A húsvétot és utána még pár napot ismét Mözsön töltöttük, Édesapámnál. Mivel húsvét hétfőjén gyönyörű idő ígérkezett, így egész napos kirándulást terveztünk a déli végeken, Siklóson és Mohácson.
Először a Siklósi várat vártat néztük meg, kívül-belül, több szinten keresztül. Már nagyon rég jártunk itt, és mivel a Tenkes kapitánya című filmsorozat már gyerekkorom óta kedvenc filmem, így nagyon kellemes napot töltöttünk a várban. Utána a Vad és Vadászati Múzeumot néztük meg, majd Mohácson már csak egy rövid sétát tettünk a Duna-parton és a belvárosban.
A Siklósi várban árultak villányi borból készült borlekvárokat, amit meg is lehetett kóstolni. Nagyon ízlett, de mivel borsos áron adták, gondoltam hasonlót én is tudok majd csinálni. Pár napja el is készítettem, már itthon, de csak kis adagokat. Egy almás-mézes rozélekvárt és egy ribizlis vörösbor lekvárt, amikből reggelire, kalácsra kenve már jó étvággyal falatoztunk is.
A több száz fényképünkből összeállítottam kedvcsinálóként egy kis ízelítőt. A mözsi képek már láthatóak a
Mözsi séta blogomon. A siklósi és mohácsi képeket részletesen csak ezután fogom feltölteni, de ha mint rendszeres olvasók figyelemmel kíséritek a
Dél-Magyarország és Délvidék blogomon, akkor előbb-utóbb láthatjátok azokat is....
A borlekvárok
|
Az almás-mézes rozélekvár |
|
Kalácsra kenve |
|
A ribizlis vörösbor lekvár |
|
Kalácsra kenve |
Mielőtt nekiláttam a lekvárfőzéshez, kicsit nézelődtem az interneten. Találtam is jó pár receptet, és olyat is, ami gyümölcsöt is tartalmaz (epret, szilvát), ezért gondoltam, hogy én is házasítom a borokat egy kis gyümölccsel, ártani nem árthat neki. Így ezek a receptek már (majdnem) teljesen saját elgondolásból születtek meg.
Amit Siklóson kóstoltunk, azok valószínű gyümölcs nélküliek voltak.
Próbáljátok ki, mert nagyon finomak....
Hozzávalók az almás-mézes rozébor lekvárhoz: 3 dl rozébor, 1 közepes alma, kevés citromlé, 5 szem szegfűszeg, 1 csillagánizs, 1 darabka fahéj, kb. 4 evőkanál méz, 2 kiskanál dzsemfix.
Elkészítése:
Az almát meghámoztam, kis darabokra vágtam, meglocsoltam citromlével, és a fűszerekkel jó puhára főztem a borban. Ekkor kivettem belőle a fűszereket, az almát botmixerrel pépesítettem, és az egészet visszatettem főni a mézzel. Pár perc után belekevertem a dzsemfixet, még 3 percet főztem, majd kis üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Hozzávalók a ribizlis vörösbor lekvárhoz: 4 dl vörösbor, kb. 16-17 dkg ribizli (nekem most ennyi volt még a fagyasztóban), kb. 5 evőkanál cukor (ízlés szerint változhat), 5 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, kevés citromlé, 2,5-3 kiskanál dzsemfix.
Elkészítése:
A ribizlit kevéske vízben feltettem főni, pár perc alatt puha is lett. Mikor kicsit kihűlt lepasszíroztam. A bort a fűszerekkel, citromlével és a cukorral felforraltam, kb. 10 percig főztem még, mintha forralt bort készítenék. Ekkor kihalásztam belőle a fűszereket, hozzáadtam a ribizlipépet, még egyszer felforraltam, és a dzsemfixszel besűrítettem. Ugyanúgy mint a másik bornál száraz dunsztba tettem.
