miatt csak jó lehet. Kipróbálom, lehet, hogy húsvétra. Egyszerű és nagyszerű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia, valóban egyszerű és nagyszerű, nyugodt szívvel tudom ajánlani kipróbálásra 😊

      Törlés
  6. Micsoda finomság! Hasonlót láttam már, és tervbe van véve, hogy elkészítem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, jó étvágyat majd hozzá 😊

      Törlés