2018. november 29., csütörtök

Birsalmás pite


Egy szelet a pitéből

Még szeletelés előtt 🎂


Innen jött az ötlet, megtetszett a pite tetejének a kialakítása és a tölteléke a birsalmával, amit aztán a saját pitetésztámmal sütöttem meg. Nagyon finom lett, ha szeretitek a birset, süssétek meg.... 😋

Hozzávalók nálam, egy 23 cm átmérőjű formához, a tésztához: 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 12 dkg margarin, 6 dkg cukor, 1 tojás,
a töltelékhez: 2 nagyobb birsalma, ízlés szerint cukor, pár szem szegfűszeg, 1 púpozott kiskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál búzadara,
tetejére:
porcukor.

Elkészítése:
A tésztához a lisztet összekevertem a sütőporral, majd jól összegyúrtam a margarinnal, a cukorral és a tojással. Fél óráig hűtőben pihentettem.
A birsalmát megmostam, feldaraboltam, és héjastul feltettem főni a cukorral és a szegfűszeggel, majd puhára főztem annyi vízben, hogy ellepje a gyümölcsöt.
Kevés főzővízében elkevertem a keményítőt, és besűrítettem vele. Belekevertem a búzadarát is, kicsit főztem még együtt, majd langyosra hűtöttem.
A tésztát nagyobb kerek lappá nyújtottam, és kibéleltem vele a kivajazott formát. Körben levágtam a felesleget, beleöntöttem a tölteléket és elsimítottam rajta. A maradék tésztát ismét összegyúrtam, kisodortam, csíkokra vágtam, tetszés szerint berácsoztam a tetejét, illetve a közepére egy kis virágot alakítottam ki.
Előmelegített sütőben kezdetben közepes, majd mérsékelt lángon (tűpróbáig) megsütöttem.
Langyosra hűtve, porcukorral megszórva szeleteltem fel.

A birs főzése

A forma kibélelése a tésztával

Már benne a töltelék

Sütés előtt, teteje berácsozva és kidíszítve



10 megjegyzés:

  1. Guszta! Nagyon finom tud lenni a birs süteménybe, pár évvel ezelőtt én is pitének készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Finom volt, gyorsan fogyott.... :-)

      Törlés
  2. Nagyon szeretjük a birsalmát elsősorban birsalmasajtként, de süteménybe is. Jó ötlet a pitébe. Nagyon guszta lett a sütid és az nem is kétséges, hogy milyen finom lehet. Éppen a napokban mondtam a férjemnek, hogy hozzon vagy 2 kg-ot, hogy készítsek sajtot, de pitébe is jó lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A sajt nagyon finom belőle, szoktam én is csinálni, de van még tavalyról, így idén ez kimarad :-)

      Törlés
  3. Azon nagyon elcsodálkoztam, hogy birsalmasajtod van még tavalyról. Ez hogyan lehetséges? Nálunk ahogy elkészül és egy kicsit szikkad, szárad, pár napon belül már nincs belőle egy falatka sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább csak torták, poharas desszertek díszítésére használom, nem nagyon szoktunk nassolni belőle :-)

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet! A gyümölcsös pitéket nagyon szeretem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Finomak is a piték, nekünk is kedvencünk lett :-)

      Törlés