2016. szeptember 26., hétfő

Banános szilvalekvár



Évánál láttam meg nemrég ezt a szilvalekvárt, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Ma elkészítettem, majdnem ugyanúgy, csak kevesebb cukorral és még egy kis szegfűszeg ízesítéssel.
Köszönöm Éva a receptet, nagyon finom lett!



Hozzávalók, nálam: 60 dkg kimagozott szilva, 3 db közepes banán, 15-20 dkg cukor, 3 evőkanál citromlé, 1 kiskanál őrölt fahéj és fél-vagy egész mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
a tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A szilvát és a banánt összedaraboltam és elkezdtem főzni a fűszerekkel és a cukorral. A citromlét csak később adtam hozzá.
Hamar megpuhultak a gyümölcsök, ekkor botmixerrel pépesítettem, de csak épp annyira, hogy kicsit darabos maradjon. Elég sűrűnek találtam, így dzsemfixet nem is kellett beletennem.
Ezután újra felforraltam, majd kis üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Elkezd főni a lekvár



8 megjegyzés:

  1. Ma én is szilvalekvárt főztem, de már másodszor, mert egyszerre 3 kg-nál többet nem készítek. Én teljesen natúr készítem, tehát cukor nélkül, mert a besztercei szilvát vásárolom, ami finom édes fajta.
    Még nem készítettem más gyümölccsel együtt, csak olyat ami fűszeres pl. kevés vörös bor, fahéj, szegfűszeg. Ez a változat nagyon finom sült libacomb mellé.
    Finom lehetett a lekvárod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lívia! Én már pár éve mindig fahéj és szegfűszeg ízesítéssel főzöm a szilvalekvárt, egyszer almával is dúsítottam, de vörösborost még nem csináltam. Pedig az is finom lehet :-)

      Törlés
  2. Még annyit kérdeznék, hogy 60 dkg szilvából és 3 banánból hogyan lett négy üveg lekvárod? Nem látom nagynak az üvegeket, de hihetetlen. Én is mindig kis üvegekbe rakom, de 3 kg-ból is csak négy üveg lesz. Persze én jobban megfőzöm, és nem használok dzsemfixszet sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez is csalóka, mert nagyon kicsik az üvegek. De ennyi lett belőle, és egy kevéske még maradt a kis tálkába is, ami kb. 10 cm átmérőjű. A legnagyobb üveg, amire a címkét tettem, az 2 dl-es, és a szögletes is kb. annyi lehet. A másik kettő pedig jóval kisebb :-) Szeretem ki üvegekbe tenni, mert nem vagyunk nagy lekvárevők :-)

      Törlés
  3. Szépek lettek! Örülök hogy elkészítetted !

    VálaszTörlés
  4. Nagyon különleges, finom lehet. :)

    VálaszTörlés