A bukovinai székely ünnepi ebéd mözsi módra |
Az ecetes pityóka... |
A töltelék közelebbről |
Az előző bejegyzésemben szereplő tyúkhúslevesben puhára főtt tyúkok a mözsi "Ízőrzők"-ben látottak alapján sütöttem meg, egy finom töltelékkel.
Két évvel ezelőtt járt az "Ízőrzők" stábja Mözsön, a szülőfalumban, és olyan szerencsém volt, hogy Édesapámmal végig részt vehettünk a felvételek forgatásán, és fényképeket is készíthettem közben, mindkét nap. A műsorban Tusa Zsuzsanna levesben főtt tyúkot töltött meg, amit aztán az esti közös vacsorán, ahol mindannyian ott voltunk, jóízűen elfogyasztottunk. Most én is megpróbáltam az akkori ízeket felidézni, egy fél tyúk erejéig.... 😊
Ha érdekel, ITT nézhetitek meg a mözsi epizódot, ahol 12:50 körül látható a töltött tyúk készítése, az eredeti receptje pedig ITT olvasható, látható. Nagyon finom lett, próbáljátok ki, aki nem akarja tyúkból, gondolom csirkéből is ugyanolyan ízletes lenne... 😋
Hozzávalók nálam, a sült tyúkhoz: egy fél tyúk húslevesben megfőzve, 3 csirkemáj, 2 főtt és egy nyers tojás, 1 zsemle tejben megáztatva, só, őrölt
feketebors, majoránna, 1 vöröshagyma, 1 fakanál kacsazsír, a tyúk meglocsolásához 3-4 fakanálnyi,
a pityókához: kb. 35 dkg pityóka (krumpli), vagy ízlés szerinti mennyiség, só, őrölt bors, 1 nagy fej lila hagyma, vagy 2 kisebb, pár evőkanál a tyúk zsírjából, 1-2 evőkanál ecet, 1 kávéskanál cukor, őrölt paprika.
a pityókához: kb. 35 dkg pityóka (krumpli), vagy ízlés szerinti mennyiség, só, őrölt bors, 1 nagy fej lila hagyma, vagy 2 kisebb, pár evőkanál a tyúk zsírjából, 1-2 evőkanál ecet, 1 kávéskanál cukor, őrölt paprika.
Elkészítése:
A készre főzött húslevesből a tyúkot kiemeltem, hűlni hagytam. Sóval, őrölt borssal bedörzsöltem. Miközben főtt a leves, két
tojást keményre főztem, majd megpucoltam, és a krumplit is héjában megfőztem.
A vöröshagymát megtisztítottam, felkockáztam, majd egy fakanálnyi kacsazsírban üvegesre pároltam.
A levesből kiemelt májat a főtt tojásokkal apróra vágtam, és a megáztatott zsemlével együtt a párolt
hagymához adtam. Sóval, borssal ízesítettem, majoránnával és egy nyers tojással
összegyúrtam.
Mivel nekem csak egy fél tyúkom volt, így nem tudtam megtölteni, ezért a töltelékből csak gombócokat formáztam, amiket a tepsibe helyezett tyúk köré tettem. Meglocsoltam olvasztott kacsazsírral, és sütőben kezdetben fóliával letakarva, majd anélkül szép piros-barnára sütöttem, idő közben a zsírjával sűrűn locsolgattam. A tyúk is, és a töltelékgombócok is jól átsültek, utóbbiak alja finom ropogós lett.
A megfőtt
krumplikat megtisztítottam, felkarikáztam. A lila hagymát vékony szálakra
vágtam, sóztam, hozzáadtam a cukrot és az ecetet, amikkel alaposan összekevertem.
Egy tálba először krumplikarikákat tettem, majd sóval, borssal, őrölt paprikával megszórtam, és rákanalaztam a fűszeres lila hagyma egy részét. Ezt a rétegezést addig
folytattam, amíg a hozzávalók elfogytak. Tálalásig hideg helyre tettem, majd ekkor a tyúk zsírjából néhány evőkanálnyival meglocsoltam.
A töltött tyúkot az ecetes pityókával tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Az ecetes pityóka összeállítása |
A töltelék |
A tyúk sütés előtt... |
...és sütés után |
Mesésen néz ki, megérdemelne egy címlapfotót. Nagyon finom ebédetek lehetett, valóban ünnephez méltó.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, nagyon kedves vagy 😊
TörlésEz a töltött tyúk az ecetes pityókával szuper jól néz ki és nagypn finom ebéd lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm kedves Lívia, nagyon finom volt 😊
TörlésNagyon tetszik, nem ördöngősség elkészíteni, de mégis jó.
VálaszTörlésA pityokát olyan régen hallhattam, mert most egész másra gondoltam a címet ovasva, vagyis a pityókás ember 😊
Az ecetes pityókás máris bevezetem az étrendebe, mert szeretem a benne lévő összetevőket.
Köszönöm kedves Kincs! Valóban nem ördöngösség elkészíteni, csak sokáig tart 😊 Csak a krumpli pityókás benne, meg persze mi, ha túl sok bort iszunk hozzá 😊😊 Próbáld ki, nagyon finom, az ecetes pityóka bármi máshoz is kiváló köret...
TörlésNekem is címlap fotó ugrott be elsőként, csodálatos felhozatal!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm Zsuzsa, nagyon kedves vagy 😊
TörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz, tényleg címlapfotó, olyan gyönyörű ez a tyúk. És milyen finom lehet! 😊
VálaszTörlésKöszönöm kedves Vanilin, valóban nagyon finom volt 😋
TörlésIstenien néz ki! Biztos az íze is mennyei! :)
VálaszTörlésKöszönöm kedves Edith, fincsi volt 😋
Törlés