A pogácsák nagyon finomak, kiválóak egy pohár rozé bor kísérőjének is |
Ezekben a nehéz napokban, hetekben, hónapokban a legjobb ha otthon maradunk, s jobb híján finomakat süthetünk, főzhetünk.
Mivel már szinte két hete nem lehet nálunk friss élesztőt kapni, ezért kényszerültünk rá, hogy szárított élesztőt vegyünk, de abból is már csak a gyors élesztőt lehetett kapni. A hátoldalán van egy recept, ami megtetszett, s meg is sütöttem gyorsan.
Hogy miért kemencés pogácsa a neve nem tudom - így szerepelt az élesztő zacskóján -, de nagyon finom, könnyű lett. Kicsit több margarin és só került bele, tetejére köménymag is, a saját ízlésünk szerint.
Hozzávalók nálam: 37 dkg liszt, 1 tasak DrOetker Express élesztő, 12-13 dkg margarin, 1 tojás, kb. 1,75 dl tejföl (nem mértem pontosan), 2 csapott kiskanál só,
a tetejére: 1 tojás, reszelt trappista sajt, köménymag.
a tetejére: 1 tojás, reszelt trappista sajt, köménymag.
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáltam, belekevertem az élesztőport, a sót, hozzáadtam a tojást, a lágy margarint és a tejfölt, majd dagasztógéppel sima tésztává dagasztottam.
Ezután kb. 2 cm vastagságúra kisodortam, tetejét késsel bevagdostam, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket. Letakartam, majd 15 percig pihentettem.
Ekkor tetejüket tojással megkentem, megszórtam reszelt sajttal, és megszórtam köménymaggal.
Előmelegített sütőben kb 180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.
És közelebbi képek.... |
Szépek és finomak. A férjem nagyon szereti a pogácsákat, én is, de ennek ellenére ritkán készítek. Na, de majd ezt kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, nagyon finomak voltak. De legjobbak melegen és langyosan voltak. Másnapra egy-két darab megmaradt, addigra már szárazabbak lettek, de lehet hogy ez a gyorsélesztőnek köszönhető. Ilyet még eddig nem használtam.
TörlésDe bátran kipróbálhatod, biztos ízlik majd nektek is 😋
Nagyon guszták, gondolom sima élesztővel is az arányok hasonlóak:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Friss élesztőből is biztos ugyanilyen lesz. Ennyi liszthez egy fél kocka élesztőt tennék én bele 😊
TörlésImádom ezeket a kis házi dülöngélős pogácsákat. Ha marad én másnap sütőben át szoktam melegíteni, úgy kicsit puhul is.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Nekem általában mindig dülöngélnek a pogácsák, de az talán azt jelenti, hogy jól megkelnek 😊
TörlésTudod mit, ezentúl csak a képet dicsérem, merthogy remek alkotásokat komponálsz a képre. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kincse, dicséretet mindig jó olvasni, hallani 😊
TörlésGyönyörűek ezek a pogácsák! :)
VálaszTörlésKöszi szépen 😋
TörlésSzép pogácsák, szép fotók! :-) Élesztő nálunk sincs, a korábban vásárolttal meg spórolok- legutóbb is csak fél csomagból dagasztottam- így is megkelt a tészta.
VálaszTörlésKöszi szépen Melinda! Én pár napja kaptam friss élesztőt, miután már ezt megsütöttem. Vettem kettőt 😊 belőle, ebből négyszer süthetek majd. Jó lesz majd ínségesebb időkben...
TörlésJó, hogy legalább ilyet kaptál. A pogácsákon nem látszik mg. Gyönyörűek lettek.
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Utána már kaptam friss élesztőt is, de a szárítottból is ugyanolyan jól lehet sütni, csak kicsit drágább...
Törlés