Egy számomra újdonságot készítettem, a tejbebulgurt. Eddig csak köretként, sósan és fűszerezve készítettem el a bulgurt, de hallottam, hogy édességet is lehet belőle csinálni. Hajtott a kíváncsiság, így hát gyorsan el is készítettem egy keveset belőle. Tényleg finom, hasonlít a tejberizshez, amit gyümölcsrizskén szeretünk a legjobban, ezért ebbe is bőven került gyümölcs, fahéj, csoki...
Ha még nem ettetek ilyet, próbáljátok ki, biztos ízlik majd!
Hozzávalók 3 pohárhoz: 1 dl bulgur, 1 dl víz, 2 dl tej + még amennyi szükséges, cukor vagy egyéb édesítő ízlés szerint, 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma, 2 kiskanál vaníliás puding, 1 kisebb citrom héja és egy-két kanálka a levéből,
gyümölcsök, ízesítők a rétegezéshez: meggy, ribizli (most fagyasztott), 1 banán, fahéj, sárgadinnye dzsem, fahéj, étcsokoládé forgács.
gyümölcsök, ízesítők a rétegezéshez: meggy, ribizli (most fagyasztott), 1 banán, fahéj, sárgadinnye dzsem, fahéj, étcsokoládé forgács.
Elkészítése:
A bulgurra ráöntöttem az 1 dl vizet és a 2 dl tejet, majd fedő alatt, de gyakori kevergetés mellett puhára főztem. Ezután a pudingot elkevertem kevés tejben, és hozzáöntöttem a megfőtt bulgurhoz, hogy krémesebb legyen. Kevés tej még szükséges volt hozzá, hozzáöntöttem és készre főztem.
Ekkor belereszeltem a citrom héját, öntöttem hozzá kevés citromlevet is, hozzáadtam egy vaníliás cukrot és annyi édesítőt, hogy kellemesen édes legyen.
Előkészítettem a gyümölcsöket. A banánt felkarikáztam, a meggyet és a ribizlit egy kicsit főztem és kevéske keményítővel besűrítettem, mert a fagyasztástól sok vizet engedtek.
Aztán elkezdtem rétegezni. Alulra bulgurt tettem, erre tetszőlegesen sárgadinnye dzsemet, banánt, fahéjat, csokiforgácsot, közben ismét a bulgurból egy-egy réteget, végül a meggy-ribizli keveréket.
Hűtőbe tettem, s amikor lehűlt tejszínhabbal tálaltam.
Ekkor belereszeltem a citrom héját, öntöttem hozzá kevés citromlevet is, hozzáadtam egy vaníliás cukrot és annyi édesítőt, hogy kellemesen édes legyen.
Előkészítettem a gyümölcsöket. A banánt felkarikáztam, a meggyet és a ribizlit egy kicsit főztem és kevéske keményítővel besűrítettem, mert a fagyasztástól sok vizet engedtek.
Aztán elkezdtem rétegezni. Alulra bulgurt tettem, erre tetszőlegesen sárgadinnye dzsemet, banánt, fahéjat, csokiforgácsot, közben ismét a bulgurból egy-egy réteget, végül a meggy-ribizli keveréket.
Hűtőbe tettem, s amikor lehűlt tejszínhabbal tálaltam.
A még nyers, száraz bulgurszemek |
Elkezdjük főzni |
A készre főtt tejbebulgur |
A pohárba való rétegezés a gyümölcsökkel, csokival.... |
Bulgurt eddig még nem ettem de ahogy látom valóban mint a rizs olyan lehet. Nagyon guszta így a sok finomság együtt!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Próbáld ki egyszer a bulgurt, neked biztos ízleni fog, akár sósan köretként, akár édességként 😋
TörlésUtólag rájöttem salátába és egyszer zöldséggel már készítettem és akkor valóban ízlett.
TörlésEz jó hír 😊
TörlésKöretnek többször készítettem bulgurt, amikor még ehettem, és ízlett, de édességnek még nem. Gondolom változatosságnak jó, és egyébként is más íze van, mint a rizsnek, és a többi összetevővel új ízt kaphatunk.
VálaszTörlésKöszi szépen Kincse! Sajnálom hogy nem ehetsz mindent, ez nagyon rossz lehet...
TörlésGuszta! :)
VálaszTörlésNagyon mutatós. Nekem biztosan ízlene. Szeretem a bulgurt, de eddig csak köretként fogyasztottam.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Nea! Nálunk is az első édes változat, s mindjárt ízlett, próbáld ki egyszer Te is 😊
TörlésBulgurom most is van, de én is csak köretként használtam. Nagyon jól néz ki az édes bulgurod, sok finomságból készítetted és biztos, hogy finom volt.
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Lívia, ha szeretitek a tejberizst, gyümölcsrizst, akkor biztos ez is ízlene 😊
TörlésJaj de jól néz ki. Szeretem a bulgurt, de így még nem csináltam. Feltétlenül kipróbálom! Egészséges édesség...
VálaszTörlésPróbáld ki, biztos ízlik majd. Váljon egészségetekre 😀
Törlés