Az amur növényevő, édes vízi hal. Húsa jó minőségű, ízletes, közepesen szálkás, kisütve hófehér. Kína északi részén és Szibériában őshonos. Nevét az Amur folyóról kapta.
Elkészítése hasonló, illetve megegyezik a pontyéval. Ikrája azonban nem fogyasztható, mert mérgező.
Mivel még nem ettünk ilyet, és most megláttam a piacon ezeket a szép szeleteket, gondoltam megkóstoljuk. Jó választás volt...
Hozzávalók a rántott halhoz: amur szeletek, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéséhez,
a tzatziki salátához: 1 kígyóuborka, 1 doboz joghurt, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, citromlé,
tálalásakor: kapor és citromszeletek.
a tzatziki salátához: 1 kígyóuborka, 1 doboz joghurt, só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma, citromlé,
tálalásakor: kapor és citromszeletek.
Elkészítése:
A halat besóztam, 15-20 percig állni hagytam, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva hagyományos módon bepaníroztam és bő, forró olajban kisütöttem.
Közben elkészítettem a salátát. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, besóztam, majd kicsit állni hagytam. Ekkor levét kinyomkodtam, enyhén borsoztam, elkevertem a joghurtban, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és néhány csepp citromlével ízesítettem.
Tálaláskor megszórtam apróra vágott kaporral, és a halhoz citromkarikákat adtam.
Közben elkészítettem a salátát. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, besóztam, majd kicsit állni hagytam. Ekkor levét kinyomkodtam, enyhén borsoztam, elkevertem a joghurtban, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és néhány csepp citromlével ízesítettem.
Tálaláskor megszórtam apróra vágott kaporral, és a halhoz citromkarikákat adtam.
A nyers halszeletek |
Pont ma készítettem tzatziki salátát! :-) A hal pedig mindig jöhet... ;-)
VálaszTörlésMi is szeretjük a halat, minden formájában :-)
TörlésMa került a konyhába egy 8 kilós amúr. Lesz mit ennünk egy darabig. Keresgéltem a jó recepteket!
VálaszTörlésJó étvágyat hozzá!
VálaszTörlés