Tetejükre nagyon kevés szalicilt tettem, de aki nem szeretné, az készítheti az üveg fejtetőre állítós módszerrel.
|
Fő az alma |
|
Besűrítés előtt |
|
A ribizli főzése |
Siklósi és mohácsi kirándulás, valamint Édesapám kertje, Mözsön
|
A Siklósi vár bejárata előtt, Apukámmal |
|
Kalodába zárva, szerencsére hamar szabadultunk |
|
A vár udvara |
|
Képek a kiállításokról... |
|
A Tenkes kapitánya... |
|
...és Buga Jakab |
|
Ismét a várudvar |
|
Udvarhölgy és lovagja 😊 |
|
Apukám mint II. világháborús katona.... |
|
...és férjem |
|
Horvát népművészeti kiállítás |
|
Kínzókamra |
|
Egy kisebb belső udvar |
|
A gyilokjárókon.... |
|
Sziasztok fiúk! |
|
Férjemmel |
|
A vár kápolnája kívülről |
|
Kilátás a várból |
|
Ismét a vár bejárata, miután kijöttünk a várból |
|
A vár másik oldala, távolról |
|
Már a Vad és Vadászati Múzeumban, szintén még Siklóson.... |
|
Mözsre hazafelé megálltunk egy rövid időre Mohácson is... |
|
A mohácsi Fogadalmi templom.... |
|
...és mellette a nagy téren a Városháza |
|
Mohács sétálóutcája |
|
Édesapám az üvegháza előtt.... |
|
A kaktuszokból egy-kettő már virágozik - a nagy része majd a kora nyári időszakban fog... |
|
Szépen nyíltak a virágok a napsütésben... |
|
Egy még nyíló írisz |
|
Szívvirág |
Ügyes vagy hogy már elkészítetted ezt a finom lekvárt is. Szép helyen kirándultatok szép időben!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva! Szerencsénk volt az időjárással, mert így nagyon kellemes volt a kirándulás, és a lekvárok is fincsik lettek :-)
TörlésMegint csodás helyeken jártatok, olyan jó volt olvasni a kis beszámolót. A borlekvár pedig igazi kuriózum lehet, én is szívesen megkóstolnám. Persze majd ha arra járok.
VálaszTörlésKöszönjük szépen Nea! A vár nagyon szépen fel van újítva, nagy része bejárható, így szép élményekkel térhettünk haza. A lekvár pedig valóban egy különlegesség volt, ezért is próbáltam meg valami hasonlót készíteni :-)
TörlésCsodás képek! Nagyon szépek a virágok. A borlekvár nagyon különleges, szívesen megkóstolnám. :)
VálaszTörlésKöszönjük szépen, mindannyiunk nevében! A lekvár tényleg különleges, előtte nem is hallottam még róla, de örülök, hogy most megismerhettem és el is készíthettem :-)
TörlésNocsak, itt jártatok a közelemben. :-)
VálaszTörlésEgész szép lett a siklósi vár, bár azt hiszem nem látogatható az egész ( igaz, én 2 éve jártam utoljára ott, lehet, történtek változások.)
Édesapád üvegháza, ill. a kaktuszai gyönyörűek, állítom, a pécsi "pedfő" (=Tanárképző most a neve, azt hiszem) botanikuskertjével versenyezhetne.
Köszi szépen Mari, Apukám nevében is! A vár nagyon szép, mi már nagyon rég jártunk itt. A kaktuszok igazán akkor lesznek még szebbek és mutatósabbak, amikor már több fog egyszerre virágozni :-)
TörlésMegint szép kirándulásban volt részetek. Borlekvárt nem ismerem, de biztos, hogy finom lehetett amit kóstoltatok és az is amit elkészítettél. Apukád kaktuszai és kertje nagyon szép.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia, Apukám nevében is! A lekvár is finom lett, gyorsan elkészült, de gyorsan fogy is :-)
Törlés