2016. szeptember 30., péntek

Grízes tészta



Egy nagyon egyszerű tészta, de ha jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. Spagetti tésztával nagyon jó lesz az állaga, és ízletes, s nem is hasonlít a menzákon megszokott agyonfőtt, ragacsos tésztához, ami ugyebár sokunknak első hallásra a grízes tésztáról eszünkbe jut ....

Hozzávalók: 25 dkg spagetti tésztához, kb. 10 dkg gríz és 2-3 evőkanál olaj,
tálalásnál: porcukor, sárgabarack lekvár.

Elkészítése:
A grízt az olajon aranybarnára pirítjuk, 10-15 perc alatt. Ezután kb. 3,5-4  dl hideg vízzel felöntjük (amennyi kell, hogy ellepje a grízt ), a tűzön hagyjuk, és kevergetve megvárjuk míg a gríz megpuhul, és elfőtte a vizét.
Ezután összekeverjük a kifőtt tésztával, tálalásnál lekvárt és porcukrot kínálunk mellé. 




8 megjegyzés:

  1. Ha hiszed, ha nem kedves Katalin én tegnap szilvás gombócot készítettem, és a megmaradt pirított grízbe a kifőtt széles metéltet kevertem, és az általam főzött sárgabarack lekvárt tettem rá. Szeretjük mindkettőt. Nem tettem be a blogomba, mert már van bent mindegyikből.
    Nagyon guszta lett a tésztád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, ilyenek a véletlenek... :-)

      Törlés
  2. Na most kapaszkodjatok ! Mi a grízes tésztát sósan és tejfölös uborkasalátával ettük. Én nem is nagyon szeretem a lekvárosat. Vicces, mi ? Soha senki nem akarja nekem elhinni, pedig igaz ám ! : -)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves aranyos fodorka! Nem vicces amit írsz, mert én is majdnem mindig úgy eszem, hogy a tányéron a tésztát elfelezem és az egyik felére lekvárt teszek, a másik felét pedig megsózom, és először a sósat eszem utána az édeset. De uborkasalátával még nem ettem.

      Törlés
    2. Azt szokták mondani, ahány ház, annyi szokás! Nekem kicsit furcsa lenne így, mert nem hallottam még ilyenről, de aki megszokta, annak biztos finom!

      Törlés
    3. Lívia, te vagy az első "ismerősöm" - aki el tudja képzelni, sőt eszi is sósan a grízes tésztát. Amúgy nem értem, hogy miért nem terjedt el ez a változat is, hiszen - szerintem - nagyon finom.

      Törlés
  3. Egyszerű, de nagyszerű. :) Én nagyon szeretem!

    VálaszTörlés