2011. július 22., péntek

Sárgadinnye dzsem


Hozzávalók: sárgadinnye, cukor, citrom, vaníliás cukor, 1-2 fahéj darabra, szalicil.

A dinnyét meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk. Minden kg tiszta gyümölcshöz adunk ízlés szerint 20-30 dkg cukrot, amiből lehet 1-2 evőkanálnyi vaníliás cukor, 1-2 darabka fahéjat, és kb 3/4 citromot, amit felszeletelünk, és még ketté is vághatjuk. Kis lángon főzzük, állandó kevergetés mellett. Ha nagyon elfőné a levét, és a gyümölcsök még kicsit nyersek lennének, kis vizet is adhatunk hozzá. Ez függ attól, hogy mennyire leveses a dinnye. A sárga bélű, gerezdes, kantalup fajta a legjobb a befőzésre. Ha már készre főtt, és besűrűsödött a leve, üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Én süteményekbe, torták és pudingfélék díszítésére szoktam felhasználni, kenyérre vagy péksüteményre kenni ezt a darabos dzsemet nem szoktuk. És csak annyi ideig főzöm, ameddig még a darabok egyben maradnak, de már nem nyers a belsejük sem.

A főzés megkezdése előtt

Hamarosan kész a dzsem

3 megjegyzés:

  1. Erről még nem hallottam, de nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Éva írta:

    Még nem csináltam sárgadinnyéből,de jó lehet.
    Talán kenyérre, vagy zsemlére is rátenném.
    Mivel elég egyszerü az elkészítése talán
    megpróbálkozom vele én is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes, receptet mentem!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...