2020. február 28., péntek

Puncs szelet






Egy finom, kissé részeges puncs szelet, nem túl cukros és nem túl édes. Az alapreceptet és ötleteket innen és innen vettem, de több mindent módosítottam rajtuk.

Hozzávalók, a tésztához: 45 dkg liszt, fél csomag sütőpor, egy csapott kiskanál szódabikarbóna, 2 tojás, 10 dkg cukor, 18 dkg margarin, szükség szerint 1-2 kanál tejföl,
a töltelékhez: az előző tésztahozzávalókból sütött töltelékbe szánt tésztalap, 4 dkg vaj, 3 evőkanál cukrozatlan kakaó, 2 evőkanál sárgabarack lekvár, 3 evőkanál porcukor, ízlés szerint rum, vagy kb. 15 ml rumaroma, 5 dkg mazsola és az áztatásához rum vagy egyéb szesz, 1 kisebb citrom héja és 1-2 kanál a levéből, 1 vaníliás cukor,  4-5 evőkanál meggylé, vagy más befőttlé (pl. barackél) + pár csepp piros ételfesték (hogy a tölteléknek élénkebb barna legyen a színe), ha szükséges még kevés tej,
a mázhoz: 1 puncspuding, 3 dl tej, fél tojásfehérje, 4-5 evőkanál porcukor, ízlés szerint rumaroma és citromlé,
a felső és alsó tésztalap meglocsolásához és megkenéséhez: egy-két kanál rum vagy egyéb szesz és sárgabarack lekvár.

Elkészítése:
Először a tésztáját sütöttem meg. A hozzávalóiból összegyúrtam a tésztát, félbe vágtam. Az egyiket újra kettévágtam, ebből sütöttem meg a felső és alsó lapot, kb 16x30cm nagyságúakat. A másik tésztából egy kisebb, vastagabb lapot sütöttem, ami összemorzsolva kerül a töltelékbe.

Ezután a tölteléket készítettem el. A mazsolát beáztattam, az erre szánt megsütött lapot kisebb-nagyobb darabokra összemorzsoltam, és az összes töltelék hozzávalóval összekevertem.

Mikor ez is elkészült, elkezdtem összeállítani a süteményt. Az alsó tésztalapot meglocsoltam rummal, megkentem a lekvárral és ráhalmoztam a tölteléket. A felső lapnak a belső oldalát is meglocsoltam rummal, majd rátettem a töltelékre, és kicsit rá is nyomtam.

Végül a tetejére kerülő rózsaszín mázat készítettem el. A pudingot megfőztem a tejjel, hagytam kicsit hűlni, majd hozzákevertem a rumaromát, a citromlét és a porcukorral kikevert tojásfehérjét - ettől fényesebb lett. Az így elkészült rózsaszín mázat rásimítottam a sütemény tetejére, és villával hullámos mintát "rajzoltam" rá.

Ezután hűtőbe tettem, és csak másnap vágtam fel, hogy jól összeérjenek az ízek, és porhanyósra puhuljon át az alsó és felső tésztalap.

A tészta összeállítása

Az alsó és felső tésztalap sütés előtt...

...és sütés után, a töltelékbe szánt harmadik lappal

A töltelék elkészítése

A sütemény összeállítása....






12 megjegyzés:

  1. Megint, mint mindig nagyon látványos és finom süteményt készítettél.Tetszik, hogy nem túl cukros, ezért nem túl édes. Ugyanis én nem vagyok édesszájú. Egyszer majd kipróbálom. Írtam ezt már sokszor, de aztán hanyagolom a megvalósítást, pláne ha macerás az elkészítése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! A túl édes sütiket mi sem szeretjük, a minyont is azért nem szeretem, mert már a színe is olyan édes 😊
      Én is sokszor ígérem, hogy valamit elfogok készíteni, aztán mégis elmarad. Van ez így 😊
      Annyira nem macerás, de van vele munka....

      Törlés
  2. Megettem már a kenyerem javát, de még csak most tudtam meg, hogy a töltelék nem összegyűjtött piskóta darabok, hanem együtt készül a lapokkal. Nagyon szép lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Nekem is vannak olyan receptjeim, ahol a töltelékbe piskótadarabok kerülnek, de ott a felső és alsó tészta is piskótából van. Ez egy újabb felfedezésem volt, de egyből ízlett 😊

      Törlés
  3. Nagyon guszta ! Sokszor láttam már ezt a süteményt de eddig még nem sikerült rávenni magamat hogy megsüssem, ahogy látom nem is annyira egyszerű pedig biztos nagyon finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Nagyon finom volt, nyugodt szívvel tudom ajánlani neked is! És nem is annyira bonyolult, mint ahogy első olvasásra tűnik 😊 Inkább olyan, hogy könnyebb megcsinálni, mint leírni 😊😊

      Törlés
  4. Már több helyen találkoztam ezzel a sütivel, de még én se vettem rá magam, hogy elkészítsem. Kicsit időigényes, de csodásan néz ki. :) Remek süteményt alkottál ismét, Katalin! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin, valóban kicsit időigényes, de nem vészes. És nagyon finom, főleg ahogy egyre jobban összeérnek benne az ízek 😊
      Próbáld ki egyszer, ha lesz időd 😊

      Törlés
  5. Hogy én mióta kacérkodom ennek a sütinek az elkészítésével! Nagyon jól néz ki, szép színes és igazi ízkavalkád. Ha ráveszem magam az elkészítésére, a tetejére biztos nem puncspuding kerül, inkább rózsaszín cukormáz. Nem vagyok válogatós, de a puncspudingot meg fagyit elkerülöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Melinda! Egyszer próbálkozzál meg vele. Puncs fagylaltot én sem szeretem, de ezen jó volt a puding. A cukormázzal csak annyi bajom van, hogy sok cukor van benne, amit mostanában próbálok csökkenteni az étrendünkből 😊😊

      Törlés
  6. Csodás, mint az összes süteményed. Sajnos nekem a többlaposokhoz nincs türelmem, de a tiédet szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Többlapos sütiket és sem szeretek csinálni, ezért is nem sütöttem még dobostortát 😊
      Evvel nem volt olyan nagy gond, mert két sütéssel meg tudtam oldani a három lapot 😊

      Törlés