2018. november 25., vasárnap

Sacher torta







Tegnap sütöttem ezt a tortát a névnapomra 😊, majd a tészta három lapba való vágásától a töltelékig már a férjemmel együtt csináltuk.
Még soha nem sütöttem Sachert, talán nem is nagyon ettem még, de már egy ideje tervben volt. Nemrég sütött a lányom is egy szép és finom Sacher tortát, de ő cukor- és lisztmentesen. Tőle hallottam, hogy a tölteléket érdemes úgy készíteni, hogy egy keskeny szeletet levágni a tésztájából, ezt elmorzsolni, megkeverni lekvárral, így szaporább lesz a lekvár. És tényleg nagyon finom lett, vastag a tölteléke, szaftos, az egészet jól átjárta a lekvár íze.
Aztán nem sokkal ezután megláttam Gerdinél, a szépre megsütött tortáját, amit ő eredetileg Zsuzsánál látott meg. A hozzávalókat kicsi változtatással szinte ugyanúgy átvettem, csak én egy jóval kisebb formában sütöttem meg, így csak a fele mennyiséggel dolgoztam.
Így mindezekből elkészítettem a saját változatomat, amit köszönök mindhármótoknak........

Hozzávalók nálam, egy 18 cm átmérőjű tortához, a tésztájához: 4 tojás, 5-7 dkg étcsokoládé, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, kb. 3 kiskanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg liszt, fél csomag sütőpor,
a töltelékéhez: sárgabaracklekvár,
a bevonásához: 10 dkg étcsokoládé, 1 kanál étolaj,
a teteje kidíszítéséhez: aszalt sárgabarack.

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztottam, külön edényben a sárgáját, és külön a fehérjét. A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam. A tisztben elkevertem a sütőport.
A vajat kikevertem a cukor háromnegyed részével és a sárgájákkal, majd hozzáöntöttem a már kicsit elhűlt csokoládét és belekevertem a kakaóport.
A fehérjét csipet sóval és a többi cukorral kemény habbá vertem.
A lisztet a habbal váltakozva a csokis masszába kevertem, laza, óvatos mozdulatokkal. Kerek, kapcsos tortaformát kikentem vajjal, megszórtam liszttel, és beleborítottam a masszát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon tűpróbáig sütöttem. Nálam ez 35-38 perc volt. A vége felé fóliával letakartam, hogy nehogy megégjen, és ekkor már egész kis lángon sütöttem csak.
Mikor kihűlt, a tetejét levágtuk, hogy egyenes legyen, majd 3 lapra vágtuk. A levágott részt elmorzsoltam, megkevertem lekvárral, ahogy a lányomtól tanultam. Az alsó két lapot először megkentem a lekvárral, majd a keverékkel. A felsőt már csak lekvárral.
A tetejét, a harmadik lapot is meg kentem jó bőven lekvárral. Egy órányi pihentetés után a csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam, s a tetejére borítottam-kentem, hagyva, hogy lefolyjon az oldalára is. Tetejét aszalt sárgabarackkal díszítettem ki.

A hozzávalók kikeverése

A kisült tészta

A torta tejét már levágtuk

Férjem három részre vágja a tésztát

A lapok megtöltése. Először megkentük lekvárral...

....aztán a tésztamorzsás-lekváros keverékkel

A készre összeállított torta, a csokimáz bevonása előtt


Végezetül a lányom tortája




10 megjegyzés:

  1. Sok boldogságot kívánok névnapod alkalmából. Nagyon szép tortát sütöttél! És milyen különleges!

    VálaszTörlés
  2. Névnapod alkalmából sok boldogságot, jó egészséget kívánok. A tortád - a lányodé is - nagyon szép és biztos, hogy finom is a hozzávalókkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia, nagyon kedves vagy! Finom volt, és ahogy a lámyom mondja, az övé is az volt :-)

      Törlés
  3. Így utólag is kívánok nagyon boldog névnapot! Mindkét torta szép lett! :-) Nálunk belopta magát a szívünkbe -vagy a gyomrunkba- ez a torta! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Melinda, nekünk is belopta magát ez a torta.... :-)

      Törlés
  4. Utólag is nagyon boldog névnapot kívánok! :) Ez a torta nagyon finom! Egyszer már csináltam Sachert, isteni. :) Csinálni kellene megint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a gratulációdat!
      Én most sütöttem először, de máris kedvenc lett :-)

      Törlés