A lekvár az üvegekben... |
Ez a lekvár is Apukám főztje, vagyis befőttje 😊.
Ajándék almából főzte, ami nagyon finom lett. Természetesen mi is kaptunk a kész lekvárból, ami gyorsan fogy a reggelikhez. Kenhetjük kalácsra, kenyérre, péksüteményre, bármelyik jó választás...
Hozzávalók: 1 kg megtisztított almához 15 dkg cukor (de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), citrom, ízlés szerint őrölt szegfűszeg,
tetejére: késhegynyi szalicil.
Elkészítése:
A meghámozott és feldarabolt almát azonnal citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljon meg, majd lábosba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és elkezdjük főzni. Mikor félig-háromnegyedig megpuhult botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a szegfűszeget, és készre főzzük.
Üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Üvegekbe töltjük, tetejükre késhegynyi szalicilt szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Épp most kaptam megint egy vödör almát, de az almás pitéből, bár nagyon szeretem most kicsit elegem van, olyan sok készült mostanában. Ez a szegfűszeges almalekvár viszont nagyon finom lehet, és ahogy olvastam a receptet nem is túl időigényes, tervbe veszem a kipróbálását. Nagyon szépek az őszi kerted képei, semmi sem fogható az ősz színeihez, annyira gyönyörűek.
VálaszTörlésKöszönjük szépen Nea! Apukám is így volt vele, kapta a sok almát, nem győzte enni, ezért készült belőle ez a finom lekvár :-)
TörlésAz őszi színeket én is nagyon szeretem, gyönyörűek! Persze, csak ha szépen süt a nap :-)
Finom az almalekvár, tudom, mert én is készítettem és hasonlóan egyszerűen mint az apukád. Nagyon szép az apukád őszi kertje, csodálatos színek, maradék gyümölcsök, lepkék...
VálaszTörlésKöszönjük szépen Lívia! A füge most szépen termi a másodérését, jót tett neki ez az enyhe ősz :-)
TörlésÉn is készítettem már almalekvárt, tényleg nagyon finom. A szegfűszegen kívül fahájat is szoktam beletenni, úgy finom fűszeres lesz. Nagyon szépek az őszi képek!
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin! A fahéj is biztos nagyon finom benne :-)
TörlésSzépek lettek hasonlóan készítem én is biztos nagyon finom a kaláccsal különösen! Ügyes Apukád kívánok jó egészséget neki! Szépek a kerti fotók!
VálaszTörlésKöszönjük szépen Éva, Apukám nevében is! Finom volt a kaláccsal, sokszor esünk reggelire, különböző lekvárokkal, valamikor mézzel is :-)
TörlésCsodás képek! Nálunk anyukám készített almából lekvárt, az is finom lett. 🙂
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa!
TörlésTöbbféle receptet használok az alma befőzéséhez, mivel van egy bőtermő almafánk. A lekvárt (nem túl édesre készítem, sőt) fánkba sütve, palacsintába tekerve, nagyon szeretem. Ki fogom próbálni kaláccsal. Fantasztikus ez az őszi hangulat a blogodon! Ennyi füge még nálam se érett, mint amennyi, ennek a hosszan búcsúzó ősznek közönhetően.
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Szeretem az őszi színeket, és ezt az idei hosszú őszt is :-)
TörlésBiztos nagyon finom az almalekvár fánkba sütve és palacsintába is, úgy még nem próbáltuk.
Jó fügeszüretet kívánok, és jó étvágyat hozzá :-)
Almalekvárt még sosem főztem, de lehet, ezt is kipróbálom a zöldparadicsom csatni után! :-) Szép fotókat készítettél a hosszúra nyúlt vénasszonyok nyaráról! Tegnap rövid ujjúban kirándultunk... s ma is csodás az idő.
VálaszTörlésKöszönjük szépen! Ppróbáld ki, biztos ízlik majd :-)
TörlésA hétvégén mi is rövid ujjúban kirándultunk, több helyen is jártunk, nagyon szép idő volt :-)